Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2015 12:14 - Военна хроника – 12.05.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 792 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 13.05.2015 19:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук, военен кореспондент

8.00 часа, 12.05.2015 г. 

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива” (ИС):

През изминалото денонощие руско-терористичните войски в Донбас донякъде намалиха интензивността на бойните действия. При обстрелването на позициите на украинските войски използваха главно стрелково оръжие и тежко пехотно въоръжение (голямокалибрени картченици и автоматични гранатомети, регистрирани са 3 случая на използване на 82-мм ротни минохвъргачки).

Техниката и въоръжението, които екстремистите докараха в Донецк за „парада на Победата“, не се изтеглят от града, а са разсредоточени  и маскирани в промишлената зона на североизточните и източните покрайнини на Донецк.
В Петровски и Куйбишевски райони е налице  съсредоточаване на няколко подразделения и бронирана техника на екстремистите, готови за придвижване по посока Красногоровка (фактически две батальонно-тактически групи – БТГ).

image

Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 12 май / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

В района на мина Бутовка, Пески, Красногоровка, Мариинка се наблюдаваше активност на няколко тактически групи на терористите с численост до взвод. Тези групи се опитаха да приближат позициите на украинската армия и да открият огън от близка дистанция („традиционните“ опити да пробият в тактическия тил на украинските войски не бяха забелязани). Екстремистите обстрелват главно със стрелково оръжие, в района на Пески използваха автоматични гранатомети, регистрирано е използването на 82-мм минохвъргачки (за прикритиване изтеглянето на дадените тактически групи).
 

На приморското (Мариуполско) направление терористите обстрелваха с 82-мм минохвъргачки позициите на украинските войски както северозападно на Широкино, така и непосредствено в западната му част.
В същото време се наблюдаваха и опити за прегрупиране на подразделенията на екстремистите на североизток от Широкино (като продължение на системните опити да бъдат заети стратегическите височини над пътя Новоазовск – Одеса, северозападно на Широкино).
Северно от Широкино екстремистите обстрелваха със стрелково оръжие, като се опитваха да нанесат огневи поражения на разгърнатите в този район подразделения на силите на АТО, използвайки и голямокалибрени картечници и гранатомети.

В района на Новотошковка – Трьохизбенка продължиха активните действия на „малките групи“. Огневите контакти в дадения район стават все по-чести и на все по-къса дистанция. Отбелязана е работата на няколко снайперистки разчета на противника, които няколко пъти откриваха огън по позициите на украинските войски в района на Кримское и Соколники.

Към Кримское, в района на блокпост  № 29 и в района на  Новотошковка екстремистите продължават да прехвърлят от района на Алчевск и Перевалск попълнения на подразделенията  от бандитското формирование „Призрак“ (през последните дни е регистрирано пристигането на две групи по 110-120 екстремисти).

Освен това, нощно време от Славяносербск към Кримское се прехвърля артилерия (предимно реактивна, на партиди по 1-2 системи) и бронирана техника.

В района на Счастие през изминалото денонощие екстремистите няколко пъти обстрелваха предните постове на украинските войски с автоматични гранатомети. Не са регистрирани опити на екстремистите да форсират водната преграда (р. Северский Донец), но активно се оборудват позиции на терористите на брега.
Налице е поредното усилване на тактическата група на сепаратистите в района на Счастие (6 танка и 6 ББМ са прехвърлени от района на Металист в района на Обозное).

В района на Луганское и Мироновское продъжава да действа бронирана група на екстремистите (6 танков, до 10 ББМ), обстрелваща предните позиции на украинската армия. Бронираната група е разделена на няколко по-малки групи (с по 1-2 танка, 3-4 ББМ), действащи от засада и предварително подготвени позиции. Техните действия се поддържат с огън от минохвъргачки и противотанкови гранатомети.

Източно от Стаханов, в района на Фрунзе и Донецкое екстремистите оборудват няколко взводни опорни пункта (ВОП), частично оборудвани с техника. По-рано създаденият в района на Брянка опорен пункт се обновява.

В района на Иловайск се наблюдава появата на реактивна артилерия на екстремистите (6 РСЗО БМ-21 „Град“). В Торез е регистрирано разтоварване на 4 РСЗО БМ-21 „Град“.

 

Държавните  служители от Шахтьорск, организирани по списък за празнуването на „Деня на Републиката“, в крайна сметка масово са „дезертирали“ от мероприятието.

За агитация в няколко населени места на „ЛНР“ са пуснати така наречените „мобилни пунктове за агитация“ или „патриотични платформи“ (официално название) - обикновено пикап или микробус със знамена на „ЛНР“, „ДНР“, „новорусия“ (понякога и знаме на РФ) и няколко високоговорителя. Тази техника се движи из населените места с песни „за комсомола“, „победата“ и „БАМ“ от времето на СССР. 

В Макеевка „службите за сигурност на ДНР“ (в действителност – няколко групи от сътрудници на ФСБ на РФ с участието на „най-доверените“ екстремисти от бандитското формирование „Оплот“) зачистиха всички „извънформатни опълченци“, с които възникваха проблеми по създаването на „армията на новорусия“ в контекста за подчинение под единно командване: т. нар. „казаци“, руски монархисти, членове на малки бандитски формирования, занимаващи се главно с мародерство и грабежи. В момента служители на ФСБ на РФ провеждат „възпитателна работа“ с представители на „местната власт“ в Макеевка относно по-активна „мобилизационна дейност“ за редовната армия на „ДНР“.

В Луганск „службите за сигурност“ арестуваха няколко местни жители, които са фотографирали и снимали с видеокамера руски военнослужещи с неевропейска външност (вероятно буряти). Самите руски военнослужещи са предали местните жители в „Министерството на държавната сигурност на ЛНР“. 

Централизираният автобусен транспорт между „ДНР“ и неокупираната територия на Украйна е прекратен от 8 май (по „официално“ съобщение на „органите на властта на ДНР“).

В Горловка на един от своите блокпостове терористите са арестували пиян мъж, който настоявал за „незабавно настъпление към Киев“, размахвайки граната (гранатата се е оказала учебна).

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания


Превод: Diana M Dian



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307846
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.