Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2014 14:54 - Порошенко: изборите са най-добрата лустрация
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 972 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageПрезидентът на Украйна Петро Порошенко се обърна към украинците в края на изборния ден след приключването на извънредните парламентарни избори, предава УНН.

„Скъпи съотечественици!

Поздравявам ви по случай празника на демокрацията!

Току-що бяха затворени избирателните секции, където десетки милиони граждани избираха новата Върховна рада. Избирателната кампания и изборният ден преминаха честно, демократично и прозрачно, при висока политическа конкуренция. В съответствие с европейските стандарти ще премине и преброяването на гласовете, което започна преди малко, и много се надявам, че ще приключи бързо.

Резултатите от екзит-половете ни позволяват да направим първите изводи. Вчера се обърнах към вас с молба да гласувате за едно демократично, реформаторско, проукраинско и проевропейско парламентарно мнозинство. Благодаря ви, че чухте и подкрепихте този призив!

Конституционното мнозинство – повече от три четвърти от избирателите, участвали в гласуването – мощно и безвъзвратно подкрепиха курса на Украйна към Европа!

Украинската власт, която отиде на изборите в  няколко колони, получи от народа убедителен вот на доверие. За списъците на партиите, които сега са във властта, гласуваха повече от 50% от избирателите. Украинската власт никога не е получавала такава подкрепа на нито едни парламентарни избори. И аз разбирам, че това е кредит, който ние още дълго, с тежък и самоотвержен труд, ще трябва да връщаме на хората.

Не може да не радва и това, че по-голямата част от избирателите предпочетоха онези политически сили, които подкрепят Мирния план  на президента, търсят политически лостове за уреждането на ситуацията в Донбас, като същевременно се отнасят с необходимото внимание и към укрепването на нашите въоръжени сили.

Привържениците на силовото разрешаване на ситуацията останаха явно малцинство. Както и изобщо всички демагози и популисти, които се  опитваха да съблазнят избирателите с прости рецепти за „лечението“ на извънредно сложните проблеми, пред които днес е изправена държавата. Хората дадоха гласа си за едно политическо мнозинство, което има мощен реформаторски потенциал.

Още една важна и много символична равносметка. Народният съд, над който е само Божият съд, произнесе смъртна присъда за Комунистическата партия на Украйна. За пръв път през последните 96 години в украинския парламент няма да има комунисти. Поздравявам ви за това! Украинците нанесоха решаващ удар по политическата пета колона!

Справедливостта възтържествува също и по отношение на Партията на регионите, която изобщо не можа да участва в изборите, след като загуби напълно доверието на избирателите. Изборите са най-добрата лустрация – казвал съм го винаги.

Скъпи съотечественици!

Резултатите от екзит-половете показват, че не съм сгрешил, когато взех решение за провеждането на извънредни парламентарни избори. И когато след няколко дни видя официалните данни, сигурно ще мога да кажа, че аз като президент съм доволен от резултатите от гласуването.

Рестартирането на властта завършва. Едно забавяне на реформите сега е смъртно опасно. Затова очаквам максимално бързо създаване на нова коалиция. И макар че това е задължение на политическите партии и народните депутати, аз като президент няма да оставам страничен наблюдател. Ще ускорявам максимално този  процес, който трябва да завърши със създаването на ново правителство и приемането на първия пакет реформаторски закони.

Моят екип вече е подготовил базов проект за коалиционно споразумение. В него не става въпрос за длъжности. В него става въпрос за принципи и идеали, за реформи и конкретни закони. За изменения към по-добро, които всеки да може да почувства.

Скъпи украинци!

Благодаря ви искренно за това, че подкрепихте курса към демокрация!

Още въднъж ви поздравявам по случай деня на истинското народно волеизявление!

Време е да се обединяваме в името на Отечеството!

Слава на Украйна!“

УКРАЙНА ДНЕС 



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1311897
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.