Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2015 20:20 - Военна хроника – 28.08.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1081 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

Руско-терористичните войски в Донбас продължават активно да обстрелват позициите на украинските войски и цивилни обекти, като използват включително и 120-мм минохвъргачки, 122-мм и 152-мм артилерия, РСЗО БМ-21 „Град“ и бронирана техника.

Терористите престанаха да предприемат както по-рано мерки за прикрито прехвърляне на въоръжението към позициите си. Артилерийските подразделения и бронираната техника на екстремистите открито, в светлата част на денонощието се придвижват, заемат огневи позиции и обстрелват непосредствено „от първа линия“. През последното денонощие особено активни действия на руско-терористичните войски имаше в района на Донецк и южно от него, както и на Приморското /Мариуполското/ направление.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 28 август / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

През последното денонощие екстремистите водеха артилерийски и минохвъргачен огън по ориентири и цели в района на Авдеевка (по-специално прицелен огън се водеше по северните покрайнини на Авдеевка и Авдеевския коксохимически завод). Огневи удари със 120-мм минохвъргачки и РСЗО БМ-21 „Град“ бяха нанесени по позициите на силите на АТО и цивилни обекти в района на Опитное. Бяха обстрелвани и позициите на украинските войски между Каменка и Весьолое, както и северно от Авдеевка. Северните покрайнини на Новгородское бяха подложени на кратка огнева атака със 122-мм артилерия.

В района Маринка – Красногоровка имаше постоянни обстрели от страна на терористите със стрелково въоръжение. В този район противникът използва и 82-мм минохвъргачки и автоматични гранатомети АГС-17.

В района на Старогнатовка, Новогригоровка, Гранитное през последното денонощие терористите водеха активна артилерийска стрелба – нанесоха многократно огневи удари със 122-мм и 152-мм стволна артилерия по предните позиции на украинските войски. В този район обстрелите се извършват от две артилерийски групи на екстремистите с три батареи във всяка от тях. За тяхното съсредоточаване в района на Староласпа и Краснополие (северно от Телманово) организацията ИС вече съобщи по-рано.

Северно от този район по посока към Петровское – Богдановка терористите три пъти поред със залпове от 152-мм артилерия обстреляха предните позиции на силите на АТО и опорните пунктове в тактическия тил. Регистрирана е работата на две артилерийски батареи на противника (общо 10 артилерийски единици, половината от тях – САУ 2С3 „Акация“, по-рано прехвърлени от Старобешево).

В района на Николаевка, Чермалик и южно от него екстремистите активно използваха едновременно няколко минохвъргачни подразделения (както 82-мм, така и 120-мм минохвъргачки). Със 122-мм артилерия бяха нанесени удари по позициите на силите на АТО в района на Орловское, Лебединское и Павлопол.

В няколко района терористите използват активно бронирана техника (главно бойни бронирани машини (ББМ), по-голямата част от които са БМП-1,2). В района на Пески две БМП-2 от маскирани позиции откриваха огън с въоръжението си (30-мм автоматични оръдия) по предните позиции на силите на АТО.

Северно от Чермалик и в района на Белая Каменка е регистрирана стрелба с БТР-80 и БМП-2 по предните позиции на силите на АТО, както и опити да бъде унищожена бойната охрана на украинските войски с прицелен огън от 125-мм танково оръдие.

На Артьомовското направление, в района на Луганское танкове на противника активно маневрираха на първа линия под прикритието на огъня на 120-мм минохвъргачки, но произведоха само няколко единични изстрела.

В района Дача – Зайцево екстремистите използваха  2 БМП-2 и 120-мм минохвъргачки.

В района източно от Станица Луганская (източно от Сизое) екстремистите нанесоха удари със 152-мм артилерия и 120-мм и 82-мм минохвъргачки, опитвайки се да нанесат огнево поражение на предните подразделения на украинските войски. Те откриваха минохвъргачен огън и по цели в района на Старий Айдар и Трьохизбенка.

Екстремистите обстрелваха позициите на украинските войски в района Ореховое – Кримское (вкл. Новотошковка), като използваха интензивно АГС-17, РПГ и ЗУ-23-2.

Продължава активното извършване от страна на екстремистите на „комплекса от дейности“, насочени към „отразяването“ на митичното „настъпление на украинските войски“. Организацията ИС регистрира появата на „първата линия“ на две нови БТГ /батальонно-тактически групи/ на терористите, създадени на базата на мотострелкови батальони, усилени с танкове и артилерия. По наша информация в различна степен на подготовка и съсредоточаване се намират още 4 БТГ (едната от тях се създава на базата на танков батальон).

В района на Дебалцево е прехвърлена усилваща мотострелкова рота на екстремистите (общо около 90 души) с 4 танка и 11 ББМ. Освен това, ротата разполага с две минохвъргачки 2Б9 „Васильок“ и значително количество противотанкови средства (РПГ и няколко ПТРК). Отбелязва се крайно ниската дисциплина в подразделението и най-разнообразните униформи и облекло.

По Бахмутското шосе в посока Желобок противникът прехвърли батарея с 4 противотанкови оръдия МТ-12 „Рапира“, съпровождана от 1 БРДМ-2 и 2 БМП-2.

 

ИС продължава да систематизира информацията за работата на путинските „военни магазини” в Донбас.

И така, по данни на организацията „Информационна съпротива“, през последния месец  (25 юли – 28 август 2015 г.) от Русия в окупираните райони на Донбас са прехвърлени:

-       - около 150 танка;

-        - около 50 ББМ;

-        - 48-50 стволни буксирни артилерийски системи и САУ;

-        - 32 реактивни системи за залпов огън (РСЗО);

-        - над 250 товарни автомобила с боеприпаси, амуниции и бойно снаряжение;

-        - 15 ешелона с боеприпаси и горива и смазочни материали  – (превозът се извършва от руските железници - ОАО „РЖД“).

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian






Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1314486
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.