Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2015 18:20 - Адвокатът на Надежда Савченко с отворено писмо до Путин
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 6686 Коментари: 0 Гласове:
49

Последна промяна: 26.01.2015 21:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image Марк Фейгин, адвокат на украинския пилот и народен представител Надежда Савченко, написа отворено писмо до президента на РФ Владимир Путин.


Публикуваме пълния текст на писмото, разпространено днес в украинските медии:

 

До Президента на Руската федерация В. В. Путин

Отворено писмо

Бях принуден да се обърна към Вас поради изключителната ситуация, в която се оказа моята клиентка, украинският офицер и пилот Надежда Викторовна Савченко. Тя е обвинена в съучастие в гибелта на руските журналисти Волошин и Корнелюк в Източна Украйна през лятото на миналата година.

Като неин адвокат имах логичното очакване разследването да се проведе непредубедено и законосъобразно. Според мен с това дело е в състояние да се справи дори някой не много умен студент, да не говорим за професионална следствена група от Следствения комитет на РФ. При положение, че събраният процесуален материал, въз основа на който може да се изготви обоснован извод за ролята на Савченко в горепосочените събития, е повече от достатъчен.

Защитата е представила на следствието доказателства, оневиняващи Савченко, която в момента на гибелта на руските журналисти вече от един час се е намирала в плен на батальон „Заря”, който води в Луганск бойни действия срещу правителствените сили на Украйна. От това може да се направи логичния извод за непричастността на Савченко към гибелта на журналистите.

Седем месеца са предостатъчни за проверка на данните от телефона на обвиняемата и свидетелските показания на очевидците, както и за извършването на съответните процесуални действия. Само че Савченко и в момента е в затвора.

Не е учудващо, че реакцията срещу една такава груба несправедливост беше избирането на Савченко за депутат в украинския парламент, делегирането й в ПАСЕ, настояването за нейното освобождаване от страна на правителствата, министерствата на външните работи и водещи политици от редица държави. Те възприемат тормоза над Савченко като наказание за непокорна Украйна в нейно лице. А руското следствие и съд разглеждат настояването за освобождаването на невинната Савченко като недопустима отстъпка пред „украинските злодеи”. От кога дългът и доблестта станаха обект на порицание? Нима войникът, който се държи гордо пред неминуемата смърт, заслужава наказание? Точно така се държеше тя при пленяването в Луганск.

Изброените по-горе обстоятелства станаха причина Савченко да обяви гладна стачка като последен метод да получи едно честно и справедливо разследване.

В момента, в който ви пиша, тя гладува вече 45 дни. Това е много, твърде много. Плаши ме това, че при последния ми разговор с нея в затвора аз директно чух за желанието й да умре. Думите ми ни най-малко не са преувеличени – това може лесно да се провери, ако си направите труда да попитате ръководството на Управлението за защита на конституционния строй към ФСБ на Русия,  което извършва оперативното обезпечаване по делото.

Какво следва оттук нататък? Казаното от Вас по време на пресконференцията на 18 декември 2014 г. в отговор на въпрос за съдбата на обвиняемата Савченко внушаваше известна надежда за „съдебно разрешаване” на делото по законов път. Но последвалият съд по обжалване на ареста изпрати с грохот тези надежди в канализацията.

Разбира се, ние можем да продължаваме да слушаме стандартното „съдът ще прецени”, но за това няма време, времето не стига катастрофически.

Съдът още нищо не е преценил относно отвличането на Савченко, обосноваността на ареста й и обвинението. Създава се усещането, че от страниците на решенията на различните съдебни инстанции звучат не мотиви и диспозитиви, а някакъв страхотен смях: абе какво се напрягате бе, идиоти?

Да си представим невероятното: Вие сте мой довереник, аз Ви представлявам, а Вас ви заплашва доживотна присъда (да допуснем). Представете си как безсилно се опитвам да защитя Вашите права, апелирам към прилагане на принципите на правовата държава, дера си гърлото в пресата, а оня същия, когото Вие ненавиждате, безразлично отпраща: в съда, в съда. А съд всъщност няма, на негово място има „тройка”…

Обръщам се към Вас отново за същото, за законност и справедливост. Делото е публично, бих казал дори извънредно публично, и затова вече няма начин по него да бъде взето някакво тайно задкулисно решение.  На Вас като на юрист Ви е добре известно едно банално правило (на мен ми го втълпиха в юридическия факултет) – „когато не знаеш как да постъпиш, постъпвай според закона”.

Но какво да говорим, Вие сам знаете какво да правите…

Адвокат Фейгин


ukrainadnes.com




Гласувай:
53



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307647
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.