Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2015 21:32 - Военна хроника - 8.06.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 850 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

8.30 часа, 08.06.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

Руско-терористичните войски в Донбас след провалилото се настъпление в района на Маринка на 3 юни продължава да демонстрират активност на редица направления по линията на съприкосновение на страните.

По данни на организацията ИС, според замисъла на командването на руско-терористичните войски самото настъпление към Маринка е трябвало да стане началото на мащабно настъпление към Кураховската ТЕЦ. С тази цел преди настъплението в района на Донецк терористите са прехвърлили два усилени „мотострелкови батальона“  (единия – в Петровския район на Донецк, втория – северно от града) и танкова група в допълнение към по-рано струпаните сили (Организацията ИС съобщаваше за тези прегрупирания. Прехвърлянето на бронирана техника се извършваше в рамките на „подготовката за Деня на победата“ на 9 май, но след „парада“ бронираната техника остана в Кировския район на Донецк.). В началото на настъплението е прехвърлена и една артилерийска група.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 8 юни / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

През последното денонощие в района на Маринка и Красногоровка проявяваха активност снайперски групи на противника, действащи под прикритието на плътен стрелково-минохвъргачен огън, както и диверсионно-разузнавателни групи /ДРГ/на екстремистите.

В района на Пески, Опитное, Шуми, Майорская и северно от Авдеевка терористите използваха стрелково въоръжение, както и минохвъргачки и стволна артилерия. В тези райони са регистрирани също „блуждаещи“ танкове и БМП, ЗУ-23-2, 82-мм минохвъргачки на транспортни платформи. На Артьомовското и Луганското направления са регистрирани 120-мм оръдия 2Б16 „Нона-К“ (по една батарея на всяко от направленията).

На Приморското направление, в района Широкино – Павлопол (височините северозападно и северно от Широкино) екстремистите използваха активно 120-мм и 82-мм минохвъргачки (последните – предимно на транспортни мобилни платформи). Също така е регистрирано и използването на 122-мм артилерия (две батареи – до 8 оръдия). В района на Широкино няколко дни срещу предните позиции на силите на АТО „работят“  две групи снайперисти на противника със забележимо високо ниво на подготовка.

В района на Новотошковка, Кримское, Соколники продължава „войната на малки групи“, понякога екстремистите използват минохвъргачки и гранатомети АГС-17 за прикриване на придвижването напред и изтеглянето на своите ДРГ.

В района на Золотое и Светлодарския плацдарм едновременно с активността на ДРГ на противника са регистрирани обстрели с тежко пехотно въоръжение, от време на време екстремистите използват бронирана техника (танковете обстрелват предните позиции на силите на АТО предимно привечер или в тъмните часове на денонощието, опитвайки се да затруднят противотанковите средства на силите на АТО в определянето на дистанцията и местоположението на своите огневи позиции).

В района на Счастие екстремистите обстрелват активно със 120-мм минохвъргачки (става въпрос за двете групи, за които организацията ИС съобщи по-рано). Под прикритието на обстрелите „рейдови групи“ на противника действат по направление от Весела Гора към Счастие и Станица Луганская.

Разгърнатата в околностите на Обозное тактическа група на терористите (приблизително до усилена рота) обстрелва с голямокалибрени картечници и гранатомети АГС-17.

В района на Гранитное терористите отново приложиха тактиката за „примамване на бронираната техника“ на украинските войски: активно се обстрелват предните позиции с цел да се провокира ответен огън и след разкриване на позициите на бронираната техника на силите на АТО се обстрелват с ПТРК (регистрирани са общо три изстрела, всички безрезултатни).

Движение на военна техника и подразделения:

-          - Наблюдава се увеличаване на групировката на екстремистите, разгърната южно от Донецк. През Амвросиевка от територията на РФ пристигна тактическа група (рота) от руски наемници. Северно от Старобешево е регистрирано прехвърляне на 4 танка и 11 ББМ (включително 3 БТР-82А). Регистрирано пристигането в дадения район и на 3 РСЗО БМ-21 „Град“.

-          - Налице е ротация във формированието на екстремистите (до усилен батальон), разгърнато в северната част на Горловка. През последното денонощие е регистрирано прехвърляне на 6 танка, а формированието са напуснали  4 танка и 4 БМП. В югозападната част на „Горловския гарнизон“ са регистрирани до 10 танка и няколко сборни подразделения с 12 ББМ (между Пантелеймоновка и Ясиноватая).

-          - През Луганск към южното направление (в Лутугинските „учебни лагери“) е прехвърлена бронирана група от 3 БТР-80, 1 БМП-2 и 3 танка Т-72.

-          - Източно от Луганск (от Хряшчеватое към Николаевка) в колона от БТР-80 е регистрирано прехвърляне на 2 руски БПМ-97 „Изстрел“.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1314230
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.