Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2015 18:04 - Осем дела за убийствата на Майдана са внесени в съда, 250 са на етап разследване
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 946 Коментари: 0 Гласове:
5



 Главният прокурор на Украйна Виталий Ярема в изказване пред парламента изнесе данни за разследването на престъпленията срещу протестиращите на киевския Майдан преди една година. 

По думите му по време на мирните протести са пострадали 2 500 души, от които 104 загинали. 1 200 са получили различни травми: 185 – от огнестрелно оръжие, а още около 1 000 души са получили други наранявания.

За своето участие в мирните протести 134 души са били незаконно лишени от свобода от предишната власт.

„503 души са били неправомерно привлечени към наказателна отговорност, а 291 – към административна. Всички те са признати за потърпевши в рамките на разследването по наказателните производства” – съобщи Ярема.

Общо наказателните производства срещу длъжностни лица, включително от най-висок ранг, са около 2 500.

„За да бъде гарантирано надлежащото им разследване, ние в рамките на кратък период от време се освободихме от прокурорите – слуги на режима, променен беше целият  ръководен състав както на Главната прокуратура, така и на областно ниво. Бяха създадени мощни разследващи екипи от патриотично настроени и с най-голям опит  служители на прокуратурата, органите на вътрешните работи и Службата за сигурност на Украйна” – подчерта главният прокурор.

image

Към днешна дата се води разследване по около 1 000 наказателни производства за престъпления против Майдана, в това число 250 – за умишлени убийства и опити за убийство, а над 500 – за злоупотреба с власт и служебно положение.

Разпитани са около 3 000 души и са проведени повече от 1 000 експертизи.

„В резултат на тази упорита работа, независимо от обективните фактори, които влияят на сроковете на разследването, в съда вече са внесени 8 обвинителни акта за умишлени убийства на участници в революцията на достойнството и извършени срещу тях насилствени действия” – съобщи Виталий Ярема.

Той напомни, че основните организатори и членовете на престъпната групировка, виновни за смъртта на протестиращите, са уведомени, че са заподозрени в извършване на престъпления. Сред тях са бившият президент Виктор Янукович, бившият премиер Николай Азаров, бившият вице премиер Сергей Арбузов, бившият главен прокурор Виктор Пшонка, екс министърът на вътрешните работи Виталий Захарченко, заместникът му Виктор Ратушняк и много други – общо повече от сто души.

image


През декември Виталий Ярема обяви пред парламента, че е необходимо да бъде удължен срокът за досъдебно разследване на делата, свързани с престъпления срещу протестиращите на Майдана.

Причина за това са съществуващите обективни трудности, в частност – значителните пречки при разследването, създавани от руските власти. Много от заподозрените – както служители на специалните части „Беркут”, така и бивши висши украински длъжностни лица – в момента се намират на територията на Руската федерация.

ukrainadnes.com




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307828
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.