Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2015 18:21 - СБУ: възможно е създаването на „мръсна бомба” в Донбас
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 863 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.08.2015 18:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Украинската служба за сигурност (СБУ) разполага с разузнавателни данни, според които въоръжени привърженици на т.нар. „ДНР” са започнали да извличат радиоактивни промишлени отпадъци от бункер в Донецк, съобщава руската служба на БиБиСи, като се позовава на американски и британски медии.

Newsweek и Times твърдят, че екстремистите получават консултативна помощ от руски експерти в сферата на ядреното въоръжение с цел използването на тези отпадъци за производството на "мръсна бомба".

Разузнавателните служби на западните страни не потвърждават информацията на своите украински колеги. Русия засега не е коментирала тези публикации в медиите.

Сътрудниците на ОССЕ, които следят развитието на ситуацията в Източна Украйна, са заявили, че им е известно, че СБУ разполага с такава информация.

 

"Мръсната бомба" е най-простият вид радиологично оръжие, което включва корпус с радиоактивен изотоп (изотопи) и експлозивен заряд. При експлозията корпусът, съдържащ изотопите, се разрушава и в резултат на ударната вълна радиоактивното вещество се разпръсква върху доста голяма площ.


СБУ проверява информацията относно създаването на "мръсна бомба" от екстремистите. Това заяви пред украинската телевизия "112 Украина" Юрий Тандит, съветник на председателя на СБУ.

image

"СБУ наистина разполага с такава информация, в момента я проверяваме. Информацията е доста сериозна и източникът, който ни я предостави, е достатъчно компетентен. Главното е да последват правилни действия в случай, че бъдат открити конкретни факти за така наречената "мръсна бомба".

За нас това е още едно доказателство, че, за съжаление, във временно окупираните райони на Донецка и Луганска области текат процеси, които засега не водят до изпълнение на мирния план, включително в рамките на минските споразумения. Веднага щом информацията бъде проверена и получим резултат, ще съобщим за това", заяви Тандит.

По-рано властите на самопровъзгласената „Донецка народна република” заявиха, че са готови да допуснат наблюдатели на ОССЕ на територията на Донецкия завод за химически изделия.

image

От своя страна Министерството на екологията и природните ресурси на Украйна се обърна към наблюдателите на специалната мисия на ОССЕ с молба те да контролират екологичната ситуация в района на антитерористична операция (АТО).

"За съжаление, в момента ние нямаме възможност да следим ситуацията в този район. Наскоро се обърнахме към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, както и към Министерството на външните работи с молба пред мисията на ОССЕ да бъде поставен въпросът за привличане на нейните наблюдатели за събиране на екологична информация”, заяви на брифинг пред журналисти заместник-министърът на екологията и природните ресурси Сергей Курикин.

Според Курикин министерството може в текущ работен режим да обобщава постъпилата информация за екологичната ситуация в района, което ще позволи разработването на подробен актуален план за възстановяването на временно окупираните територии.  

По-рано украинските медии съобщиха, че министърът на екологията и природните ресурси Игор Шевченко се е обърнал към наблюдателите на ОССЕ, за да измерят радиационния фон в Донецк след мощната експлозия на 16 юни в района на химическия завод. Тогава изключително силната взривна вълна повреди жилищни сгради и стадион "Донбас Арена". Украинските власти заявиха, че се опасяват, че експлозията може да причини техногенна катастрофа и изтичане на радиация.

image
Донецк, 16 юни 2015 г. / Снимка УНИАН




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307562
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.