Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2015 14:36 - Военна хроника – 01.06.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 840 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 01.06.2015 19:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

11.00 часа, 01.06.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През изминалото денонощие руско-терористичните войски в Донбас обстрелваха позициите на украинските войски и цивилни обекти със стрелково и тежко пехотно въоръжение, артилерия и въоръжение на бронирана техника.

Многократно бяха обстрелвани позициите на силите на АТО в района на Опитное и Пески, нанесени са огневи удари по позициите в района на Авдеевка, няколко минни експлозии са регистрирани в района на Водяное. При тези обстрели терористите използваха 82-мм и 120-мм минохвъргачки, както и с СПГ-9 „Копие“. Два обстрела са извършени със зенитни системи ЗУ-23-2, монтирани на автомобили.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 1 юни / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

В района на Шуми и Ленинское няколко пехотни групи на силите на екстремистите навлязоха „неутралната ивица“ и обстрелваха със стрелково оръжие и голямокалибрени картечници предните позиции и постове на силите на АТО. Украинските войски откриха ответен огън, и принуждиха противника да се върне на изходните си позиции.

В района от Мариинка до Шуми действат едновременно няколко снайперски групи на противника. Те водят бойни действия, като използват една и съща тактика: под прикритието на огън от стрелково оръжие на своите подразделения се приближават към предните позиции на силите на АТО и се маскират, по команда откриват огън, а след това се изтеглят на изходните си позиции под прикритието на огън от стрелково оръжие (понякога – минохвъргачки) на подразделенията на екстремистите. Снайперска група на терористите, която използва същата тактика, е регистрирана и в района на Широка балка (Артьомовското направление).

В района на Славное (южно от Донецк), диверсионно-разузнавателна група (ДРГ) на екстремистите (12 души) беше открита от предните постове в района на опорен пункт на украинската армия. След кратък огневи контакт ДРГ на противника се изтегли в района на Сигналное – Еленовка.

В района на Широкино терористите обстрелваха с минохвъргачки (82-мм и 120-мм), автоматични гранатомети АГС-15 „Пламя“ и гранатомети СПГ-9. Регистрирани са и няколко огневи удара със 122-мм артилерия (пристрелване, свързано със смяна на огневите позиции на артилерийските подразделения на екстремистите).

В района Счастие – Трехизбенка – Золотое продължават активните въоръжени сблъсъци между ДРГ на екстремистите и подразделенията на силите на АТО.  Позициите на украинските войски в района на Счастие бяха прицелно обстрелвани с картечници и АГС-17.

Северно от Ясиноватая в района на Троицкое противникът обстрелва с танкове, БТР-80 и БМП-2.

През последното денонощие терористите продължаваха интензивните автомобилни превози в окупираните райони. Най-активно движение е регистрирано в района на Донецк и Луганск. Между Алчевск и Луганск са забелязани две автомобилни колони (6 и 13 автомобила съответно). Едната от тях беше съпровождана от БТР-80. Регистрирано е активно движение и между Амвросиевка – Старобешево – Докучаевск (съсредоточената между Докучаевск и Еленовка тактическа група попълва запасите от материално-технически ресурси).

Прехвърляне на подразделения и военна техника:

-          В района на Спартак пристигна подразделение на „армията на ДНР“ – 150-160 души личен състав. В подразделението има минохвъргачни разчети (три 82-мм минохвъргачки), 4 БМП, около 10 камиона.

-          В Петровския район на Донецк местният „батальон“ на терористите извърши ротация и доокомплектоване (пристигнаха още 50 души от южното направление, със стрелково оръжие и три СПГ-9).

-         Между Ясиноватая и Горловка е забелязано движение на бронирана техника: 11-12 единици се придвижиха към северното направление (от тях 6 танка). В района на Пантелеймоновка екстремистите организираха пункт за техническо обслужване на бронирана техника.

-         Продължава прехвърлянето на техника и въоръжение на терористите между Первомайск – Стаханов – Донецкое. От Стаханов в посока Бахмутското шосе са прехвърлени 7 танка и 4 ББМ (3 БМП-2 и 1 МТ-ЛБ). Към Первомайск са прехвърлени  6 БТР и БМП. През Дебалцево и Чернухино към Перевалск са прехвърлени 3 гаубици Д-30 и 2 БТР. От Александровск към Желобок са прехвърлени 18 ББМ и 5-6 танка.

-         В „учебните центрове“ на екстремистите край  Лутугино продължава прехвърлянето от Луганск и Краснодон на военна техника, част от която идва от РФ с руски военнослужещи. През последното денонощие е регистрирано прехвърлянето в тези „учебни центрове“ на 4 БТР-80, 2 БТР 80А82А, 1 БРДМ, 2 БТР-70 и 4 МТ-ЛБ (последните – включително модификация на машината за управление на артилерийски огън). В момента под Лутугино преминават подготовка подразделения на „армията на ЛНР“ за действия в северните райони на Луганска област.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313424
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.