Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2015 11:28 - Разконспирираният план на Русия за разкъсването на Украйна – Част 2
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 2059 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

4. Разбира се, поемайки издръжката на Крим и няколко източни региона, Русия ще бъде принудена да поеме доста обременителни за сегашното й положение бюджетни разходи.

Несъмнено това ще повлияе на макроикономическата стабилност и перспективите за растеж на икономиката й. Но от геополитическа гледна точка печалбата ще е неоценима: страната ни ще получи достъп до нови демографски ресурси, ще получи на разположение висококвалифицирани кадри от промишлеността и транспорта.

Освен това тя ще може да разчита на зараждането на нов славянски миграционен поток от запад на изток – в противовес на централноазиатската миграционна тенденция. Промишленият потенциал на Източна Украйна, включително военно-промишленият сектор, включен във ВПК на Русия, ще способства за по-успешното и бързо изпълнение на програмата за превъоръжаване на ВС на РФ.

И което е не по-малко важно, конструктивното, „изглаждащо“  участие на Русия в процеса на много вероятното разпадане  на украинската държава не само че може да даде нов импулс на интеграционните проекти на Кремъл, но и ще позволи на страната ни да запази, както вече бе споменато по-горе, контрола си върху газопреносната система на Украйна, и същевременно съществено да промени геополитическата ситуация в Централна и Източна Европа, като върне  на Русия ролята й на един от основните играчи в региона.

5. С цел стартирането на процеса на „проруски дрейф“ на Крим и източните украински региони следва предварително да бъдат създадат събития, способни да придадат на този процес политическа легитимност и морално оправдание.

Също така трябва да бъде изградена PR стратегия, която да акцентира върху това, че Русия и проруски настроеният политически елит в Южна и Източна Украйна са били принудени да предприемат съответните ответни действия.

Последните събития в Западна Украйна (Лвовска, Волинска, Ивано-Франковска области), при които опозицията провъзгласи независимостта им от киевската власт, дават основание и източните региони да провъзгласят суверенитет – с последваща преориентация към Руската федерация.

6. Структурата и сценарият на ответните акции в източните украински региони трябва да съдържат два компонента:

Участниците в акциите на неподчинение трябва да изискват от Върховната рада да бъде разширен форматът на конституционната реформа, която се обсъжда в украинския парламент, включително облекчаване на реда за организиране на всенароден референдум:

„Ние не можем да бъдем заложници на Майдана. Единната държавна структура, която позволява на едно агресивно националистическо малцинство да натрапва на цялата страна своя избор, трябва да бъде преразгледана. Русия е федеративна държава, в която такова нещо е немислимо. Като укрепваме държавните и юридически връзки с Русия, ние ще укрепим целостта на украинската държава“.

Първоначално протестиращите трябва да обявяват нежеланието си да бъдат „заложници на Майдана“, на опитите му да узурпира правото на другите региони и по-голямата част от населението на страната на собствен цивилизационен и политически избор, да заявяват, че не приемат „идеологията на гражданската война и разкола на страната“, която изповядват политическите представители на западноукраинския елит.

Протестиращите, развявайки руски знамена, не трябва да настояват за изменение на конституционния ред. Трябва да им се вмени решителното осъждане на действията на „западноукраинските сепаратисти, чиито действия при подкрепата на техните чуждестранни господари застрашават териториалната цялост на страната“, както и искания за ускореноустановяване на „отношения на асоцииране между източните области на Украйна и Руската федерация“: „Ние сме с Русия. Не на гражданската война“.

Лозунгите за този момент трябва да бъдат справедливото нежелание „да се поддържат с данъците на гражданите профашистките сили“ от Западна Украйна и зависимото от тях правителство, водено от изискванията на Европейския съюз, а не от нуждите на своите граждани.

Целесъобразно е последователното издигане на три лозунга, които при развитието на събитията ще произтичат един от друг:

— Настояване за „федерализация“ (или даже „конфедерализация“) като гаранция за тези региони, че прозападните и националистическите сили няма да се месят във вътрешните им работи;

— Независимо от Киев влизане на регионално ниво на източните и югоизточните области в Митническия съюз с цел осигуряване на необходимите условия за нормална работа и развитие на промишлеността;

— Пряко суверенизиране с последващо присъединяване към Русия като единствена гаранция за устойчиво икономическо развитие и социална стабилност.
...
 

Коментар на редакцията на НОВАЯ ГАЗЕТА

Този документ има няколко характерни особености:

1Както вече отбелязахме, той е изготвен преди бягството на Янукович и преди „системната опозиция“ временно да поеме властта. Тоест, още преди да настъпи моментът, който Москва определи като „държавен преврат“ и който стана главното оправдание за последващите й действия.

  1. Документът дава презрителна оценка за Янукович, когото впоследствие руската страна дълго време ще представя в публичното пространство като жертва на преврат и единствен легитимен ръководител на Украйна.
  2. Документът е написан в прагматичен, стигащ до цинизъм стил. В него няма никакви „духовно – исторически“ оправдания на руската намеса в Украйна. Никакви разсъждения за „Новорусия“, за защитата на рускоезичното население, за „Руски свят“ и приближаваща „Руска пролет“. Само геополитика и студена целесъобразност.
  3. Авторите на документа са загрижени от придаването на „легитимност“ на включването на украински територии в „държавно-правното поле“ на Русия. Те по-специално считат, че съществува правна основа за предприемане на първата стъпка – това са смесените руско-украински еврорегиони (например, в еврорегион „Донбас“ влизат Донецка и Луганска , а също Ростовска и Воронежска области), които са членове на Асоциацията на европейските гранични региони. Авторите вярват, че използвайки този правен инструмент, украинските региони с „устойчиви проруски симпатии“ могат да бъдат въвлечени в преки държавно-договорни отношения. И чак след това да се проведат „легитимни“ референдуми за самоопределение.
  4. В документа има редица груби изопачавания на действителността, чиято цел е да покажат, че Русия е била принудена да предприеме „ответни“ действия (например – лидерите на Майдана са от средите на футболните фенове и криминалния контингент, те са под контрола на полското и британско разузнаване; САЩ и Евросъюзът допускат разпадането на Украйна, Евросъюзът е започнал геополитическа интрига за разкола на Украйна и т.н.). Всички тези доводи впоследствие бяха активно използвани от руската пропаганда.
...
...
...
Целият текст

 



Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307654
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.