Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2015 15:53 - Военна хроника – 21.05.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 787 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук, военен кореспондент

8.20 часа, 21.05.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“:

Активността на руско-терористичните войски се измества от Донецкото към Артьомовското направление. Регистрирани са обстрели на позициите на украинските войски фактически по цялата линия на съприкосновение между страните в този район – от Горловка до Донецкое.

Регистрирана е активност на формированията на местните терористи и руските наемници в района на гара Майорская, Шуми, Артьомово, Ленинское, Кирово, Луганское, Рассадки, Мироновское, Попасная, Катериновка, Золотое, където бяха обстрелвани позициите и опорните пунктове на украинската армия.

В района Пески – Авдеевка през изминалия ден противникът използва стрелково оръжие, артилерия (122-мм и 152-мм) и минохвъргачки (120-мм и 82-мм).

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 20 май / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/


Бяха обстрелвани позициите на украинските войски и в района на Опитное и Водяное. Забелязва се нарастване на интензивността и мащаба на обстрелите в дадените райони.

Също така през последното денонощие в района на Кирово, Ленинское, Шуми противникът задейства едновременно няколко пехотни огневи групи, които обстрелваха украинските позиции с автоматични гранатомети АГС-17, голямокалибрени картечници и с 82-мм минохвъргачки. Наблюдава се добре изградено и координирано взаимодействие между стволната артилерия и минохвъргачните подразделения на екстремистите, действащи в този район, което свидетелства за наличието на единна система на управление.

На приморското (Мариуполско) направление, в района североизточно и северно от Широкино екстремистите обстрелват активно позициите на силите на АТО със стрелково оръжие, минохвъргачки и бронирана техника (в даденият район действаше танкова група на терористите с 3 танка, която бе принудена на отстъпи, след като позициите й бяха разкрити и обстреляни от силите на АТО с минохвъргачки и танкови гранатомети).

В района на Счастие, Лозовое и Луганское екстремистите използваха 122-мм артилерия (САУ 2С1 „Гвоздика“ и оръдия Д-30).

В района на Катериновка, Лозовое и Счастие, терористите, действайки на малки пехотни групи, опитаха да се напреднат към предните и фланговите позиции, както и към опорните пункте на украинските войски. Всички тези опити бяха спрени с ответен огън от силите на АТО.

Южно от Луганское (в района на Рассадки), екстремистите организираха „лов“ за украинска бронирана техника. От предварително разположените и маскирани разчети на ПТРК на избраните огневи позиции екстремистите откриха огън със 120-мм минохвъргачки по жилищни сгради в населеното място, като едновремено извършваха танкови маневрираха в близост до украинските предни позиции. Знаейки, че украинските подразделения ще се опитат да елиминират минохвъргачния огън по населеното място, екстремистите се приготвиха да открият огън с ПТРК по украинската военна техника. Изчаквайки появата на танк и БМП-1 на силите на АТО, терористите извършиха 2 неуспешни изстрела с ПТРК, след което техните позиции бяха обстреляни от украинските войски.

През последното денонощие е регистрирано прехвърлянето на 42 единици автомобилен транспорт. Основните райони с „транспортна активност“ бяха южно от Луганск (по посока към Красний Луч, Свердловск и Краснодон), участъка между Алчевск и Стаханов чак  до Первомайск и Брянка, целият Донецки „възел“ (включително Макеевка, Горловка и Енакиево), както и района Еленовка–Докучаевск –Телманово откъм Старобешево и северните входове в Новоазовск и Безименное.

Освен това, в приграничните с РФ райони на Изварино, Амвросиевка и др. се наблюдава активно движение на товарен военен транспорт (предимно от територията на Украйна към РФ). Регистрирано е многократно откриване на огън по дадените транспортни средства от страна на руските граничари.

Бяха регистрирани следните автомобилни  колони:

-          16 единици автомобилен транспорт, влючително микробуси, автомобили с висока проходимост, както и два нови руски БТР-82А с въоръжени лица, които се движеха  към Лутугино, минавайки югозападно от Луганск.

-          6 нови бронирани камиони Урал, покрити с брезент, които се движеха между Докучаевск и Стила. В колоната имаше и автокран и 2 самосвала.

Прехвърляне на военна техника и подразделения:

-          В района Ирмино – Первомайск – Кировск пристигна поредната група на екстремистите с бронирана техника (7 танка и 12 ББМ – от тях 7 БМП-2, 2 БМП-1 (една от тях е командно щабна машина - КШМ на базата на БМП) и З МТ-ЛБ). Техниката е предназначена за доокомплектоване на бандитското формирование „Призрак“, което води бойните действия в района между Попасная и Новотошковское.

-          продължава прехвърлянето на бронирана техника на екстремистите през Донецк и Макеевка в района между Ясиноватая и западните позиции на „Горловския гарнизон”, в района на Спартак и в Петровския район на Донецк. В Петровския район на Донецк вече са съсредоточени  44 танка и 68 ББМ, голям брой автомобилен транспорт и самоходна артиллерия - 28 САУ, включително осем 152-мм САУ 2С19 «Мста-С» (цялата техника и въоръжение влиза в състава на 3 тактически групи).

-         Откъм Иловайск и Снежное продължава изтеглянето към „предната“ линия на бойна техника и въоръжение – както предадени от РФ, така и ремонтирани в местните сервизи на екстремистите. През последното денонощие е регистрирано придвижването през Красний Луч към Чернухино на шест 2С1 „Гвоздика“, към Донецк през Зугрес – 8 танка (ремонтирани в сервизи в Снежное) и 3 ББМ – 1 БМП-2 и 2 БТР-80. В сервизите в Перевалск и Алчевск през последните три дни са възстановени 4 единици военна техника и въоръжение (2 БМП-2 и 2 оръдия Д-30).

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian

 

 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313205
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.