Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2015 15:23 - Военна хроника – 25.05.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 826 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

9.00 часа, 25.05.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През изминалите почивни дни (23-24.05.2015) руско-терористичните войски продължиха активно да обстрелват позициите на украинската армия и цивилни обекти.

На 23 май имаше масирани обстрели в района от Шуми и Майорское до Авдеевка. Противникът действаше с огневи групи, които използваха стрелково оръжие, автоматични гранатомети тип АГС-17 „Пламя“ и зенитни системи ЗУ-23-2 (върху превозни средства).

В района на Троицкое екстремистите нанесоха огневи удар по предните позиции на украинските войски с 120-мм минхвъргачки.

На Артьомовското направление в района на Луганское, Мироновское, Санжаровка и Рассадовка позициите на украинските войски бяха обстрелвани с 122-мм стволна артилерия и минохвъргачки (82 и 120-мм калибър). Освен това, в този район, в дълбочина на бойните позиции на екстремистите е регистрирано прехвърляне на няколко единици военна техника (4 бр., от тях 2 танка).

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 25 май / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/


Със стволна артилерия беше обстрелян и Авдеевският коксохимически завод (на територията на завода са регистрирани над 70 взривили се снаряда), в резултат на което предприятието бе принудено да спре работата си. Екстремистите обстрелваха завода със 122-мм артилерия – от позиции в района на Спартак и Ясиноватая (гаубици Д-30, 3 огневи батареи) и със 152-мм артилерия от позиции в Киевския район на Донецк (батарея с 6 оръдия „Мста-Б“). Тези артилерийски подразделения в събота обстрелваха два пъти Пески и Опитное, няколко пъти откриха огън по Тоненкое и Водяное. Освен това, с минохвъргачки и АГС-17 бяха обстреляни позициите на украинските войски в близост до Красногоровка и Мариинка.

Южно от Донецк (в района на Старогнатовка и Гранитное) позициите на украинските войски бяха многократно обстрелвани с АГС-17 и голямокалибрени картечници (противникът се опитваше да провокира ответен огън, за да определи системата за ответен огън на силите на АТО в този район с цел координиране на по-нататъшните действия на ДРГ /диверсионно-разузнавателните групи/). В този район екстремистите няколко пъти откриваха огън с минохвъргачки 120-мм.

В района на Кримское, Соколники, Счастие, Станица Луганская, екстремистите многократно откриваха огън с 82-мм минохвъргачки и АГС-17, като обстрелваха   предните позиции на силите на АТО. В района Жолтое – Весела Гора екстремистите изтеглиха напред (по посока към реката) батарея от 82-мм минохвъргачки и най-малко 3 АГС-17 „Пламя“ (между Раевка и Жолтое). Терористите откриваха „пристрелъчен“ огън.

В района между Ленинское и Нелиповка ДРГ на екстремистите от 12 души под прикритието на интензивен минохвъргачен огън се опита да проникне в дълбочина на бойните позиции на украинските войски, фактически заобикаляйки Артьомово и Шуми от югозапад, с цел да разкрие системата за отбрана в района на Артьомово и по възможност да достигне до покрайнините на Дзержинск. Но след като стигнаха до ручей Железний, диверсантите на екстремистите бяха разкрити от бойната охрана на силите на АТО и в резултат на огневи контакт бяха принудени да отстъпят (най-малко двама диверсанти са ранени).

На приморското (Мариуполско) направление в събота, 23.05. екстремистите обстрелваха с голямокалибрени картечници и АГС в района на Широкино. В неделя, 24.05. на даденото направление действаше  артилерийска група на терористите със 122-мм гаубици Д-30 (в района на Чермалик), както и с няколко 120-мм минохвъргачки и АГС, които обстрелваха непосредствено Широкино и височините на северозапад от него). Украинските войски откриваха ответен огън.

Екстремистите активно извършваха и разузнаване с БПЛА. Регистрирано е използването на БПЛА на Луганското и Мариуполското направления – 16 полета.

В неделя, 24.05. екстремистите обстрелваха с минохвъргачки Пески, Опитное, Авдеевка и мина Бутовка. Използваха основно 120-мм минохвъргачки, регистрирани са и мобилни огневи групи на терористите (ЗУ-23-2 върху превозни средства и 3 БМП-2), които обстреляха позициите на силите на АТО в района на Красногоровка и Пески.

В района на Кирово имаше 40-минутен обстрел на украинските позиции от 120-мм минохвъргачна батарея на терористите.

В неделя в района на Мариупол са регистрирани 3 полета на БПЛА (два от които покрай брега).

През почивните дни най-активно движение на автомобилен транспорт със снабдяване за екстремистите беше регистрирано в района Луганск – Алчевск, Перевалск. Между Шахтьорск и Харцизск (особено откъм Иловайск) има интензивно движение както на автомобилен транспорт, така и на бронирана техника (включително танкове).

Бяха регистрирани:

-          - Колона от 4 Камаза и 1 БТР-80 между Иловайск и Харцизск в посока към Макеевка с усилена въоръжена охрана, камионите са покрити. С тази колона се превозваха военнослужещи на ВС на РФ, регистрирано е наличие на средства за радиовръзка у всеки военнослужещ.

-          - Между Антрацит и Красний Луч е регистрирано придвижването на три 122-мм оръдия Д-30, съпровождани от 1 БТР-80 и 1 БРДМ. Колоната е отивала към Горловка през Дебалцево и Углегорск.

Прехвърляне на военна техника и подразделения:

-          - В района на Горловка продължава усилването на групата на екстремистите, съсредоточена срещу шосето за Артьомовск (пристигнаха 4 БТР-80, по-рано забелязани в района на Ясиноватая, откъм Енакиево пристигнаха 4 танка).

-          - В Петровския и Кировския райони на Донецк също продължава струпването на военна техника и личен състав. В района южно от Старомихайловка пристигна бронирана група (8 танка заедно с 3 ББМ, 2 БМП-2 и 1 БТР-70) и след нея – 4 камиона с материално-тенически ресурси.

-          - В Петровския район на Донецк е регистрирана появата на „блуждаеща батарея” (по уточнени данни – 4 оръдия Д-30). В същия район са пристигнали  до 10 превозни средства (джипове, микробуси) с руски наемници.

-          - Регистрирано е активно прегрупиране на бронираната техника на екстремистите, по-рано прехвърлена в района на Первомайск, Ирмино и Брянка. Част от бронираната техника се прехвърля в посока към Бахмутското шосе (в района на Донецк и Желобок). В района на Фрунзе е регистрирано движението на 3 танка Т-72БА в посока към Бахмутското шосе.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307942
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.