Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2015 19:37 - Военна хроника – 30.06.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 937 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 01.07.2015 19:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

9.27 часа, 30.06.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“  (ИС):

ИС констатира, че изтеглянето на тежка бронирана техника (предимно танкове) от линията на съприкосновение в Донбас „до 26-ти юни“, както беше обявено от министрите на външните работи на „нормандската четворка“, е провалено тотално. Руско-терористичните войски активно използват и придвижват към предната линия забранено от Минските споразумениятежко въоръжение, включително бронирана техника.

На Приморското направление в района на Широкино, Лебединское, Бердянское терористите продължават да обстрелват активно позициите на силите на АТО, включително със 120-мм минохвъргачки. През последното денонощие екстремистите в дадения район многократно нанасяха удари и със 122-мм артилерия („работеше“ артилерийска група на терористите, която по-рано беше регистрирана от организацията ИС при придвижването й по посока на южното направление от  Донецк през Красноармейское).

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 30 юни / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

В района на Павлопол и Чермалик екстремистите откриваха огън от горичките със стрелково оръжие, регистрирано е и използването на АГС-17 (страхувайки се от ответен огън, терористите обстрелваха неприцелно, на голяма дистанция, сменяйки позициите си веднага след краткотрайните обстрели).

Южно от Донецк руско-терористичните войски провеждат комплекс от мероприятия, целящи да прикрият съсредоточаването и разгръщането на редица нови батальонни тактически групи /БТГ/ в районите Моспино – Комсомолское, Еленовка – Докучаевск и в района на Телманово. Според анализаторите на ИС именно в този контекст трябва да се разглежда активизирането на обстрелите със 122-мм артилерия по позициите на украинските войски в района на Гранитное, Старогнатовка и южно от  Новомихайловка (района на Степное). Както и появата в дадените райони едновременно на няколко бронирани групи на екстремистите на първа линия (през последното денонощие терористите няколко пъти обстрелваха с танкове, под прикритието на ББМ, предните позиции на силите на АТО в района на Гранитное), следва да се разглеждат в контекста на споменатото разгръщане на новите БТГ.

В района на Маринка терористите нанасяха активно удари едновременно с няколко огневи подразделения с 82-мм минохвъргачки с поддръжката на АГС-17. Под прикритието на този огън терористите извършваха прегрупиране на предните си подразделения западно от Александровка, южно от Маринка и в района между Маринка и Красногоровка.

В района на Опитное, Пески, Кроасногоровка и южно от Авдеевка екстремистите използваха активно тежка бронирана техника. Едновременно няколко танкови групи на екстремистите, придвижвайки се към укрити и маскирани позиции на предната линия под прикритието на огъня на ЗУ-23-2 и минохвъргачки (82-мм и 120-мм), откриваха директна стрелба по предните позиции на силите на АТО. След това под прикритието на 76-мм и 30-мм оръдия на БМП-1 и БМП-2, както и на  голямокалибрени картечници (на БТР-70 и БТР-80) се изтегляха бързо в дълбочина на бойните позиции.

В района на Опитное и Пески терористите също обстрелваха със 122-мм и 152-мм артилерия (режим на стрелба на противника: 2-3 изстрела за пристрелване, преценяване, корекция, 5-6 прицелни снаряда, смяна на целта, пауза, отново пристрелване и прицелен огън).

На Светлодарския плацдарм екстремистите използват „традиционната“ за района схема „минохвъргачки + танкове“. Ударите им са насочени главно срещу позициите на силите на АТО в района на Луганское, Мироновское, Новозвановка, по-рядко – срещу източните покрайнини на Попасная. Същевременно екстремистите все по-често съпровождат използването на „минохвъргачки + танкове“ с кратки артилерийски обстрели, главно 122 мм (обикновено работят две „заменяеми“ огневи подразделения – едното със 122-мм оръдия Д-30, другото със 120-мм САУ „Гвоздика“, от позиции западно от Брянка). Понякога се използва и 152-мм калибър (гаубици „Мста-Б“, от позиции между Вергульовка и Чернухино).

В района на Кримское и Новотошковка екстремистите под прикритието на 120-мм минохвъргачки и АГС-17 опитват да инфилтрират свои ДРГ /диверсионно-разузнавателни групи/ и да разминират минните полета. Освен това, в района на Кримское група от четири БМП на екстремистите в продължение на 15 минути обстрелваше предните позиции на силите на АТО. След като неколкократно откри прицелна автоматична стрелба с голямокалибрени картечници, групата се изтегли.

Движение на личен състав и въоръжение на терористите:

-          - В гр. Стаханов на местния стадион екстремистите организираха временна база за бойните си машини. Регистрирани са: 15 МТ-ЛБ (без въоръжение), 12 бр. колесен транспорт, 2 танка, 2 БМП-2, 4 цистерни за гориво. Техниката продължава да пристига, през последното денонощие е регистрирано пристигането на 1БАТ, 2 БТР-70, 2 БМП-2.

-          - В Горловка редица подразделения на „армията на ДНР“ получиха заповед  да предоставят  „работни екипи“ за разтоварване на боеприпаси (по 12-15 души от рота). Екипите се формират за изпращане на „Донецките бази“.

-          - В Горловския център за спешна медицинска помощ се организират няколко мобилни бригади за оказване на спешна помощ и евакуация на „опълченци“ от близките райони на бойни действия.

-          - Разгърнатите по-рано в района на Еленовка две усилени роти на терористите (организацията ИС съобщи за тях) са реформирани и предислоцирани. Част замина за Донецк (до една рота – 8 БМП-1,2 и 4 танка), друга част – за Докучаевск (7 БТР, БМП-2 и 5 танка). Останалите са прехвърлени към местния пехотен „батальон“.

-          - В района на Донецк е прехвърлена батарея от шест 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“ и до 10 ББМ – 4 БМП-1,2, 3 БТР-80 и 3 МТ-ЛБ.

-          - В района на Донецк, в близост до мина №12/18 се наблюдава съсредоточаване на бронирана техника на терористите – 5 танка и 4 ББМ (3 БМП-2 и 1 БТР-80). Техниката се маскира и окопава.

-          - В Ясиноватая екстремистите организираха „учения“ с използване на средства за РХБЗ (противогази) в района на местната „комендатура“.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian






Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1314873
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.