Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2015 22:21 - Военна хроника – 05.08.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1455 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

 7.30 часа, 05.08.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

Руско-терористичните войски (РТВ) в Донбас продължават да обстрелват активно предните позиции на украинските войски, командни и опорни пунктове, както и цивилни обекти, използвайки артилерия (122-мм и 152-мм), 120-мм минохвъргачки и бронирана техника.

По-голямата част от обстрелите и въоръжените провокации от страна на терористите са регистрирани в западните и северозападните покрайнини на Донецк и западно от Ясиноватая и Горловка.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 5 август / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

През последното денонощие екстремистите многократно обстрелваха със 120-мм минохвъргачки и 122-мм артилерия позициите на силите на АТО северно от Новгородское и в района на самото селище, в района на Ленинское и Артьомово. Същевременно близо до районите на стрелбата са забелязани да действат наблюдатели, коригиращи огъня на РТВ.

Със 122-мм артилерия са обстреляни позициите на украинските войски в района на Лозовое, Водяное, Опитное, в района северно от Авдеевка. Многократно със 122-мм и 152-мм артилерия бяха обстрелвани и жилищни райони в Авдеевка.

В района на Маринка, Опитное и Водяное са регистрирани действията на няколко групи бронирана техника на противника. В района на Маринка откъм Александровка действаше бронирана група от 2 танка и 1 БМП-2. Танковете изстреляха по 5-6 снаряда, БМП действаше като прикритие. Бронираната група обстрелваше позициите на силите на АТО от горичките, като излизаше на огневи позиции и се изтегляше от тях под прикритието на 82-мм минохвъргачки.

В района на Опитное противникът предварително през нощта изведе 2 танка Т-64Б на огневи позиции в горичките. След допълнително разузнаване на целите екстремистите откриха огън с танковите оръдия, след което танковете се изтеглиха на изходната си позиция в дълбочината на отбраната на РТВ.

Със 152-мм артилерия бяха обстреляни позициите на украинските войски в района на Первомайск. По позициите в района на Водяное, Пески, Опитное противникът обстрелва със 120-мм минохвъргачки (целейки се основно по укрития, блиндажи и окопи).

В района на Березовое и Гранитное противникът многократно откриваше огън със стрелково оръжие, 82-мм минохвъргачки, АГС-17 и няколко пъти със ЗУ-23-2. Забелязано е прегрупиране на пехотни групи на РТВ по протежение на фронта в този район.

На Приморското направление, в зоната между Саханка и Широкино са регистрирани няколко престрелки със стрелково въоръжение. Северно от тази зона, в района на Чермалик и Николаевка противникът подсилва предната линия с минохвъргачки (както с 82-мм, така и със 120-мм) – регистрирани са най-малко три огневи позиции на минохвъргачни подразделения на екстремистите (общо – до шест 82-мм и около осем 120-мм минохвъргачки).

На Светлодарския плацдарм екстремистите обстрелват със стрелково оръжие, регистрирано е и използването на АГС-17. На фланга на плацдарма, откъм Луганск екстремистите извършват прегрупиране на бронирана техника – зад Калиново, южно от Рассада и в района между Первомайск и Золотое (северозападно от Кировск). Количеството на бронираната техника се уточнява. На шосето Попасная – Стаханов, в района между Ирмино и Кировск е регистрирано прехвърляне на танкова група (до 5 танка) към северното направление.

В района между Новгородское и Ленинское е регистриран опит на ДРГ /диверсионно-разузнавателна група/ на противника (10-12 души) да се „промъкне“ в дълбочина на бойните редици на силите на АТО. Открита от бойната охрана на украинските войски, ДРГ беше принудена след престрелка да се изтегли на изходна позиция.

В района на Новотошковка и Кримское екстремистите обстрелваха с 82-мм и 120-мм минохвъргачки и в „обезпокоителен режим“ със стрелково въоръжение. В широка зона от Попасная до Станица Луганская, по протежение на двата бряга на р. Северски Донец продължава „войната на малките групи“, регистрирани са голямо количество ДРГ и рейдови групи на терористите.  

В Донецк е регистрирано прехвърлянето на минохвъргачно подразделение на терористите (3 минохвъргачки с калибър 120-мм и две с калибър 82-мм) покрай „фронтовата линия“ по проспект Шведов на североизток.

В района на Приморское терористите разгръщат и маскират артилерия. Регистрирани са две батареи (едната с шест 122-мм гаубици Д-30, втората – с четири 152-мм оръдия 2А65 „Мста-Б“).

Между Свердловск и Ровенки са регистрирани две тактически групи на руските войски, едната от които е от руските ВДВ. Първата група разполага с две 120-мм въздушнодесантни САУ 2С9 „Нона-С“, 4 БТР-Д и 6 БМД-2. то Втората – с 2 бойни разузнавателни машини БМР-1К, 2 БМП-2, 4 военни камиона, 2 джипа.

От Русия в районите, контролирани от „ДНР“ и „ЛНР“, се прехвърля земеделска техника. Това се наблюдава в Амвросиевка, Краснодон, Ровенки. В южните окупирани райони на Луганска област се събира реколтата, забелязани са руски специалисти.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307951
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.