Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2014 20:57 - Лустрация: висшите държавни чиновници от времето на Янукович ще бъдат отстранени от властта за 10 години
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 900 Коментари: 0 Гласове:
3



 Окончателната версия на Закона за изчистване на властта ще позволи да бъдат затворени всички „дупки“, от които могат да се възползват чиновниците, за да избегнат лустрацията, съобщава украинското интернет издание „Украинска правда“, като се позовава на пресслужбата на депутата от Върховната рада Юрий Деревянко.
...

За разлика от представената на първо четене редакция на закона, в окончателната версия значително е разширен списъкът на чиновниците, за които е валидна забраната да заемат публична длъжност в държавния апарат в рамките на 10 години.

„Например, 10-годишната забрана за държавна служба ще се прилага към лицата, които са заемали длъжност (длъжности) общо не по-малко от една година през периода от 25 февруари 2010 година до 22 февруари 2014 година включително“ – отбелязва Деревянко.

Той уточнява, че в списъка са включени следните лица: президент, министър-председател, първи вицепремиер, всички вицепремиери и министри, заемалите ръководни длъжности в централния орган на изпълнителната власт освен членовете на правителството, председателите на Националната банка, на Антимонополния комитет, на Фонда за държавното имущество, на Комитета за телевизия и радио, както и техните първи заместници.

Списъкът се допълва от председатели или членове на държавни комисии, извършващи държавно регулиране на естествените монополи, както и в сферата на съобщенията и информатизирането, пазарите за ценни книжа и финансови услуги.

Включени са и генералният прокурор, ръководителите на украинската служба за сигурност СБУ и на службата за външно разузнаване, началникът на Управлението за държавна охрана.

Забраната се отнася и за ръководителите на централните данъчни и митнически органи на изпълнителната власт и данъчната милиция, както и за първите им заместници. Заместниците на министъра на вътрешните работи, секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана и първият му заместник, ръководителят на президентската администрация, ръководителят на държавната администрация, ръководителят на секретариата на министерския съвет, правилственият представител по въпросите на антикорупционната политика и техните първи заместници също попадат в списъка.

В него са включени и членовете на Висшия съдебен съвет (освен председателя на Върховния съд), членовете на Висшата съдебна квалификационна комисия, ръководителят на Държавната съдебна администрация и всичките му заместници.

Забраната се отнася също така и за началника на Генералния щаб – главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, за командващите на сухопътните войски, военновъздушните сили, военноморските сили, както и за първите им заместници.

За 10 години ще бъдат отстранени от държавна служба също областните управители и всичките им заместници, всички председатели на районни държавни администрации, които по времето на президентството на Янукович са заемали такава длъжност общо не по-малко от една година, както и онези, които са работили през периода на Майдана и не са напуснали по собствено желание.
...

Цялата статия: УКРАЙНА ДНЕС




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1306591
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.