Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2011 23:50 - Паметникът на Кубрат в Украйна празнува юбилей :)
Автор: ykpaina Категория: История   
Прочетен: 7377 Коментари: 8 Гласове:
15

Последна промяна: 14.12.2011 19:57


image

Тази година се навършват 10 години от откриването на паметника на Кубрат край  с. Малое Перешчепино, Полтавска област, Украйна.
Всеукраинския държавен вестник за българите в Украйна “Роден край”, който излиза в Одеса, обявява сред своите читатели 2011 за година на Стара Велика България. Вестникът - най-вече в лицето на главния редактор Дора Костова - е и сред най-активните инициатори и организатори както на поставянето на паметника преди 10 години, така и на тазгодишните чествания.

На 17 септември в село Малое Перешчепино се провежда събор "Кубрат събира потомците си". Пристигат както българи от всички краища на Украйна, от Татарстан, Чувашия и България, така и представители на т.нар. "кримски татари" - за всички Кубрат е техен велик владетел...
Има и много официални гости от България, българското консулство в Одеса, местната администрация.

image

За всеки от гостите има подарък, подготвен от редакцията на в. "Роден край" - значка :)

image

“Идеята на тазгодишния Събор, издигната от редакцията на в. «Роден край» да се съберат идеолозите на това свято дело, които стояха в началото на възраждането историческата памет и откриването на паметника е, че Украйна и България са две държави с дългогодишна обща история. Интересно е, че Полтава е сърцевина не само на Украйна, но и на историческа България, тъй като могилата на Хан Кубрат се намира тук. Значимо е и това, че за няколко стотен километра от това място се намира могилата на сина му — Хан Аспарух, основателя на съвременна Дунавска България. Двете светини на България се намират в Украйна и нашата задача е да съхраняваме тази свята памет. А главният завет на Кубрат “В единението е силата” трябва да е актуален за всички държави и народи” — Николай Габер, българин, бивш депутат във Върховната рада на Украйна, който има голяма заслуга за това идеята за паметника да се превърне в реалност преди 10 години. 

Рахима Ахмерова, председател на Центъра на волжко-татарската култура «Алтинай», председател на междунационалните обединения на Запорожка област: “За мен е голяма чест и щастие днес да се намирам на това свещено място. След толкова добри и прекрасни думи много съм радостна, че принадлежа към онази плеяда хора, които съхраняват тази земя, която е свързана с името на Хан Кубрат. Днес в Република Татарстан работи великолепен музей под открито небе “Булгар на Волге”. Мисля, че световния булгарски път трябва да започва от България, да минава през всички земи, населявани някога с българи, да минава през Малое Перещепино и да стига чак до “Булгар на Волге”. Идеята за построяване на това място на мемориален комплекс е много висока и важна, което ще обедини културите, съхрани историческата памет на Украйна”.

 

Ельдар Сеитбекиров, главен редактор на кримско–татарския в. “Голос Крыма”: “Много съм радостен да присъствам на това удивително мероприятие. Кримските татари за пръв път, обединявайки се с българите, честват паметта на великия Хан Кубрат, който е прародител както на българите, така и на кримските татари. Историята се разпореди така, че всеки народ има своята съдба, народите се формираха с векове, създавайки свои държави със своята религия и история. Днес ние честваме нашия прародител, който създаде обединяващ пласт на представители на различни днес националности и народи. Добра е традиция да се събираме на това свещено място, да изучаваме нашата обща история, където намират мястото си и българин, и татарин, и украинец, и руснак… Вярвам, че тези срещи ще имат продължение и ще служат за обединяване на различни нации, народи и държави”. 


За събора от Панагюрище пристига Елисавета Георгиева, която донася изработеното от нея знаме.
“Пропътувах хиляди километри, за да се преклоня пред бащата на Великата България Хан Кубрат. Второто нещо, което ще направя, ще отнеса шепа пръст, за да я хвърля на онази България, която я е създал неговият син Аспарух. Много се вълнувам и плача, защото в този момент се осъществява най-великата ми лична мечта — да преклоня главата си пред бащата на България. В детинството майка ми подари книга “Моята древна и млада Родина”. През нощите си сънувах зелени украински степи с едно синьо и чисто небе. На този хоризонт видях буйни коне, върху които се качваха древните българи, за да основат моята родина… Но България граници няма… Няма значение, на какъв език говориш, българин е този, който носи България в сърцето си, независимо на какъв Бог се кланяш и в коя държава живееш. Моята България няма граници, площ, географски измерения. Моята България се простира до там, където всеки човек си я носи в сърцето и е горд, че е българин. Преди седем години Господ ми даде дарба, която се въплъти в изготвяне на знамена, които съм дарила на много места. Реших и аз да дам своя принос в Съборите на българите в Украйна — знамето, изработено ръчно от мен. Написах на него думите на Кубрат “Съединението прави силата”, които трябва днес да ни обединят духовно, ако не може да сме в една държава... Има надпис на него — БЪЛГАРИЯ, и розите, идентифициращи държавата ми. Написах на него и “Кръвта вода не става”, тъй като виждам при кратките си посещения тук, че и досега, при вас, кръвта вода не е станала и няма да стане".

 

image

Знамето е предадено на музея в училището на с. Малое Перешчепино. Директорката на училището Екатерина Вергун:
 «Радостна съм да ви приветствам на мястото, станало свято за украинския и българския народи. В нашето малко село Малое Перещепино се намира праха на основателя на Стара Велика България Хан Кубрат. Именно това историческо място в продължение на много години съединява нашите два народа. Приятно е, че това място е станало известно не само в Украйна, но и далеч зад нейните граници. И ние сме радостни, че нашите връзки се подобряват и разширяват. Този символ на Хан Кубрат — неговото знаме ще се съхранява в българско-украинската стая и ще носи дух на приятелство и разбирателство на двата братски народа». 

Децата от училището също са срад присъстващите на събора. 

image

Програмата на събора включва и кръгла маса на тема "Стара Велика България и нейните потомци", в която взимат участие учени, журналисти, обществени дейци.
Една от участничките - Жанна Суслина, директор на Българската гимназия в гр. Болград, Украйна: 
«Сега с гордост мога да кажа, че в моята автобиография, се появи още една знаменателна дата. Всеки от нас, в зависимост от своите способности и енергия, може да зарежда обкръжаващите. И ако всеки от нас ще зареди още поне един човек с това родолюбие, което витаеше днес, ние ще извършим една от своите национални задачи. Аз пък, обещавам, че ще предам положителните си емоции и впечатления от преминалия Събор минимум на 400 възпитаници на гимназията» .

След подобни събития хората се разотиват много трудно... Съчетаването на енергиите на украинската земя и българската история е направо опияняващо и зашеметяващо...иска ти се да го усещаш непрекъснато, това усещане да не изчезва, да не си тръгваш от тази украинска земя, която някога е била българска /"Полтава" е славянизирано "Балтавар"/. Но екипът на в. "Роден край" уверява: "И ние, екипът на в. «Роден край», се ангажираме, че и занапред ще организираме по дадената общокубратова тема Събори, кръгли маси, конференции, срещи и разбираме, че КОЙ, АКО НЕ НИЕ?! " 

 
Използвани са информация и снимки от в. "Роден край"

http://www.rkray.odessa.ua/






Гласувай:
15



1. анонимен - Благодаря за тази ценна информация.
14.12.2011 09:14
Качих материала Ви в профила си във Фейсбук.
цитирай
2. ykpaina - Моля :)
14.12.2011 09:26
Поздрави!
цитирай
3. bven - българин е този, който носи България в сърцето си, независимо на какъв Бог се кланяш и в коя държава живееш
15.12.2011 11:20
Така е и всеки българин знае и се гордее, че е българин!
цитирай
4. sparotok - Българи
15.12.2011 21:27
Извън България май има повече Българи :)
Ако искаме да ни уважават и да ни има трябва да си пазим миналото!

Поздрави!
цитирай
5. ykpaina - ...
15.12.2011 21:41
bven написа:
всеки българин знае и се гордее, че е българин!


Чул те Господ! :)
цитирай
6. ykpaina - Редакционният екип на един вестник...
15.12.2011 21:47
sparotok написа:
Извън България май има повече Българи :)
Ако искаме да ни уважават и да ни има трябва да си пазим миналото!


""И ние, екипът на в. «Роден край», се ангажираме, че и занапред ще организираме по дадената общокубратова тема Събори, кръгли маси, конференции, срещи и разбираме, че КОЙ, АКО НЕ НИЕ?! "

" КОЙ, АКО НЕ НИЕ?! " - това е положението. НИЕ, а не българската държава в лицето на някакви официални институции и министерства...Кой е изобщо този Кубрат???? за да заслужава преклонение, международен научен интерес, конференции, кръгли маси, паметници и т.н..........


цитирай
7. katan - Поздрави!
18.12.2011 12:02
Това е знаменателно събитие!
Българите извън България милят като че ли повече за нея.
Продължавайте, за да я има България, там където има поне един човек с българско самосъзнание.
цитирай
8. ykpaina - Поздрави! :)
18.12.2011 12:35
katan написа:
Това е знаменателно събитие!
Българите извън България милят като че ли повече за нея.
Продължавайте, за да я има България, там където има поне един човек с българско самосъзнание.


И понеже едно такова събитие с много участници изисква не само много сили и време за организиране, а и финансови средства, за да може изобщо да се състои - трябва да бъдат споменати и още хора - в период на криза намерили смисъл и възможност да отделят средства:
"Отдела за националностите и религиите на Управлението на културата и туризма на Одеската областна държавна администрация с началник Ярослава Резникова; българския родолюбец, Благочинен на Арцизки район отец Геннадий; ОАО «Одесскабель» в лицето на българския родолюбец Дмитрий Иоргачев; ООО «Блаз» в лицето на българския родолюбец Иван Ергиев; ООО «Шампань-Украины» с изпълнителен директор Игнат Братинов; туристическата кампания «Алмарис» в лицето на българските родолюбци — собствениците Александър и Глория Яхнис; българската родолюбка Раиса Карагяур-Ершова."
http://www.rkray.odessa.ua/?page=showmore&style=message&id=1011

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307784
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.