Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2015 09:23 - Юрий Андрухович: Освободихме Украйна от Янукович, ще освободим и света от Путин
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1931 Коментари: 0 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Юрий Андрухович получи премията „Хана Аренд” – „за политическо мислене в интелектуалната и културната дейност”. 

Предлагаме ви интервюто на Влад Требуня („Галицький кореспондент”) с известния украински писател.
 

Преди всичко искам искрено да те поздравя за премията „Хана Аренд”. Това е една добра новина в такива времена. Моля те да разкажеш по-подробно за тази история.

- Не съм изучил съвсем точно историята на тази премия. Във всеки случай е основана от Фондацията „Хайнрих Бьол” и град Бремен. Присъжда се от 1995 г., значи аз съм двайсетият лауреат. Заедно с мен през тази година лауреати станаха две от участничките в пънк групата „Pussy Riot” – Альохина и Толоконникова. Сред предишните лауреати са хора като Юлия Кръстева и Тимъти Снайдър. Премията се присъжда „за политическо мислене в интелектуалната и културната дейност”.

Тази година наградата беше присъдена на тебе и на руските пънк-акционистки от „Pussy Riot”. Това признак ли е на някакъв световен антипутинизъм или само у нас така се възприема?

- Мисля, че да - антипутинизъм е ключовата дума за тазгодишната премия. В немското общество има много т.нар. „путин-ферщеери”, тоест такива, които казват, че „трябва да го разберем”. И толкова по-ценни са средите, в които остро и справедливо критикуват Путин. Средата около тази премия в значителна степен е такава.

За последен път разговаряхме с теб през юли, динамиката на разширяването на антипутинската среда ускорява ли се?

- Не, за съжаление. Бих казал, че пропорциите остават непроменени. Тези дни беше разпространено поредното „отворено писмо” за „прекратяване на антируската истерия” и за „диалог с Русия”. Не ме вълнува, че е подписано от корумпирания негодник и приятел на Путин Шрьодер. Но за съжаление, това писмо е подписано и от Вим Вендерс, Роман Херцог, и от моя бивш приятел писателя Инго Шулце. Инго е едно от най-големите разочарования в живота ми.

Невероятно! Такива имена… С какво се обяснява това? Това не са лумпени под натиска на телевизията на Кисельов, а известни европейски интелектуалци. Не говоря за Шрьодер, разбира се…

- Обяснява се преди всичко с това, че те никак не обичат Америка. Струва им се, че нас, украинците, Америка ни води против Русия, защото се стреми към световно господство. По-точно е свикнала на световно господство, а сега иска да унищожи Русия, като унищожи Путин. А Путин само се защитава, тоест защитава мира в Европа (смее се). Естествено, това са пълни глупости. И изобщо, с тоя антиамериканизъм на немския културен елит би трябвало да се занимава доктор Фройд.
...
 

Разговорът ни е в навечерието на срещата „Минск-2”. Съществува версия, че Путин „предава” „Новорусия” на Украйна за през зимата. Това може да се разглежда като предателство към интересите на страната или като приемлива тактика?

- Ако нашето правителство започне наново да ги финансира, ще бъде всичко едновременно – и предателство, и глупост, и финансово престъпление, и политическа игра. Всъщност Путин никога не е възнамерявал да ни отнема тези земи или нещо такова. Той е много заинтересован Донбас да остане в състава на Украйна и да връзва ръцете и краката на цялата останала страна. Ами това е очевидно! Затова на минските преговори сепаратистите трябва да бъдат притискани и да не се приемат никакви техни шикалкавения. Те са под пълния контрол на Путин, няма никакви „народни републики”, само сляпо изпълняване на заповедите му. Е тогава нека Путин да се грижи по-нататък да осигурява пенсии, ядене и водка за тези, които създаде самият той.

Според теб събитията се развиват със същата скорост, както преди половин година, или вече можем да ги наречем „лавинообразни“? И в каква посока?

- Мисля, че още през септември войната премина в позиционен стадий. Няма лавина – да погледнем статистиката за загубите от наша страна. През лятото ставаше дума за десетки и стотици. А сега – за единици. Това така или иначе е трагедия. Затова тези загуби, тези жертви трябва поне да не са напразни. Путин го очакват все по-сериозни неприятности в самата Русия – преди всичко икономически, но не само. Няма да се задържи дълго, така ми се струва. Ние трябва да издържим през този относително кратък период. Тоест трябва да доведем това трудно дело докрай. Освободихме Украйна от Янукович – ще освободим и света от Путин.

Цялото интервю




Гласувай:
14



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307811
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.