Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2014 12:48 - Грешката на Путин
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 2038 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.03.2014 12:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Защо новият руски империализъм е обречен?

Доц. д-р Момчил Дойчев

„Сир, това е по-лошо от престъпление, това е грешка.“
Жозеф Фуше

Руското нахлуване в Крим и инспирираните от наследниците на КГБ вълнения в някои източни райони на Украйна не са изненада за внимателните наблюдатели. Владимир Путин просто нападна Украйна, както бе нахлул в Грузия преди 5 г. и половина по времето на една друга Олимпиада. Тогава не последва никакво наказание за Русия от световната общност. Наказание постигна Грузия, от които бяха отнети две ключови провинции – Абхазия и Южна Осетия. Затова няма защо някои политици, дипломати и журналисти да се правят на изненадани. За тях е необяснимо защо Русия рискува милиарди долари и връзките си със световната икономика, както и своя престиж, за да предприеме този рискован антизападен ход в Украйна. Тези анализатори не разбират, че дълго време подкрепяната от тях „суверенна демокрация” на Путин всъщност е един авторитарен националистическо-неокомунистически режим. След Втората чеченска война Русия на Путин се върна в обичайното си антидемократично състояние.

Путин добре прецени световните лидери, дошли му на крака по време на Олимпиадата в Сочи. Той видя политици, които са готови да преглътнат всяко унижение, което новите руски господари могат да им нанесат. Той видя политически неадекватни западни лидери, така и неосъзнали, че новите собственици на Русия вече не уважават САЩ и европейците. Путин вижда пред себе си САЩ като изпаднала в тежка финансово-икономическа криза, с икономика, дължаща трилиони долари и с дипломация, неспособна да се справи с новите предизвикателства в света след Афганистан и Ирак. Той вижда една военно незначителна, не излязла още от тежката финансово-икономическа криза и политически нестабилна Европа. Той не вижда на Запад равностойни на него лидери.
Кремъл вижда как бившите лидери на Великобритания, Франция и Германия обслужват постсъветски и арабски диктатори. Тони Блеър съветва Нурсултан Назърбаев в Казахстан как да подобри имиджа си на Запад. Никола Саркози участва в създаването на хедж фонд с пари от абсолютисткия режим в Катар. Герхард Шрьодер е председател на консорциума „Северен поток” и представител на Газпром в Западна Европа с основна месечна заплата колкото на футболна звезда от световна величина.

При това Путин не смята, че западният съюз е достатъчно боеспособен за да се справи с възстановената военна мощ на Русия. Главатарите на олигархично-мафиотска Русия смятат, че Западът вече не е силен, а подкопан от неолиберализъм, пазарен фундаментализъм, разяден от мултикултурализъм и политическа коректност и ръководен от политици, които лесно могат да бъдат купени.

Наистина олигарсите на Путин смятат, че знаят това от собствен опит. Новите руски господари изкупуват Европа в продължение на години. Те имат дворци и луксозни апартаменти в най-скъпите квартали на Ню Йорк, Лондон, Париж и имения в най-райските кътчета на света – Лазурния бряг, Куршавел, Маями, Сардиния. Децата им учат на сигурно място във водещите американски и британски университети и в Швейцарските средни училища. А парите им са скрити далеч в знайни е незнайни западни банки и в райските данъчни убежища на западните офшорни зони.
Вътрешния кръг на Путин вече не се страхува от сегашния европейски елит. Този елит отдавна е „прослушан” и „профилактиран” от наследниците на КГБ. Те са видели от първа ръка как сервилни западни аристократи и корпоративни магнати изведнъж падат на колене само и само да привлекат руските милиарди. Сега хората на Путин се възмущават от западното лицемерие – според тях ги критикуват същите европейски елити, които до вчера им помагаха да скрият своите окрадени от руския народ богатства.

Преди руските господари се ослушваха чинно, когато от европейските лидери осъждаха остро чудовищната корупция на руските компании. Сега виждат, че европейските банкери, бизнесмени и адвокати са техни слуги, които им вършат мръсната работа, криещи постъпленията от тяхната корупция в западни данъчни скривалища.
Става дума за много големи пари. Централната банка на Путин е изчислила, че две трети от 56 милиарда щатски долара, които са излезли от Русия само през 2012 г. са получени от незаконни дейности – като рушвети, пари от наркотици или данъчни измами. Общо на Запад сега са пръснати над 500 милиарда долари, които са собственост на руските олигарси.

Русия не вярва, че когато говорят за човешки права, западните ръководители наистина вярват в тях. Те вярват, че САЩ и Европа се управляват от политически елит с морала на мошениците на западните финансови пирамиди и хедж фондове.

Путин бе уверен, че Западът няма да предприеме икономическа контраатака. Той вярваше, че европейците няма да санкционират Русия, заради парите на нейните олигарси. Путинистите не вярват, че САЩ ще ги накаже, като блокира банковите им сметки. За Русия военна контраатака на НАТО е немислима. Путин очакваше от Запада само лицемерно възмущение.

С други думи Путин вижда Запада от позицията на новопокръстения варварин, който смята, че на Запад водещи са не някакви културни ценности, а всичко се прави за пари.

Само че стана нещо друго.

Внимателният до вчера Обама излезе с остра декларация. САЩ ясно изразиха не просто възмущение, а декларация ,че руската агресия ще бъде спряна и териториалната цялост на Украйна ще бъде гарантирана.

Френският външен министър Лоран Фабиюс осъди действията на Русия като неприемливи: „Руснаците смятат, че страните, които принадлежат към тяхната империя от една или друга страна трябва да не бъдат извън определения от тях контрол… те искат да сложат ръка върху Крим. Това е неприемливо според международното право“.
Дори Ангела Меркел, близък съюзник на Путин досега, изрази съжаление, че Путин е загубил представа за действителността и действа като екстремист и окупатор.

Дори близките източни съюзници на Русия подкрепиха териториалната цялост на Украйна. Китай заяви, че подкрепя териториалната цялост на Украйна. Нещо повече – в китайските медии се появи намек, че китайците в Сибир също могат да поискат китайска помощ за да бъдат спасени от руската асимилация по същия начин, както Путин твърди ,че са направили рускоезичните в Украйна. Дори планираните като част от Путинския Евразийски неоимперски съюз – Беларус и Казахстан излязоха с остри декларации, в които подкрепят целостта на Украйна. Путин за пръв път остана абсолютно сам. А това означава, че с миража на Путин нова Евразийска неототалитарна империя вече е свършено.

Защо Путин не са си направи добре сметката за реакцията на Запада по повод поредната руска агресия?
Той вярва, че алчността, левичарството и политкоректността вече са унищожила ценностите, които са превърнали Западната цивилизация в непобедима сила. Всъщност като евразиец той не разбира, че зад „златния телец“" не стоят само алчност, корупция и грабеж – познати много добре в постсъветското пространство – а Законност, Труд и Вяра в свободната личност и Бога. Само благодарение на тези „западни“ ценности цивилизацията е устояла над варварството. Путинските олигарси не прецениха, че обслужващите ги на Запад корумпирани левичари не са водеща част от западния политически елит. Те не оцениха това, в което смятаха ,че са съвършени познавачи – геополитиката. Те вярваха, че Обама, Кери, Меркел и останалите западни политически лидери са геополитически аматьори. Оказа се, че това не е съвсем така. Информационната война на путинските агресори срещу измислени от тях украински „десни екстремисти”, „бандеровци” и пр. щампи от „студената война” не срещнаха разбиране дори в силния левичарски истеблишмънт в САЩ и Европа.

Всъщност провалът на Путинската стратегия не е само политически, но най-вече икономически.

Ето първите последици от окупацията на Крим: Пазарът на руските акции рухна за един ден с 10%. На 2.03. доларът достигна 40 рубли, а еврото достигна до астрономическите 55 рубли за евро. Централната банка на Русия подигна ставката за рефинансиране до 7%. Русия бе изгонена от Голямата осморка на водещите индустриални страни в света. Отчитайки борсовите индикатори само на 03.03. руската икономика загуби сумарно 2 трилиона рубли. Руската рубла се обезцени с 12 процента. Акциите на водещите руски компании паднаха с: Аэрофлот – минус 12.41%, ГАЗПРОМ – минус 14.12%, Лукойл – минус 10.92%, Роснефт – минус 8.08%, Сбербанк – минус 13.37%, ВТБ – минус 13.06%,
Ростел – минус 10.60%.
И това при положение, че за миналата година икономическият растеж на Русия е 1,3%. А само за един ден икономиката се сви с 3 процента.
На 3.03. Русия продаде 2% от златните си запаси, за да закрепи сриващата се рубла.

Санкциите, от които Русия ще я заболи още повече са свързани и с други възможни мерки. Турция може да затвори Дарданелите за руски кораби. САЩ могат не само да блокират руските 500 милиарди в западни банки, но и да забранят достъпа до финансовата си система на всеки, които има бизнес с руски фирми и банки. Обама може да подкрепи Китай като главен фактор за стабилността в Евразия. Заплахите на Руското финансово министерство, че ще сринат долара след като престанат да се разплащат с него може да предизвика само присмех. С рубли ли ще се разплащат в света руските олигарси?

Февруарската антикриминална революция в Украйна изплаши до смърт кремълската олигархия. Ами ако и руският народ се пробуди и поиска сметка на посткомунистическите бандитски наследници на кървавите диктатори Ленин, Троцки и Сталин и на главатарите на „новата класа” геронтократите Брежнев, Андропов и Черненко? Дори Путин процеди през зъби, че подкрепя исканията на ”Майдана” против корупцията на неговите хора в Украйна!
Путин няма да се спре пред никакво кърваво престъпление , за да запази пожизнената си неограничена власт. Крадливите и войнолюбиви
путинисти с Кримската авантюра показаха, че това са последните гърчове на човеконенавистната империя на злото. Путин вероятно е чел мислите на Сун Дзъ в „Изкуството на войната”. Но да му ги припомним: „Империя, която е загубила своята сила и блясък е невъзможно да бъде възстановена.”

http://komentator.bg/zashto-noviyat-ruski-imperializam-e-obrechen/






Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307674
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.