Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2015 20:51 - 18.08.1941 г. – едно от най-големите съветски престъпления в Украйна
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 3615 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На днешния ден преди 74 години е извършено едно от най-кървавите престъпления на комунистическата власт на територията на Украйна – взривяването на ДнепроГЕС /Днепровската ВЕЦ – на територията на гр. Запорожие/, в резултат на което загиват десетки хиляди червеноармейци и мирни жители.

image


Централата е била минирана предварително (до края на юли 1941 г.) от 157 полк на НКВД. Използвани са над 20 тона експлозив – амонал, операцията е извършена под ръководството на инженер-полковник Борис Александрович Епов.

На 18 август 1941 г. две дивизии на Вермахта (9-а и 14-а) вече са в непосредствена близост до Запорожие. В Червената армия (18-а, 9-а армия с прикрепени отделни части) цари суматоха. Започва отстъпление и е дадена заповед за взривяването на ДнепроГЕС.

Около 20.15 ч. прозвучава експлозия, в резултат на която са разрушени над 165 м от огромната язовирна стена. ВълнА с височина около 30 метра тръгва надолу по течението на Днепър, като помита градското крайбрежие в Запорожие, залива големия населен остров Хортиця и стига до съседните градове – НИкопол и МАрганец.

image

Не са открити документални свидетелства за броя на жертвите при взрива. По косвени данни на военни, учени и съвременници са загинали до 20 000 отстъпващи червеноармейци и до 100 000 мирни жители.

Унищожен е изцяло Запорожкия речен флот, безброй хора остават без покрив над главата.

Според командването на германския Вермахт, неговите загуби възлизат на 1500 души.

...............................................................................................................................

 

Андрей Шароградский, Радио Свобода:

 

Точно преди 74 години, на 18 август 1941 година отстъпващите съветски войски извеждат от строя Днепровската ВЕЦ, а след това взривяват и язовирната стена.
Доколко е оправдан подобен ход от военна гледна точка и какви са били неговите последици за воюващите армии? Има ли основание да се смята, че този, който е дал заповедта за взривяването, е действал срещу собствения си народ?
imageМнението на историка Борис Соколов:

– И така – август 1941 година, вече почти два месеца Съветският съюз воюва с Германия, това е един много тежък за него период. Решено е да бъде взривена ДнепроГЕС. Доколко е оправдана подобна стъпка от гледна точка на отбраната?

– Трябва да бъдат разделени нещата. Унищожаването на турбините на централата, разрушаването на машинната зала е едно. Друго е взривяването на язовирната стена на ДнепроГЕС. Първото е било напълно оправдано. Оборудването е било изведено от строя доста ефективно, което е предизвикало възхищението на германския военен министър Алберт Шпеер. Сменят режима на разпределение на смазката при работещи на пълна мощност турбини, те се нажежават и бързо се превръщат в скрап. Германците вече не са били в състояние да възстановят турбините и поставят свои /през 1942 г./.

А колкото до взривяването на язовирната стена, това е била, общо взето, голяма глупост. Защото германците така или иначе са я възстановили. И са експлоатирали централата. А от експлозията са загинали съветските войници, които в този момент са се изтегляли по язовирната стена. Освен това е залято Запорожие, в което все още е имало съветски войски, погълнати са от водата големи съветски военни части, които са се намирали надолу по течението, или са били отрязани от водата и са били принудени да се предадат. Тоест това е била една безсмислена глупост.

– Излиза, че заповедта за взривяването е била до такава степен секретна, че  дори не са били предупредени частите, които са се намирали на язовирната стена?

 Да, била е секретна. Взривяването е извършено от подразделение на НКВД, което е охранявало важни стратегически обекти, включително ДнепроГЕС. Армейското командване – поне на необходимото за спиране на изтегляне на войските ниво – не е било предупредено. Но тогава всичко се е правело много бързо, фактически в рамките на един ден.

– А тази експлозия нанася ли някакви сериозни щети на германските войски? И какви са жертвите сред мирното население?

 Това не нанася значими щети на германските войски. Съветските войски понасят много по-големи загуби. Естествено, никой не знае броя на загиналите мирни жители, но мисля, че е бил огромен. Може да се разглежда като загубите при гигантско наводнение. Мисля, че минимум стотици хора са загинали.

– Много пъти съм срещал мнението, че тези, които са заповядали язовирната стена да бъда взривена, едва ли не умишлено са искали да унищожат мирното население, което е могло да се окаже на окупирана от германците територия. Вие какво мислите по въпроса?

 Не виждам основания за такива обвинения. Става въпрос за изпълнение на сталинската заповед за оставянето на "изгорена земя", за унищожаването на всички промишлени обекти, които остават на окупираната територия, а това включва и ДнепроГЕС. А че това се е вършело прибързано и без мисъл – ами, общо взето, това  е обичайната съветска практика. Не е било планирано специалното унищожаване на съветски граждани.

image




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313557
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.