Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2015 17:56 - Военна хроника – 05.06.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 835 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

8.30 часа, 05.06.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

След провалилото се настъпление на 3 юни, през последното денонощие руско-терористичните войски в Донбас демонстрираха висока активност, като обстрелваха усилено позициите на украинските войски с активно използване на тежка бронирана техника и въоръжение, които са забранени от Минските споразумения. Отбелязва се активизиране на диверсионно-разузнавателната дейност на противника, регистрирани са въоръжени сблъсъци.

В района на Маринка силите на АТО идентифицираха ДРГ /диверсионно-разузнавателна група/ на терористите, опитваща се да проникне в тактическият тил на украинските войски на околовръстния път между Александровка и Победа. В резултат на последвалия въоръжен сблъсък ДРГ на противника се изтегли към позициите си.

image

Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 5 юни / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/


Още една ДРГ на екстремистите беше забелязана между Красногоровка и Маринка при излизането й към „неутралната ивица“ (в района на настъплението на една от тактическите групи на терористите на 3 юни дадената тактическа група попадна под огъня на собствената си артилерия). В резултат на въоръжения сблъсък със силите на АТО, ДРГ на терористите също се изтегли към своите позиции.

На Донецкото направление руско-терористичните войски многократно обстрелваха украинските позиции в района на Опитное и Водяное. Бяха използвани 82-мм минохвъргачки, няколко мобилни огневи системи ЗУ-23-2 и една батарея 122-мм гаубици Д-30.

В района на Пески и Авдеевка обстрелите се извършваха главно със стрелково оръжие, голямокалибрени картечници и минохвъргачки. Северно от Авдеевка два танка на екстремистите, прикривани от минометен огън, обстрелваха позициите на силите на АТО.

В района на Новгородское е регистрирано излизане към „неутралната ивица“ на тактическа група на екстремистите, действаща под прикритието на минохвъргачки и гранатомети АГС-17. В резултат на ответният огън на украинските войски противникът бе принуден да се върне на изходните си позиции.

На Артьомовското направление в района на Светлодарския плацдарм е регистрирана появата на артилерийски подразделения на терористите (152-мм артилерия). По-рано, както вече съобщи организацията ИС, дадените подразделения бяха прехвърлени в района на Дебалцево и Чернухино зад шосето Луганск – Донецк, както и в района на Брянка и Ирмино. Тези подразделения на екстремистите със 152-мм артилерия през последното денонощие няколко пъти обстреляха позициите на украинските войски и техните опорни пунктове (както и обекти в тактическа дълбочина) в района на Луганское, Лозовое, Рассадки, Мироновское. В този район терористите използваха и минохвъргачки – 82-мм (на базата на Газ-66) и 120-мм калибър.

Вчера (04.06.2015) следобед и до късно вечерта противникът обстрелваше Кримское, Золотое, Новотошковка, Соколники с минохвъргачки, гранатомети АГС-17 и зенитни системи ЗУ-23-2. Освен това, в района на Новотошковка и Соколники действаха и бронирани групи на екстремистите (с 2 танка и 4 ББМ). В района на Соколники танковете на противника няколко пъти стреляха прицелно по позициите на силите на АТО (също във взаимодействие с минохвъргачните подразделения).

Имаше няколко въоръжени сблъсъка на предните постове на силите на АТО с ДРГ на терористите по протежението на р. Северский Донец (зоната на „войната с малки групи“). В района на Счастие противникът също откриваше огън – главно със стрелково оръжие и гранатомети АГС-17.

През последното денонощие най-активно движение на транспорта на екстремистите е регистрирано по „северния” маршрут. Също така през Красний Луч и Бахмутското шосе продължава прехвърлянето към Алчевск, Перевалск и по-нататък към Стаханов, Брянка, Донецк и Желобок на доставки, боеприпаси и гориво. Главната артерия през Краснодон – Луганск се използва еднакво активно и в двете посоки.

От друга страна, превозите по „южния” маршрут (най-вече в интерес на „ДНР“) през Амвросиевка към Старобешево, Шахтьорск и Харцизск позволяват на екстремистите  да обезпечат фактически всички сектори в окупираната зона – от Горловка до Телманово.

Движение на военна техника и подразделения:

-          - От Докучаевск в района на Донецк е прехвърлена мотострелкова рота на екстремистите (11 ББМ, от които 5 БМП-2, 4 БТР-80 и 2 МТ-ЛБ), с поддръжка от 2 танка Т-64БВ и 3 камиона със ЗУ-23-2.

-         - Южно от Телманово с 3 камиона, 1 автобус, 3 БМП-2, придружени от 3 джипа, пристигна група на екстремистите, наброяваща общо около 100 души. Част от групата са  „кадировци“. Всички екстремисти имат отлично въоръжение и снаряжение.

-          - Между Пантелеймоновка и Енакиево е регистрирано движението на 6-оръдейна самоходна артилерийска  122-мм батарея (САУ 2С1 „Гвоздика“) на екстремистите.

-          - През Кировск към Фрунзе откъм Стаханов преминаха 3 РСЗО БМ-21 „Град“. Между Степове и Славяносербск са забелязани още 4 РСЗО, придвижващи се на юг (отдалечаващи се от „фронта“).

-          - В Донецк (в Петровския и Кировския райони на града) екстремистите провеждат спешно прегрупиране на силите си  - отбелязва се активно движение на военна техника и транспорт. На десният фланг зад Петровския мост е изтеглена бронирана група – 16 танка, до 10 ББМ.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307834
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.