Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2014 15:30 - Покров Богородичен – празник на украинските казаци и на УПА
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 889 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 14.10.2017 08:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Традициите на празника Покров Богородичен

На 14 октомври църквите от източния обряд (православни и гръко-католици) отбелязват празника Покров на Пресвета Богородица. Произходът на празника се свързва с легендата, че Богородица е защитила Константинопол със своя покров.

В украинската традиция този празник е тясно свързан с идеите на защита от всякакви врагове. В «Летопис руски» се споменава, че княз Ярослав Мудрий е отдал Киев и цялата Земя Руска под покрова на Божията Майка. Голям брой православни църкви, построени в епохата на князе и казаци, са посветени на почитта към Богородица.

Празникът Покров на Пресвета Богородица е един от главните празници на запорожките казаци. Известният изследовател на Запорожката сеч Дмитрий Яворницкий пише: «… под покрова на Богородица запорожците на са се страхували ни от вражески огън, ни от страшна стихия, ни от морска буря».

За запорожките казаци това е и храмов празник. В центъра на всяка от казашките крепости (на украински наричани „сiч”)  винаги са изграждали Покровска църква, която е била светиня за всички казаци – от нейния праг са тръгвали да защитават родната земя и при нея са се връщали след поход с благодарност за спасението си.

Именно на празника Покров Богородичен казаците са провеждали своите съвети, на които са избирали нов хетман или кошевой атаман.

В резултат на почитта на украинските казаци към празника той получава и второ название – Казашки Покров, а в съзнанието на народа започва да се свързва с понятията за воинска чест, доблест, мъжество и рицарство.

През ХХ век казашките традици са наследени от новите борци за независимост на Украйна  – Армията на Украинската народна република (съществувала на част от територията на днешна Украйна от 1917 г. до 1921 г.) и от УПА (Українська Повстанська Армія - Украинска въстаническа армия).

През 1999 година с президентски указ 14 октомври е обявен официално за Ден на украинските казаци.

 

Украинската въстаническа армия

Украинската въстаническа армия е военно-политическа формация на украинското освободително движение. За символична дата на създаването на УПА се смята 14 октомври 1942 г. УПА действа до септември 1949 г., след което е реорганизирана във въоръжено нелегално движение, чиято дейност продължава до началото на 1960 г.

УПА е единствената военна сила през Втората световна война, която определя като стратегическа цел на борбата си създаването на независима Украинска държава. Съответно борбата се разгръща срещу всички държави, които се стремят да попречат на това.

От самото начало УПА се създава като реакция на населението срещу немския окупационен терор, затова през целия период на германската окупация води активна антигерманска борба. Цели региони са освободени от окупационно присъствие, създават се т.нар. “въстанически републики” и за най-висша власт в тях се провъзгласява УПА.

През 1943–44 г. съществува остра конфронтация с полските сили, които се опитват да възстановят довоенните граници на Полша.

Същевременно през цялото съществуване на УПА за главен враг се смята СССР като държава, причинила на украинския народ най-ужасни загуби в резултат на масовите политически репресии, Гладомора и депортирането на населението.

През 1944 г. като орган на политическото ръководство на УПА и цялото освободително движение е създаден Украинският главен освободителен съвет – протопарламент, който се състои от представители на различни политически сили.

Връхната точка на активността на УПА е през втората половина на 1944 г., когато тя контролира територии на днешните Волинска, Ривненска, Житомирска, Хмелницка, Винницка, Тернопилска, Ивано-Франкивска, Лвивска и Задкарпатска област, източните части на Подкарпатското и Люблинското воеводства в Полша, южните части на Брестка и Пинска област в Беларус.

Общата площ на територията, обхваната от въстаническото движение през 1944 г., е приблизително 150 000 кв. км  с население около 15 мил. души. Това е приблизително една четвърт от площта на съвременната украинска държава, територия, по-голяма от днешна Гърция и с население, равно на населението на Нидерландия. Същевременно нелегалните членове на ОУН (Организацията на украинските националисти), свързани с УПА, действат на територията на цяла Украйна, включително в Крим и Донбас.

УПА е изградена на принципите на редовна армия: има Главен войскови щаб и щабове на военно-териториалните подразделения, офицерски школи, военно-полева жандармерия, собствена система от звания и награди.

За времето на съществуването ѝ през редиците на УПА преминават над сто хиляди души. Заради участие във въстаническото движение или за оказване на подкрепа наказателните органи на СССР са репресирани повече от половин милион души.

Дейността на УПА е логично продължение на предишните периоди от развитието на украинското освободително движение, тоест на националната революция от 1917 – 1920 г., нелегалната бойна дейност на Украинската военна организация и Организацията на украинските националисти през 1920 – 1930 г. От друга страна, борбата на УПА продължава под формата на ненасилствена съпротива – дисидентското движение и национално-демократичното възраждане в края на 80-те – началото на 90-те години на ХХ в.

Борбата на украинските въстаници е едно от антитоталитарните движения на народите от Централна и Източна Европа. Аналози на УПА са полските и балтийските нелегални формации. Дейността на УПА отговаря на правото на всяка нация на самоопределение и суверенитет.

Според международните конвенции признаци на въоръжена сила на едно освободително движение има при наличие на строга командна йерархия, специални армейски знаци, открито носене на оръжие, спазване на международните правила на войната. Всички тези признаци са присъщи на Украинската въстаническа армия.

Дейността на УПА попада под определението за украинско освободително движение с разнообразните форми на дейността на организацията и отделни лица, насочени към възраждането на държавната независимост на украинския народ. Затова нейните ветерани, както и участниците в аналогични формации в Полша и в Балтийските страни, би трябвало да получат от украинската държава специален статус на участници в освободителното движение.

Исторически митове, свързани с Украинската въстаническа армия

 








Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307893
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.