Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2015 00:06 - Военна хроника – 08.07.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 880 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

 9.02 часа, 08.07.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“  (ИС):

След приключването на вчерашната (07.07.2015 г.) среща на Тристранната контактна група ОССЕ – Украйна – Русия за уреждане на ситуацията в Донбас с участието на представители на „ДНР/ЛНР“, по време на която се наблюдаваше известен спад в активността на руско-терористичните войски, екстремистите възобновиха активните си действия. Терористите нанесоха огневи удари по предните подразделения на силите на АТО и населени места, използвайки 82-мм и 120-мм минохвъргачки, 122-мм и 152-мм артилерия, както и бронирана техника.

В района на Богдановка сили на екстремистите до усилен взвод с поддръжката на 82-мм минохвъргачки и голямокалибрени картечници предприеха опит за атака срещу подразделения на силите на АТО (след ответния огън на предните подразделения на украинските войски противникът се оттегли на изходните си позиции).

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 8 юли / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

В района на Луганское имаше въоръжен сблъсък между подразделения на силите на АТО и ДРГ /диверсионно-разузнавателна група/ на терористите, опитваща се да проникне в тактическия тил на украинската армия (опита им беше спрян с огън от силите на АТО със стрелково въоръжение).

В района на Гранитное няколко мобилни групи на екстремистите откриваха огън с 82-мм минохвъргачки, няколко пъти използваха и автоматични гранатомети АГС-17. В дадения район противникът използва и 152-мм артилерия (позициите на артилерийската батарея са северно от Телманово, в района на Мичурино).

В района между Павлопол и Чермалик бяха нанесени удари с минохвъргачна батарея на екстремистите (три 120-мм минохвъргачки). След обстрела огневото подразделение оперативно смени позицията си. По-късно в дадения район терористите използваха танково подразделение  – 3 танка, маневриращи на първата линия. Единият изстреля прицелно 5-6 осколочно-фугасни снаряда по украинските позиции, другите два го прикриваха, като единият от тях откриваше огън с голямокалибрена картечница.

На Донецкото направление западно и северозападно от Донецк екстремистите постоянно обстрелваха със стрелково въоръжение, епизодично използваха АГС-17 и 82-мм минохвъргачки в района от Маринка до Авдеевка и северно от Авдеевка (Красногоровка, Опитное, Пески).

Северно от Авдеевка, в района на Новгородское противникът използва и 120-мм минохвъргачки, както и тежко пехотно въоръжение, обстрелвайки един от опорните пунктове на украинските войски.

На Светлодарския плацдарм (района на Луганское, Мироновское, Лозовое) едновременно няколко групи от „пехотата“ на терористите (15-20 души всяка) опитваха да се приближат до позициите на силите на АТО с цел откриване на огън със стрелково въоръжение. Във всички тези случаи подразделенията на силите на АТО с ответен огън принуждаваха противника да се изтегли на изходните си позиции.

В района на Золотое, Катериновка и Орехово също са регистрирани опити на малки пехотни групи на противника да се придвижат до „неутралната ивица“ с цел откриване на стрелкови огън от близка дистанция и разкриване на огневите точки на силите на АТО по направлението Горское – Лисичанск. Според анализаторите на организацията „ИС“, като се има предвид факта, че в района Первомайск – Кировск – Ирмино е съсредоточена доста голяма тактическа група на екстремистите, разполагаща с ББМ и танкове, ръководството на силите на АТО трябва да обърне особено внимание на даденото направление (Горское – Попасная).

В района на Кримское след кратък обстрел с АГС-17 и ЗУ-23-2 група на екстремистите (около 50 души, разделени на 3 групи) се опитаха откъм Бахмутското шосе да се придвижат към позициите на силите на АТО между Соколники и югоизточно от Кримское.

В района на Счастие екстремистите обстрелваха обекти на Луганската ТЕЦ със 120-мм минохвъргачки. Огневите позиции на екстремистите са разположени в района на Весела Гора.

В района на Станица Луганская екстремистите обстрелват позициите на силите на АТО с 82-мм минохвъргачки. Понякога под прикритието на минохвъргачния огън групи на екстремистите се придвижваха към позициите на силите на АТО, като откриваха огън със стрелково въоръжение.

За последното денонощие са регистрирани 6 полета на БПЛА /безпилотни летателни апарати за разузнаване/ в различни райони в зоната на АТО (един е свален от силите на АТО над Азовско море).

В Донецк се наблюдава прехвърляне на бронирана техника в северната част на града (на партиди по 3-4 машини). През последното денонощие е регистрирано прехвърлянето на танкова група и до 5 ББМ (БМП-1,2) през Киевския район в посока към Донецкото летище.

Наблюдава се прегрупиране на бандитските формирования от „Горловския гарнизон“. Северно от завод „Стирол“ е забелязано струпване на превозни средства и военна техника (до 15 камиона, част от тях с екстремисти, 3 БТР-80, 2 БРДМ, 1 БАТ и 2 танка).

В „Лутугинските лагери“ терористите формират нова тактическа група (до усилен батальон, 450-500 души). Военната техника пристига през Луганск и през Красний Луч. Фактически е завършено формирането на артилерийската група в състава на дадената тактическа група (пет 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“ и три РСЗО БМ-21 „Град“).

В Иловайск пристигнаха 6 вагона с боеприпаси и амуниции за терористите от РФ. Превозът се извършва от „Руски железници“ (РЖД).

Към Луганск през Металист екстремистите периодично изтеглят бойна техника за ремонт и обслужване. Налице е рязко увеличаване на случаите с повредена техника – в командването на „ЛНР“ разглеждат това като „съзнателен саботаж под въздействието на украинската пропаганда“ от страна на редовите терористи. Регистрирани са няколко ареста на екстремисти по тази причина.

В Донецк местното „МГБ“ /Министерство на държавната сигурност/ разгърна активно противодействие срещу „актовете на гражданско неподчинение“ под формата на публични прояви на проукраинската позиция на отделни граждани (графити, публично слушане на украинска музика в транспорта и по улиците, изготвяне и разпространяване на листовки с проукраинско съдържание и др.). „МГБ”на „ДНР“ призовава местните жители да съобщават незабавно за подобни факти.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1311968
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.