Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2015 21:56 - Жанна Немцова: Руската пропаганда прилага престъпни методи
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 981 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 06.06.2015 22:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Deutsche Welle

Дъщерята на Борис Немцов посвети значителна част от изказването си в Берлин на пропагандата в държавните медии, които тя нарече „оръжие за масово унищожение на мозъците на руснаците“.

image


Германската фондация „Фридрих Науман” (Friedrich Naumann Stiftung), близка до либералната Свободна демократична партия (СДП), покани Жанна Немцова да произнесе слово в Берлин на 27 май – точно 3 месеца след убийството на баща й Борис Немцов в Москва. Тя прие поканата и пристигна в Берлин заедно с майка си Раиса.

Жанна Немцова произнесе така наречената „Реч за свободата“ – с тази чест по-рано са били удостоявани действащия президент на Германия Йоахим Гаук (Joachim Gauck), члена на Конституционния съд на ФРГ Удо ди Фабио (Udo di Fabio), известния историк Паул Нолте (Paul Nolte), министър-председателя на Холандия Марк Рюте.

Западът е заинтересуван от силна Русия

Просторният атриум на застрахователния концерн Allianz на площада пред Бранденбургската врата през онази вечер беше препълнен. Имаше хора по пътеките, мнозина се тълпяха край стените.

image

Сред дошлите да чуят дъщерята на убития руски опозиционер имаше много лица, познати от телевизионните новини – депутати от Бундестага, общественици, министри от предишното германско правителство, когато в него имаше представители на СДП. Но и извън правителството и парламента либералите продължават да играят много важна роля в политическият живот на страната и имат добри шансове на следващите избори отново да преодолеят  5 %-ната бариера.

Преди Немцова да започне изкавзането си, председателят на фондацията „Фридрих Науман”  Волфганг Герхард (Wolfgang Gerhard) изложи своите възгледи за германските интереси в отношенията с Москва: „Ние искаме Русия да бъде силна и преуспяваща страна - каза той. – Не слаба, не разделена, не нестабилна. Но ние искаме тя да не се опира на военна сила, а на едно силно гражданско общество и икономически успехи.“ Герхард нарече параноици онези руснаци, които смятат, че Западът е заинтересуван от влошаването на ситуацията в Русия. „Точно обратното. Ние се опасяваме от една слаба Русия, със силна е по-лесно“ – отбеляза той.

Но Герхард е убеден също така, че и едни силни, стабилни и независими съседи отговарят на руските интереси. „Силата на Русия не трябва да нараства за сметка на отслабването на съседните републики от бившия СССР“ – заяви той, имайки предвид Украйна.

Руските медии и Украйна

Жанна Немцова също засегна в речта си темата за Украйна. Според нея ръководителите на контролираните от държавата телевизии носят голяма част от отговорността за това, което се случва днес в Източна Украйна.

„Войната с Украйна започна с информационна война, с истерична кампания в държавните руски медии срещу украинската революция и онези, които дойдоха на власт след Янукович - напомни тя. – Сред рускоезичните жители на Украйна се раздухваше паника, заплашваха ги с репресии, които уж планира новото правителство, обещаваха им да ги защитят. А в резултат на това в Източна Украйна избухна сепаратизъм.“

Значителна част от речта на Жанна Немцова беше посветена именно на пропагандата в руските държавни медии, която по думите й е „много ефективна“ и „играе най-важна роля в укрепването на диктатурата и лишаването на хората от техните права“.

Немцова назова руската пропагандна машина „оръжие за масово унищожаване на мозъците на руснаците“.

Според нея в Русия държавата поставя пред своите медии задачата да разпространяват една „архаична, шовинистична, клерикална, ксенофобска и имперска идеология“, да създават образ на врага, най-вече в лицето на САЩ, но и в лицето на руските либерали, да „създават култ на личността на националният лидер, както в Русия наричат Владимир Путин“.

Мнозина в Русия мислят, че Путин няма алтернатива в страната. Това не е така, смята Немцова.  „Даже в рамките на системата има хора, способни да ръководят държавата“ – казва тя, като назовава две имена – Герман Греф и Алексей Кудрин.

Пропагандистите – в листата със санкции

При това Немцова счита, че руската пропаганда използва дори престъпни методи, разпалва омраза, подкрепя насилието и терора.

Тя поясни, че пропагандата лишава противниците на Кремъл от човешки образ, нарича ги национални предатели, чужди сред своите. Според дъщерята на Немцов към подобни методи са прибягвали в Руанда при изтребването на племето тутси, когато по радиото са ги наричали хлебарки, а също така и в нацистка Германия, в която евреите са били сравнявани с болестотворни бактерии.

„Лишаването от човешки образ улеснява престъпването на определена морална черта, снижава прага на извършване на убийство. Когато едни хора възприемат други хора като извънземни или хлебарки, убийството се превръща в реалност“ – заяви Жанна Немцова и добави, че нейният баща „е станал жертва на информационната война на Кремъл срещу лидерите на опозицията“.

В края на речта си тя даде няколко примера относно пропагандистите, които са разпалвали омраза и вражда и са били осъдени от международния трибунал за Руанда.

„Естествено, путинските пропагандисти няма да бъдат привлечени към отговорност в Русия - каза Немцова, – но международната общност би могла да се намеси и да обяви за персона нон грата онези, които разпространяват омраза и насилие“. На първо място става дума за ръководителите на водещите руски федерални телевизии.

 

Превод Diana M Dian




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1311923
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.