Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2013 22:37 - 155 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА ГИМНАЗИЯ В БОЛГРАД
Автор: ykpaina Категория: История   
Прочетен: 4911 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 06.11.2013 11:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
ЕДНО ЗДРАВО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

Първата българска гимназия, създадена през Възраждането, се намира извън географските граници на България – в украинския град Болград, в областта Бесарабия.
Гимназията е открита през 1858 година с решаващото съдействие на Раковски – именно затова носи неговото име. Раковски използва личното си познанство с молдовския княз Никола Богориди (в тези времена Болград е на молдовска територия) и князът издава Хрисовул за откриването на училището. Волята за създаването на учебното заведение е на бесарабските българи, населили тези места в предишните десетилетия; те осигуряват средствата чрез наеми от селскостопански имоти и от околните езера. 


Още в първите години на съществуването си гимназията се оформя не само като средно училище, но и като възрожденски културен център. През 1861 г. заработва печатница, отваря вратите си библиотека (не само за учениците – за всички жители на Болград), поставят се театрални постановки. Учебните предмети в училището се преподават на официалния молдовски и на български език, изучават се седем езика. Възпитаниците на учебното заведение продължават образованието си в Швейцария, Франция, Германия. 

Болградската гимназия намира за необходимо да осигурява на някои от тях стипендии, които са 6 до 8 пъти по-високи от европейските стипендии. Това е прецедент в историята на образованието...
И вероятно има връзка с факта, че випускници на гимназията са 

Александър Теодоров-Балан,
Ангел Кънчев,
Александър Малинов,
генерал Данаил Николаев,
Олимпий Панов
и още десетки личности, 
оставили имената си в българската история и култура – учени, революционери, политици, военни, създатели на оперния театър, администратори, учители. 

Ако кажа, че днес Болградската гимназия носи с чест своята стара слава, че помни богатата си и впечатляваща история, това няма да бъде празен израз.
В училището се учат ученици от първи до 11-ти клас. Петокласниците приемат званието "Гимназист" и пред всички тържествено се заклеват, че ще го носят достойно. Учениците изучават 4 езика – български, руски, украински и английски.
Оценките са от 1 до 12 бала и когато някой от учениците "слезе" около шестицата, статутът му на гимназист става несигурен. Изискванията са високи и категорични, учениците са свикнали с тях – и в същото време взаимоотношенията между педагозите и децата обикновено са сърдечни, с нюанси на семейственост. 


Родителите на гимназистите осезателно присъстват в училището, можеш да ги срещнеш всеки ден из сградата, тяхната позиция е коректив в ежедневната работата на педагозите.
Бягства от часове, купища неизвинени и съответно – фалшифицирани отсъствия, неприлично облекло, кръчмарски приключения като "училищен" празник – в това училище подобни педагогически практики са непознати.
Другата страна на училищното семейство на Болградската гимназия е артистичността. Следобед учениците рисуват, пеят и танцуват, в самото училище, а и в школи извън него. От 1996-та г. в учебното заведение работят делегирани от МОМН български учители, които преподават българска народна музика, български народни танци, български език, литература и история. 


Ценка Пенева Кучева, преподавател по български език, българска литература и българска история в Болградската гимназия "Георги С. Раковски", делегиран представител на МОМН

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.458273337584120.1073741833.426593420752112&type=1

image

image

image

image

image




Гласувай:
11



1. syrmaepon - Понякога българите демонстрират ...
18.05.2013 09:33
Понякога българите демонстрират по-голяма твърдост и организираност извън Родината ) Това само показва как са успели да пренесат името си през вековете.
Последната снимка е особено красива !
цитирай
2. pvdaskalov - В общи линии...
19.05.2013 13:58
В общи линии съм съгласен със Сирмето, но има впечатляващи изключения. Страшни. Не ме карайте да разказвам за тях. В дъното е бедността... Не духовната, разбира се.
На Украина - благодарност от мен. Моят прадядо е бил учител и оттам носим тази достолепна фамилия, която днес, заедно с професията, не се зачита много, много...
цитирай
3. bven - Стопли ми сърцето с тези думи и снимки!
19.05.2013 17:45
Народността не пада там, дето знан,ето живей!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1308008
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.