Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2015 22:49 - Военна хроника – 10.07.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 884 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

8.50 часа, 10.07.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива  (ИС):

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да обстрелват позициите на украинските войски и населени пунктове, като използват активно и „забранено“ въоръжение – стволна артилерия (122-мм и 152-мм), реактивна артилерия (РСЗО), бронирана техника и 120-мм минохвъргачки.

През последното денонощие екстремистите активно обстрелваха в „обезпокоителен режим“ предните позиции на силите на АТО на западното направление, фактически по цялото протежение на линията от Маринка до Авдеевка и районите северно от Авдеевка (включително Кирово, Шуми). Терористите използваха стрелково оръжие, автоматични гранатомети АГС-17, 82-мм и 120-мм минохвъргачки, мобилни зенитни системи ЗУ-23-2, гранатомети СПГ-9. Най-активно бяха обстрелвани Опитное, Авдеевка и Пески (в дадените райони екстремистите използваха и 120-мм минохвъргачки).

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 10 юли / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

В района на Березовое, Степное, Ясное и Новотроицкое през последното денонощие екстремистите многократно откриваха интензивен огън по предните позиции на украинските войски със 120-мм минохвъргачки. Там силите на АТО бяха обстрелвани активно от терористите и със 120-мм артилерия от района на Еленовка и Докучаевск. Забелязва се едновременно увеличаване на мощността и честотата на огневите удари по позициите на силите на АТО както в споменатите, така и в съседните райони.

Така например, в района на Гранитное екстремистите нанесоха мощен огневи удар със 122-мм РСЗО БМ-21 „Град“ (бяха задействани най-малко 6 РСЗО). Край Новогригоровка терористите използваха 152-мм стволна артилерия. В различни райони на даденото направление няколко танка откриваха прицелен огън от 125-мм оръдия от предварително подготвени и маскирани огневи позиции. Олгинка и позициите на украинските войски в дадения район бяха подложени на огневи удари със 120-мм минохвъргачки.

Регистрирано е съсредоточаване по линията Моспино – Старобешево – Комсомолское на ударна „бригада“ на терористите, състояща се от три батальона със значителен брой бронирана техника (само танковете са 38) и артилерия (общо 24 оръдия стволна артилерия, до 12 РСЗО). Прехвърлянето на въоръжение за дадената „бригада“ продължава. В същото време в района южно от Донецк (в участъка Сигналное - Телманово) действат 3 усилени „мотострелкови батальона“ на екстремистите с артилерия и бронирана техника (особено активни на линията Еленовка – Докучаевск и в района на Гранитное).

В момента е трудно да се каже дали тази концентрация на руско-терористичните войски има демонстративен характер с цел да бъдат заблудени силите на АТО или врагът наистина се готви за настъпление южно от Донецк, на Волновахското направление. При всички положения анализаторите от организацията „ИС“ подчертават, че е необходимо силите на АТО да бъдат готови за активизиране на противника на следнита направления: шосето Телманово – Волноваха, шосето Донецк – Мариупол, района от Новомихайловка до Чермалик, Николаевка и Гранитное – цялата линия южно от Донецк.

В района на Светлодарския плацдарм (Луганское – Мироновское) през последното денонощие екстремистите обстрелваха със стрелково оръжие, 82-мм минохвъргачки и АГС-17. Продължават провокациите на терористите с използването на пехотно въоръжение в района на Попасная, Катериновка – Золотое, Новотошковка, Кримское, Счастие и Станица Луганская. В повечето случаи екстремистите използват предишната тактика: в горите на „неутралната ивица“ под прикритието на минохвъргачен огън се придвижват на разстояние за ефективен огън по 1-2, рядко 2-3 групи на екстремистите (обикновено до 30, рядко до 50 души) и оборудват там огневи позиции. След това откриват огън (включително снайперски) по предните позиции и опорните пунктове на силите на АТО. Същевременно се наблюдават и опити за инфилтриране на ДРГ /диверсионно-разузнавателни групи/ на противника в тактическия тил на украинските войски под прикритието на дадените пехотни групи на екстремистите. Обикновено след като силите на АТО открият ответен огън, противникът се изтегля на изходните си позиции.

В приграничните населени места в окупираните райони (Суходолск, Краснодон, Свердловск) е забелязано преминаването на колони превозни средства и военна техника и в двете посоки. През последното денонощие през Свердловск в посока към РФ преминаха 12 бронирани машини и артилерия, а към Донбас от РФ са прехвърлени три САУ 2С9 „Нона-С“, четири 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“, шест БМД-2.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1314999
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.