Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2015 10:38 - Настъпление към Мариупол - край на мечтите на путин, на проруското лоби на Запад и на купените от Кремъл политици и бизнесмени в Евросъюза (снимки, видео)
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1678 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 20.09.2015 12:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Автор: Виталий Портников, украински журналист 

Предположението на американския сенатор Джон Маккейн, че украинският град Мариупол може да стане следващата мишена на руския президент Владимир Путин – както, впрочем, и предупреждението на президента на Украйна Петро Порошенко за възможното активиране на екстремистите в така наречените „народни републики” – отново карат наблюдателите да анализират доколко Кремъл е готов да започне широкомащабна война в Източна Украйна и да се откаже от Минските споразумения.

Към днешна дата за ръководството на РФ фактически няма никаква разумна причина да прави това. Пък и самите Мински споразумения изглеждат като някаква абсолютна задънена улица – дори и само защото в Кремъл никой няма намерение да ги изпълнява и да се откаже от военното присъствие в окупираните райони на Донбас. Но при все това тези споразумения позволяват на Владимир Путин да изглежда – поне в очите на собственото си население – като миротворец, а не като подпалвач на война.

Те позволяват на проруското лоби на Запад и на купените от Кремъл политици и бизнесмени в Евросъюза да настояват за намаляване и дори отмяна на санкциите срещу руския режим. И същевременно те дават възможност за по-нататъшното дестабилизиране на украинската държава. Тъй като присъствието на руски войски и наемници в окупираните райони гарантира не мир, а примирие, като фактически легитимира най-различни провокации. То позволява на Русия да настоява за някакво свое виждане относно украинската конституционна реформа и да принуждава Украйна вместо за реформи да изразходва огромни средства за отбрана на страната от евентуална военна агресия.

image
Край Мариупол / Снимка: svoboda.org

Едно настъпление в Мариупол ще промени напълно цялата тази конфигурация. Колебливият баланс в отношенията между Запада и Москва – най-малко от гледна точка на запазване на статуквото – се крепи точно върху ангажимента за спазването на Минските споразумения.

Владимир Путин подчертава тази ангажираност не по-малко, и дори по-често от Петро Порошенко, Ангела Меркел и Франсоа Оланд.

Започването на военни действия означава възможни нови икономически санкции срещу Русия, много по-сериозни от действащите в момента. Ако се има предвид, че Москва е принудена да изразходва ежедневно огромни средства за запазване на социалната стабилност и курса на рублата (отчетите на Централната банка на РФ показват загуби на милиарди долари в рамките на броени дни), то всеки нов удар от страна на Запада означава колапс.

Проруската „клоака” в западната политика ще замлъкне на секундата и ще започне да търси пътища за собственото си спасение – няма да се обадят даже Ципрас и Орбан. Украинското общество отново ще се сплоти пред лицето на новата опасност и ще се убеди, че не съществува дори и сянка от някакъв политически процес и някакъв „диалог с Донбас”,  а съществува директна и демонстративна руска агресия.

И  най-важното: какво ще промени едно завладяване на Мариупол? Бъдеща възможност за „прокарване на коридор” към окупирания Крим? Унищожаване на остатъците от влиянието на украинския олигарх Ринат Ахметов /голямата част от бизнеса в Мариупол е негова/? Включване в руския бюджет на нови стотици хиляди чужди граждани? И всичко това – след тежки боеве и на фона на ескалацията на международното напрежение?

image
/кликни върху картата за увеличаване/


Разбира се, за самата Украйна руското настъпление към Мариупол също е крайно нежелателен вариант на развитие на събитията. Страната, която доста трудно се съвзема след клептократичното управление на Янукович и воения конфликт с Путин, има нужда от мир.

Но за Украйна няма смисъл да разглежда някакви политически последици от военните действия. Защото Киев не е инициатор на конфликта – той може само да отговаря на провокациите и да се стреми колкото е възможно да намали техните последствия.

Настъплението към Мариупол зависи само от един човек – Владимир Путин и само от една държава – Русия. И от гледна точка на обективната политическа логика това настъпление ще бъде едно очевидно самоубийство.

szona.org
----------------------------------------------------------------------------------

Кадри от митинги в Мариупол през последната година:
image

image

image

image

image

image

image

image


image


image


Видео: Мариупол, 3 май 2015 г., митинг в подкрепа на украинската армия, която защитава подстъпите към Мариупол в Широкино (вж. картата по-горе)






Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1306630
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.