Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2015 15:57 - Украйна и Полша обединяват своите газопреносни системи
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1154 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 20.10.2015 16:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Полският и украинският оператори на газопреносни системи – GAZ-SYSTEM S.A. и ПАО Укртрансгаз – са завършили технико-икономическата обосновка на интегрирането на газопреносните системи на двете страни.

Това съобщава пресслужбата на Укртрансгаз.

image

Изграждането на заплануваната газова интерконекторна връзка между Полша и Украина ще включва изграждането на газопровод на територията на Полша от Германовичи до полско-украинската граница с дължина около 1,5 км и на територията на Украйна –  газопровод от Билче Волица до украинско-полската граница с дължина около 110 км.

Освен това, в Полша ще бъде изградена компресорна станция Страхоцина, измервателна станция и газопроводни сегменти Германовичи – Страхоцина, Страхоцина – Погорская Воля, Погорская Воля – Творзен и Творов – Творзен.

Очаква се проектът да бъде завършен до 2020 г.

Главната цел на обединяването на газопреносните системи е осигуряване на възможност за увеличаване на обема на внос на газ за Украйна от Европа през Полша, както и на възможност за съхранение на европейски газ в украинските подземни хранилища. В технико-икономическата обосновка е посочено, че газопреносните системи ще бъдат модернизирани с цел увеличаване на капацитета до 21,9 млн м3 газ на денонощие (около 8 млрд м3 на година) от Полша за Украйна, а от Украйна към Полша – до около 19,2 млн м3 на денонощие (около 7 млрд м3 на година).

Подобно увеличаване на капацитета ще доведе до повишаване на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките на газ за Украйна през Полша. Изгодата за Полша се състои в увеличаването на капацитета на полската газопреносна система. Освен това, използването на интерконектора ще предостави на Полша и други държави членки на ЕС достъп до украинските газови хранилища.

Увеличаването на капацитета на газопровода на полско-украинската граница ще позволи интегрирането на пазарите на природен газ в Полша, Украйна, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Молдова и засилване на сътрудничеството между страните от ЕС и Енергийната общност.  


Газов коридор Север-Юг

Интеграцията на полската и украинската газопреносни системи е част от газовия коридор Север-Юг,  който свързва изградения в Швиноуйшче (Полша)  хъб за втечнен газ със страните от Централна и Западна Европа чрез изграждането на трансгранични системи. Целта е да се създаде гъвкава инфраструктура за доставка на газ в страните от Западна, Централна, Източна Европа и Прибалтика.



GAZ-SYSTEM S.A. започва да доставя газ за Украйна през Германовичи през ноември 2012 г. Тези услуги са спорадични, т.е. газовите доставки могат да бъдат прекратявани или намалявани в зависимост от конкретните възможности в определен момент  на полската или украинската система. В момента максималният технически капацитет на доставките на газ от Полша за Украйна при благоприятни технически условия и в двете страни е 1,5 млрд м3 годишно.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1314153
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.