Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2015 23:32 - Новата военна доктрина на Украйна
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 2195 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 27.09.2015 23:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Както съобщава ЛІГА.net, на 24.09.2015 г. украинският президент Петро Порошенко издаде указ, с който въведе в действие решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна /СНСО/ от 2 септември 2015 година за промяна на военната доктрина във връзка с войната на Русия срещу Украйна.

image

 

Според новата военна доктрина днес актуална военна заплаха за Украйна  представлява военната агресия на Русия, включително временната окупация на Крим и агресията в отделни райони на Донецка и Луганска области.

Други заплахи са:

струпването на военни части на РФ в непосредствена близост до държавната граница, включително възможността за разполагане на тактическо ядрено оръжие на територията на Крим;

милитаризацията на временно окупираната територия;

присъствието на руски военен контингент в Приднестровския регион на Молдова;

активизиране на разузнавателната и подривна дейност на руските специални служби в Украйна с цел дестабилизиране на вътрешната ситуация.

Като заплаха са определени също така и дейността на територията на Украйна на "непредвидени от закона въоръжени формирования, насочена към дестабилизиране на вътрешната социално-политическа ситуация в Украйна, сплашване на населението, потискане на волята му за съпротива, нарушаване на функционирането на органите на държавната власт и местното самоуправление, както и на важни промишлени и инфраструктурни обекти".

"Доктрината определя военно-политическите предизвикателства, които могат дя прераснат в заплаха за използване на военна сила срещу Украйна, като най-важното от тези предизвикателства е намесата във вътрешните работи на Украйна от страна на Русия и противопоставяне на реализацията на европейския избор на украинския народ, на формирането на система за колективна сигурност с участието на Украйна", се казва в съобщение на пресслужбата на украинския президент.

В съобщението се уточнява, че са определени сценариите, по които могат да бъдат реализирани заплахите срещу военната сигурност на Украйна, главната от които е пълномащабна въоръжена агресия на Русия срещу Украйна „с решителни военно-политически цели”.

Основните задачи и целите на военната политика в съответствие с текста на доктрината се основават на факта, че "Украйна се стреми да поддържа приятелски отношения с всички държави в света въз основа на международните договори, сключени според принципите на равноправието, ненамесата във вътрешните работи, взаимното уважение към независимостта, суверенитета и териториалната цялост".

Според новата военна доктрина възлови задачи с цел създаването на условия за възстановяването на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна са: комплексна реформа на системата за национална сигурност до нивото, приемливо за членство в ЕС и НАТО, създаване на ефективен сектор за сигурност и отбрана, който да гарантира достатъчен капацитет на националната отбрана за отблъскването на въоръжена агресия.

image

Поставена е и друга конкретна цел: развитие на въоръжените сили на Украйна съобразно западните стандарти и постигане на съвместимост с въоръжените сили на страните членки на НАТО. 


Новата военна доктрина на Украйна се състои от общо 69 точки, свързани с вътрешната и външната политика на страната, с начините за преодоляване на всички възникващи заплахи, със системата необходими действия на всички равнища на националната отбрана. Документът е основополагащ  за защитата на държавата от актуални заплахи. Заложените в доктрината тезиси се взимат под внимание при изготвянето на законопроекти, нормативни актове, инструкции и планове в сектора на отбраната.

Основните тезиси в новата доктрина са следните:

1. Световните тенденции. 

В доктрината са изброени съществуващите и възможни в перспектива конфликти между различни държави в различни региони на света. Отбелязани са борбата за суровини и предизвикателствата за Украйна в тази връзка, конфликтите в Близкия Изток и Африка, нарастващото напрежение между САЩ и Русия, отслабването на международните институции, възобновяването на "езика на силата" в отношенията между държавите, включително в хибридна форма.

2. Заплахите от страна на Русия. 

Специални операции и провокации;

инсцениране на изкуствен сепаратизъм;

нарастващ брой войски и модернизиране на армията;

дестабилизираща политика на Москва по отношение на Украйна, Европейския съюз и НАТО;

отказ на РФ от международните ангажименти и споразумения;

засилване на шпионажа срещу Украйна;

хакерски атаки;

заплахи за икономиката, енергетиката, информационното пространство.

Като цяло за украинската държавност Руската федерация представлява единствената и главна военна заплаха като даржава-окупатор на Крим и част от Донбас. Като заплаха е определена и постоянната намеса на Русия във вътрешните работи на Украйна, главно с цел да не се допусне интеграцията на Украйна в ЕС и НАТО.

3. Сценариите на Москва. 

Заплахите за военната безопасност на Украйна могат да бъдат реализирани по следните сценарии:

пълномащабна въоръжена агресия на РФ с провеждането на сухопътни, въздушно-космически и морски операции;

специални операции, включително под формата на "миротворчески сили" без мандат от Съвета за сигурност на ООН;

блокада на морските пристанища, крайбрежието или въздушното пространство на Украйна;

въоръжен конфликт вътре в страната, инспириран от Москва;

въоръжен конфликт на границата;

атентати и диверсии;

отвличания и поръчкови убийства на държавни и обществени дейци,  чуждестранни дипломати (с цел провокиране на война или международни усложнения).

4. Възможните последици. 

В доктрината са включени възможните последици за Украйна в резултат на реализацията на различните заплахи. Съществуват различни сценарии - от частична загуба на контрол върху определени територии до пълна загуба на държавността (всъщност целта на доктрината е да бъдат ясно определени и назовани тези заплахи и да бъдат взети мерки най-лошите сценарии никога да не бъдат реализирани).

5. Съюзниците на Украйна.
 
В доктрината се отбелязва, че Украйна е в състояние да разчита преди всичко на собствените си сили. Сред партньорите и съюзниците й са САЩ, страните от НАТО и Европейския съюз.

Според доктрината главните външнополитически цели на Украйна са интеграцията с ЕС и Североатлантическия алианс. До 2020 г. Украйна трябва напълно да отговаря на критериите на НАТО. В доктрината Украйна директно поема ангажимент да води бойни действия в съответствие със стандартите на НАТО. На темата за НАТО в една или друга форма са посветени около 20 точки от доктрината.

В основата на сигурността на Украйна е укрепването на държавните институции в тази област: специалните служби, армията, разузнаването и контраразузнаването, контрапропагандата, военно-промишленния комплекс /ВПК/ и специализираните учебни центрове и институти. Още една важна част от доктрината е сътрудничеството със съюзниците в развитието на военните технологии.

image

6. Основните задачи. 

Отразяване на нападение от страна на Русия;

възстановяване на териториалната цялост, освобождаване на Крим;

армия по стандартите на НАТО;

ВПК по стандартите на НАТО;

управление на армията и персонала по стандартите на НАТО;

сили за специални операции по стандартите на НАТО;

единна система за логистика на отбраната по стандартите на НАТО;

единна система за подготовка на персонала по стандартите на НАТО;

създаване на единна система за разузнаване, която ще работи в приблизителен режим на реално време;

запазване на смесен тип набор в армията – на договор и наборна служба;

активно участие в международната сигурност и в миротворчески мисии;

радикално подобряване на качествот на снабдяване и управление на армията.

7. Нововъведения. 

Украйна си запазва правото да се бори с врага по всякакъв начин, включително с нанасяне на удари срещу противника на негова територия;

 Украйна допуска провеждане на специални операции на територията на врага;

 Украйна си запазва правото да използва сила срещу агресора и окупатора Русия с цел възстановяване на териториалната цялост;

Главният ситуационен център на Украйна ще стане материално-техническа база за управлението на сектора на сигурността и отбраната на страната.

8. Уязвимостите. 

Произтичат от основните задачи: необходимо е възобновяване на икономическото развитие, борба с корупцията, развитие на украинското вътрешнополитическо пространство, на демокрацията и свободите, укрепване на институциите на властта, усъвършенстване на армията (включително на териториалната отбрана), укрепване и подобряване на възможностите на Украйна за отблъсване на агресията от страна на Москва в информационната, икономическата, политическата сфери и т.н.

9. Отговорностите. 

Доктрината дефинира отговорностите на всяка структура в сферата на сигурността на Украйна. Накратко: Въоръжени сили на Украйна - защита от директна вражеска агресия, териториална отбрана. МВнР - защита на всички национални интереси на дипломатическо ниво. Национална гвардия - борба с тероризма, участие в териториалната отбрана. Гранична служба - борба с конфликти на границата, защита на границата, борба с тероризма, контрабандата и т.н. СБУ /Службата за сигурност на Украйна/ - борба с тероризма, контраразузнаване, възпрепятстване на разузнавателната и подривна дейност на чужди служби. Служба за външно разузнаване – събиране на разузнавателна информация, изпълнение на специални мерки за въздействие и противодействие спрямо външни заплахи за националната сигурност във всички сфери на живота в държавата. МВР - борба с престъпността и т.н.

10. Пари и задължения.

Секторът на отбраната трябва да получава най-малко 3% от БВП. Доктрината представлява база за изготвянето и приемането на военно-политически, военно-стратегически, военно-икономически и военно-технически решения. Военната доктрина трябза да се взима под внимание при изготвянето на концепции и програми в областта на отбраната. Изпълнението на доктрината е задължение на президента, СНСО, министерския съвет, парламента и другите органи на властта - съгласно техните пълномощия, определени в Конституцията и законодателството. Разпоредбите на документа ще бъдат коригирани в зависимост от текущите изменения в Украйна и в света.

 

Пьотр Шуклинов
ЛIГАБiзнесIнформ
Информационна агенция
www.liga.net



Тагове:   политика,   армия,   москва,   държава,   контрол,   украйна,   граница,   НАТО,   отбрана,   парламент,   МВнР,   агресия,   мвр,   власт,   въздействие,   корупция,   ангажимент,   конфликт,   окупация,   агресор,   отвличания,   окупатор,   управление,   сигурност,   система,   тероризъм,   Русия,   ЕС,   защита,   разузнаване,   атентат,   БВП,   законодателство,   договор,   президент,   институции,   програми,   диверсии,   логистика,   конституция,   противодействие,   наборна служба,   противник,   заплаха,   снабдяване,   РФ,   контраразузнаване,   територия,   суверенитет,   концепции,   Министерския съвет,   пълномощия,   въоръжени сили,   крим,   поръчкови убийства,   реално време,   Донбас,   териториална цялост,   сепаратизъм,   Национална гвардия,   Съвета за сигурност на ООН,   донецка,   Луганска,   военна доктрина,   Прднестровие,   миротворчески,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307964
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.