Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2015 14:07 - Безсилието на ЕС срещу руската пропаганда
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1652 Коментари: 0 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Статия на немския журналист Даниел Брюслер (Daniel Brцssler) от онлайн-изданието на вестник „Sьddeutsche“ , който е бил негов специален кореспондент в Москва от 2004 до 2008 г. - за слабостта и безсилието на Европейския съюз срещу руската пропаганда и за това как тази пропаганда постепенно побеждава. 

Чрез медиа холдинга „Russia Today“ Русия разпространява пропагандистки новини в 34 страни на 30 езика. По време на срещата в Брюксел министрите на външните работи на ЕС обсъждаха как могат да се противопоставят на руската информационна политика. МВнР на Германия беше задължено да разработи предложения.

Украйна ли? Не съществува. Поне като държава, която има собственото право на това. Миналия четвъртък по канал „Русия 1“ беше излъчен филмът „Проектът Украйна“. Милиони телевизионни зрители научиха, че украинската нация е изобретение на западните специални служби. От „руснаци, живеещи в Югозападна Русия“ е създаден „нов етнос“.

Подобна пропаганда, която се излъчва всеки ден по руската телевизия, не трябва повече да остава без отговор. С това като цяло са съгласни министрите на външните работи на страните от ЕС.

„Става въпрос за противопоставяне на лъжата, която става все повече. Ние трябва да действаме по-активно. Ние трябва да създадем повече алтернативни информационни източници.“ Такова заявление направи министърът на външните работи на Литва Линас Линкявичус след дискусията на министрите за бъдещата комуникация с Русия.

„Обективността е мит. Страната ни се нуждае от любов“

Линкявичус заедно с колегите си от Великобритания, Дания и Естония вече е настоявал в писмо до ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини да се търсят „достоверни и конкурентоспособни информационни алтернативи за рускоезичното население. Преди всичко се има предвид не само населението на Русия, но и на рускоезичните малцинства в страните от ЕС, например Естония и Литва. Литовското председателство в ЕС вече е настоявало за създаването на общоевропейски телевизионен канал на руски език.

Но тази идея веднага е била посрещната негативно. От една страна, разходите за един професионален телевизионен канал са огромни. От друга страна, съществуват принципни позиции. Демократичните принципи на ЕС не позволяват да се способства пропаганда на противоположно мнение, предупреди министърът на външните работи на Словакия Мирослав Лайчак. При положение, че дори той вижда, че ЕС е подложен на натиск. „Фактически Русия печели информационната война, а ЕС я губи“ – отбелязва Лайчак.

Това, което Мирослав Лайчак констатира с такива резки думи, представлява феномен, който предизвиква безпокойството на ЕС. Докато е фактически невъзможно да се противостои на антизападните кампании на РФ, Кремъл с цената на огромни усилия и, следва да се отбележи, напълно успешно пропагандира своята гледна точка. За тази цел е създаден холдингът „Russia Today“, в който също участват кадрите на „РИА Новости“ и радио „Голос России“. Негов генерален директор е Дмитрий Кисельов, който е дал на служителите си следния ориентир: „Обективността е един натрапен ни мит. Страната ни се нуждае от любов.“

Москва разпространява своята истина в 34 страни на 30 езика 

Под марката „Спутник“ тази любов се разпространява по света – в 34 държави на 30 езика, както беше обявено през ноември. Също така се разраства и телевизионният канал „Россия сегодня“ („RussiaToday“), който излъчва на английски, испански, арабски и от скоро в интернет и на немски език. За 2015 година бюджетът на целия холдинг „RussiaToday“ е увеличен съществено.

Целта на руската пропаганда не е формирането или налагането на някакво определено мнение, а напротив – създаване на чувство за недоумение и объркване. Това е мнението на американския историк и експерт по украинската проблематика Тимъти Снайдър. По време на една своя лекция в Чикаго той казва следното: „Вие сигурно сте чували, че не съществува украинска държава. Чували сте и че украинското правителство налага репресии. Сигурно сте чували, че не съществува украински народ. И сте чували, че всички украинци са националисти. Вероятно сте чували, че не съществува и украински език. Също така сте чували, че руснаците биват принуждавани да говорят на украински.“

Руската пропаганда не си поставя за цел да разпространява истината. Нейната цел се състои само в разрушаване на вярата в това, че такъв феномен като „истина“ съществува.

 

„Ние не създаваме контрапропаганда – каза министърът на външните работи на ЕС Могерини след срещата на министрите. – Но ние можем да разпространяваме информация, която да се противопостави на пропагандата.“ Сега външното министерство трябва да предложи  своите идеи.

ukrainadnes.com




Гласувай:
18



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1315265
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.