Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2014 20:10 - На какъв език ще говори новият украински Кабинет на министрите
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1065 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.11.2014 20:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На 2 декември украинският парламент би трябвало да гласува за нов Кабинет на министрите.
В
 извънредното си обръщение към депутатите на първото заседание на новата Рада президентът Порошенко предложи в състава на правителството да се включат чужденци и украински топ-мениджъри, получили образованието си на запад. Според сайта  „Украинска правда“ за постове в новия Кабинет на министрите на Арсений Яценюк претендират няколко мениджъра със западно образование.
Сред тях са: 
Алекс Лисситса (президент на асоциацията „Украински клуб на аграрния бизнес“), Роман Рубченко (консултант на международната компания McKinsey), Андрей Пивоварски(генерален директор на групата компании „Континиум“) и Алексей Павленко (генерален директор на компания „Фокстрот“).
По
 сведения на сайта „Фокус“преговори с потенциални кандидати за постове в правителството се водят с граждани на Грузия, САЩ, Германия, Литва и други страни.
Вече е известен един (по-точно една, тъй като е жена) от чужденците, който с голяма вероятност ще стане член на правителствения отбор –
 Еке Згуладзе, бивш заместник-министър на вътрешните работи на Грузия. Тя може да застане или начело на МВР, или заместник в същото министерство, или да оглави новосформираното Национално антикорупционно бюро. Още един грузинец – бившият генерален прокурор на Грузия Зураб Адеишвили може да заеме пост в едно от силовите министерства.

„Украинска правда“ твърди, че лично Борис Ложкин – председател на администрацията на президента координира търсенето на подходящи кандидатури сред чужденците, а президентската партия е наела голяма компания, която се занимава с подбор на топ-мениджъри.

Въпреки, че идеята на президента се харесва на мнозина, то поне засега тя е неосъществима поради ред причини. Първата – според законите на Украйна министърът трябва да бъде украински гражданин. Законът може да се измени разбира се, но това изисква време и явно обявената дата – 2 декември няма да бъде спазена.

Второ, според законите на Украйна президентът внася в парламента за утвърждаване само министъра на отбраната и на външните работи, генералния прокурор и председателя на СБУ. Всички останали кандидатури внася премиер министърът по предложение на коалицията. В сегашната Рада коалицията се състои от 302 депутати – членовете на 5 партии от общо 6-те в парламента и мажоритарни депутати, които са разпределени в 5 фракции - фракцията на „Блок на Петро Порошенко“ (най-голямата с 146 депутата), „Народен фронт“ (фракцията на премиера Яценюк, в която влизат 83 депутата), „Самопомощ“ (32 депутата), „Радикална партия на Олег Ляшко“ (22) и „Баткившчина“ на Юлия Тимошенко (19). Всяка от тези фракции има свои амбиции и свои предложения за министри и заместник-министри. Да не забравяме, че заради премиер министъра Яценюк в предишния кабинет бяха уволнени двама министри – здравният министър Олег Мусий и министърът на икономическото развитие и търговия Павло Шеремета. Причината за уволнението на първия, според Арсений Яценюк, е протакането на процедурата за закупуване на лекарства (заедно с Мусий е уволнен и истинският виновник за това протакане – заместник-министъра Руслан Салютин), а министърът на икономиката сам написа молба си за напускане, след като без негово съгласие му беше назначен заместник. И двамата министри обвиняват Яценюк, че не им е позволил да съставят сами екипите си в министерствата, а с назначаването на свои хора за заместник-министри Яценюк фактически е саботирал работата в институциите.
На този фон е неизвестно какви пълномощия ще бъдат дадени на новите министри за изграждане на работещи структури в министерствата и как членовете на коалицията ще преглътнат, че най-лакомите парчета от „баницата“ (а Порошенко предлага целият икономически блок да бъде даден на чужденци) ще бъдат разпределени без тяхно участие. От своя страна  Петро Порошенко до последно ще използва фракцията си за налагане на своите кандидатури, за да уравновеси силите в бъдещия кабинет наЯценюк.

Трето, заплатата на сегашните министри е 5000 гривни (малко повече от 250 евро). Явно, че нито топ-мениджърите, нито чуждестранните граждани ще се съгласят да работят за такава сума. Не е известно за сметка на какво министрите и заместниците им ще получават европейски доходи (едва ли алтруизмът фигурира сред изискванията за постовете), но тогава ще трябва да бъдат увеличени заплатите и на останалите министри-аборигени, а и на депутатите, които ще гласуват за кандидатите в новия кабинет, а след това и за техните законопроекти (в момента заплатата на депутат във Върховната рада е малко повече от 300 евро). Още повече, че новото Антикорупционно бюро стриктно ще следи доходите и разходите на първите лица в държавата и в интерес на всички е политиците най-накрая да спрат да си играят на популизъм и да гласуват за заплати, които ще оградят министри и депутати от съблазните.

Дали властите в Украйна ще престъпят през своите амбиции и ще стигнат до консенсус относно кандидат-министрите ще разберем много скоро. Едва ли украинците ще имат втори шанс да започнат истински реформи в държавата и да докажат, че многочислените жертви през последната година не са били напразни.

София Мартинюк, Киев

УКРАЙНА ДНЕС




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1311574
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.