Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2014 14:35 - За Украйна не е достатъчно да се превърне в “не-Русия”
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 822 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 15.10.2014 14:36


 Изказване и отговори на Тимъти Снайдър* по време на дискусията “Руско-украинската война и европейските интелектуалци: Какво казват те? И какво мислят тези, които мълчат?” по време на ежегодния Лвовски издателски форум, 10 – 14 септември.

Не следя в подробности дебатите на западните си колеги, понеже обикновено те са доста абстрактни. Виждам своята цел в това да предам на Запада определени украински реалии. В това ми помага известната ми изолираност от колегите ми, макар сред тях да има и някои изключения. При други обстоятелства дебатите ми с тях биха могли да бъдат много отдалечени от действителността.

Ще се опитам да обясня защо много западни интелектуалци не са достатъчни ентусиасти спрямо украинските преобразования. С други думи: защо на никого не му пука за Украйна, в сравнение, да речем, с испанската гражданска война, когато много изтъкнати интелектуалци от онази епоха, Джордж Оруел например, са ходили лично да видят историческите събития? Защо никой или почти никой не трактува Украйна по този начин? Защо повечето изтъкнати интелектуалци не изказват позицията си по този повод?

Един от факторите, които влияят, е това, че интелектуалците в Европа се ръководят от няколко много мощни схеми, “манекенски” схеми за доброто и злото.

Първата от тях е за фашистите и антифашистите. Някои хора, сред които има и талантливи, се опитват да казват, че украинците са фашисти. Затова ако ти си добър антифашист, трябва да си от другата страна на историята. Признавам, че това е глупост. Но в този момент се опитвам да ви обясня тези схеми, този начин на мислене.

Друг начин на мислене е да се говори, че в Украйна протича единствено геополитическа борба между САЩ и останалия свят. Това означава, че когато сте на страната на по-слабия, на страната на хората, които се съпротивляват срещу великата хегемония на Съединените щати, трябва да подкрепяте Русия. Защото в тази схема Русия е по-слабата, изтлежда като добро човече, което страда от американската глобална сила.

Третата схема е много интересна – това са консервативните ценности против модерността. В този случай Русия получава симпатиите на много американски религиозни кръгове и много европейски радикални средища. Тази схема абсолютно противоречи на схемата за фашистите и антифашистите. Интересното е, че никой не се вълнува от това, че основните руски пропагандистки линии тотално си противоречат една на друга. За съжаление това не тревожи никого: Русия продължава да измисля пропагандистки лъжи и да групира около себе си разнообразни кръгове, дори ако тази лъжа отрича самата себе си.

image
 

Всички тези схеми работят против Украйна, против съчувствието към Украйна. Ако в Украйна всички са фашисти, вие естествено не ги подкрепяте. Ако украинците са само марионетки в ръцете на американските кукловоди, вие не трябва да ги подкрепяте. Или пък ако украинците работят за европейските гейове, за декаданса – също не трябва да сте с тях. И така нататък и така нататък. Всички тези схеми работят против Украйна.

Никоя от тях не е изцяло ефективна, но всяка поражда много съмнения и колебания. Не по-малко важно е, че те губят много-много време. Ние на Запад изгубихме пет месеца в дискусии дали Майданът е бил фашистки. Тези пет месеца можеше да се използват много по-ефективно, опитвайки се да разберем много по-важни неща. Тези дебати днес почти са приключили. Но отнеха почти половин година.

Когато казвам, че тези неща работят против Украйна, това е само едната страна на въпроса. А другата страна е, че засега все още няма мощна схема, която да работи в полза на Украйна. Никой няма силен отговор, силна история за Украйна, която да достигне до хората извън Украйна. Няма история за формирането на модерната украинска нация, история за гражданското общество на Майдана, история за украинската съпротива срещу украинската агресия. Това са силни истории за самата Украйна. Но никоя от тях не излиза извън пределите на Украйна, няма такава универсална история. А хората обичат точно универсални истории. Ето това липсва.

Естествено някой може да ме поправи, че на Запад няма интелектуалци, които напълно да подкрепят путиновата програма. Поне аз не съм срещал и не съм виждал нито един, който да каже: “Да, подкрепям нахлуването в Украйна, преследването на гейовете, унищожаването на Европейския съюз” и пр. Но съм попадал на Запад на текстове, където се взима под внимание целият дневен ред на Путин, възприема се и се защитава. Тоест такива хора все пак има. Е, на Запад няма Александър Дугин. Освен може би самия Александър Дугин, който честичко навестява нашите столици. Няма такъв Дугин като идеолог на всичките тези неща.

Най-близките личности до тази програма са хора като Герхард Шрьодер и Хелмут Шмид. Хора, които защитават мнението, че няма украинска държава (а това е важна подробност от путиновата програма). Ако няма украинска държава, значи случващото се е свързано с геополитически конфликт. Ако няма украинска държава, не може да има и украинци, които да защитават правата си. Най-близка до тази програма е и Мари льо Пен, лидерката на “Национален фронт” във Франция, която защитава тезата, че украинците са фашисти, което е много интересно, като се има предвид кой го твърди… После, има един лидер на “Партия на независимостта” от Обединеното кралство – Найджъл Фарадж, който казва, че обожава путиновото лидерство.

Важно е наблюдението, че дадените тези се изказват от действащи политици. Това също не са добри новини – такива неща да се говорят от политици. Просто обръщам внимание, че това не излиза от интелектуалци.

Как Украйна се придвижва в посока на европейския дискурс? Първо съображение: има голяма разлика между тези, които са били в Украйна и тези, които не са били. Много е просто: хората, които идват тук, имат много по-богат поглед. Трудно е да признавате отработени схеми, ако лично посетите Украйна.

image

  Цялата статия

 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307593
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.