Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2014 17:46 - Ден първи – новата Върховна рада на Украйна започна своята работа
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 3210 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Учудващо малоброен митинг посреща новоизбраните депутати на Върховната рада сутринта на 27 ноември. Няколко десетки представители на „Автомайдан“, „Кредитен майдан“, „За поместна църква“ мирно пикетират сградата на украинския парламент, но органите на реда, които знаят колко неудържима може да бъде народната любов, са се приготвили основателно – журналистите ще преброят 30 автобуса на органите на реда около Радата.

Руските медии, които отдавна са се подготвили да показват кървави кадри от столицата на „хунтата“, са разочаровани – няма ги обичайните сблъсъци пред Радата, командирите на батальони, които са влезли в парламента като депутати, не гонят от залата новите опозиционери – бившите членове на „Партията на регионите“ на избягалия президент Янукович. Изобщо първият ден на новата Върховна рада преминава по европейски скучно.

В 10 часа председателят на седмата Рада Александър Турчинов приветства събралите се депутати и обявява заседанието за открито. Хор „Григорий Верьовка“ изпълнява украинския химн, след което депутатите от новата осма Рада скандират три пъти „Слава на Украйна! На героите слава!“.

Официалното приветствие, въведено в Украинската въстаническа армия през 1942, до преди две години можеше да се чуе само на маршовете, които провеждаше всеукраинското обединение „Свобода“ на 14 октомври – Покров на Пресвета Богородица и ден на украинските казаци, и на 1 януари – рождения ден на Степан Бандера. То зазвучава с нова сила по времето на Евромайдана и след повече от 70 години става част от протокола на тържествените мероприятия в Украйна.

В парламентарната зала присъстват премиерът на Украйна Арсений Яценюк, целият министерски съвет, който след няколко минути ще подаде оставка пред новия състав на Радата, трима бивши президенти – Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко (четвъртият президент Виктор Янукович по разбираеми причини отсъства), представители на украинските  религиозни конфесии (заради неотдавнашните междуцърковни скандали митрополитът от Украинската православна църква-Московски патриархат Онуфрий е в отделна ложа от другите предстоятели на църкви), бивши депутати, общественици, много дипломати и чуждестранни гости.

Присъстващите почитат с минута мълчание героите от „Небесната сотня“, „военнослужещите,отдали своя живот за свободата, независимостта и териториалната цялостност на Украйна“, а също и „цивилните граждани, загинали по време на войната, която Русия е започнала против Украйна“. След което новоизбраните депутати полагат клетва, като я произнасят в хор след Турчинов. На таблото в залата на парламента показват текста на клетвата, подписан от Надежда Савченко в присъствието на нейните адвокати. Първият номер в избирателния списък на партия „Баткившчина“, която е похитена от руските специални служби на територията на Украйна и в момента е незаконно държана в ареста в Москва,  не може да присъства на този тържествен момент, но всички  се надяват, че тя скоро ще бъде освободена и ще се присъедини към новите си колеги.

Още: УКРАЙНА ДНЕС




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313583
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.