Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2014 15:02 - Украйна и Полша създават алтернативен европейски газопровод
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1078 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 До 2020 г. Украйна ще изгради нов газопровод до Полша с капацитет 10 милиарда кубически метра годишно. Това разказа на Балтийския бизнес форум заместник-ръководителят на борда на Polenergia Радослав Дудзински.

По думите му проектът ще струва на Украйна 200 милиона евро. Предвижда се, че газопроводът с дължина 110 километра ще свързва украинския пункт за прием на газ „Дроздовичи “ с подземните хранилища „Билче Волица“ и „Опарское“. От полска страна дейностите за създаване на инфраструктурата ще се поемат от Gaz-System.

„Това може да се разглежда като потенциал за стратегически газов резерв. Европейски фирми, работещи на полския, словашкия, унгарския и румънския пазар, ще могат през летния сезон да събират газ в украинските газохранилища, за да могат след това да го използват през зимата“, смята представителят на полската енергийна компания.

Радослав Дудзински отбеляза, че в момента проектът е на етап съгласуване на технико-икономическата обосновка, с която се занимава „Укртрансгаз“ заедно с полската Gaz-System.

С търсенето на инвеститори и останалата поддръжка се занимава компанията на Радослав Дудзински заедно с украинската „Нафтогаз“. „Ние си сътрудничим с „Нафтогаз“, декларирахме готовността си да подкрепим украинската компания в организацията на финансирането и не изключваме собственото си участие във финансирането на проекта“,  каза заместник-директорът на Polenergia.

Експертът смята, че благодарение на новия газопровод Украйна ще се сдобие с допълнителни възможности за получаване на европейския газ чрез реверс и дори на втечнен газ. При това проектът няма да спре в Украйна и Полша, а ще продължи в Европа. Предвижда се, че новият газопровод ще бъде част от коридора „Изток-Запад“, който ще обедини терминал за втечнен природен газ (LNG) в полския Свиноуйсце с крайбрежието на Адриатическо море.

Радослав Дудзински също така подчерта, че новите украински власти са решително настроени за реализацията на този проект в частност и за постигането на енергийна независимост от Русия като цяло. „Според мен след забавянето на газовите доставки за Украйна от страна на „Газпром“ украинската страна е променила начина си на мислене. В Киев вече никой не мисли от гледна точка на „ние винаги ще се договорим с руснаците“, заяви представителят на полската енергийна компания.

УКРАЙНА ДНЕС




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313602
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.