Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2015 22:57 - Военна хроника - 08.05.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1053 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук, военен кореспондент

8.30 часа, 08.05.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива” (ИС):

През изминалото денонощие в зоната на АТО са регистрирани повече от 40 обстрела по украинските позиции от руско-терористичните войски, включително с използването на тежко въоръжение с калибър над 100 мм.

Освен на „традиционните“ Донецки и Мариуполски плацдарми, терористите се активизираха и на Артемовското и Луганското направления. Незаконни въоръжени формирования (НВФ) нанесоха огневи удари по Пески, Опитное, Авдеевка, Широкино, Гранитное, Луганское, Светлодарск, Майорское, Курдюмовка, Золотое, Росадки, Лозовое, Соколники, Трехизбенка, Станица Луганская, Кримское.

image

 Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 8 май / Министерство на отбраната на Украйна

/кликнете върху картата за увеличаване/

 

На Луганското направление руските екстремисти използваха голямокалибрени картечници, 120-мм минохвъргачки и автоматични гранатомети АГС-17 „Пламя“, в комбинация с опити за проникване на диверсионно-разузнавателни групи в тактическия тил на украинските войски.

При обстрелването на украинските позиции в района на Широкино терористите използваха 122-мм артилерия и 120-мм минохвъргачки. В района на Пески и Опитное е регистрирано използване на бронирана техника (БМП-2 и БТР-80) в състава на няколко огневи групи, придвижващи се към предната линия.

Придвижване на сили и средства на терористите:

-          - През последното денонощие е регистрирано прехвърлянето на 38 транспорт ни единици на руско-терористичните войски. Главно в района на Луганск, между Алчевск, Стаханов, Первомайск, както и между Макеевка, Горловка и Енакиево. Наблюдавано е интензивно движение на колони в Донецк и на направлението Телманово-Новоазовск.

-           Попълненията за Безименно –Новоазовската групировка на НВФ с гориво, боеприпаси и личен състав се извършва главно през Максимово, от територията на Русия.

-           Прехвърлянето на материално-технически ресурси с автомобилен транспорт  за нуждите на приморската (Новоазовска) групировка на руско-терористичните войски се извършва през Телманово и непосредствено от територията на РФ (регистрирано е придвижване на две колони съответно по 8 и 18 автомобила и бронирана техника).

-           Регистрирано е прехвърляне на две подразделения на терористите с обща численост до две усилени роти, с 14-15 единици бронирана техника и 20 автомобила, през Макеевка по посока към  Донецк и Ясиноватая.

-           Налице е усилване на групировката на НВФ в района на Первомайск-Стаханов-Брянка. Екстремистите продължават да оборудват позициите за бронираната си техника североизточно от Брянка, а също и подобряват и позициите си в района на Бахмутското шосе – там се извършват строителни дейности за два нови ВОП (взводни опорни пунктове).

-           С цел усилване на подразделенията на терористите в района на Гранитное, към Телманово се е насочило минохвъргачно подразделение на екстремистите, придружено от 4 бр. бронирана техника и 3 камиона.

-           Усилва се и групировката на НВФ в района на Горловка, на Артьомовското направление. В северната и североизточната част на „Горловския гарнизон“ продължава да пристигат попълнения. Към по-рано прехвърлената бронирана техника в този район, през последните две денонощия е регистрирано прехвърляне през Енакиево на 6 танка, 3 системи „Стрела-10М“ и около 8 ББМ.

-           Подобна ситуация е регистрирана и на левия фланг на Светлодарско-Мироновскоя плацдарм. През последните 3 денонощия в този район са прехвърлени най-малко 10 танка, моторизирано пехотно подразделение от 90 души с 11 БМП-2 и БТР-80, 82-мм минохвъргачки и ПТРК.

 

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

Превод: Diana M Dian




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1314100
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.