Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2015 22:26 - Военна хроника – 22.10.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1185 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През последните две денонощия руско-терористичните войски в Донбас активно демонстрираха уж „изтегляне на техника“ в района срещу сектор „С“ /секторът обхваща северната част на Донецка област и западните райони на Луганска област/. Наблюдава се изтегляне на част от техниката от 15-километровата зона, но същевременно друга техника и въоръжение просто сменят позициите си, оставайки на първа линия. На новите позиции въоръжението се маскира старателно. Екстремистите изтеглят частично тежка бронирана техника и минохвъргачки и в други райони.

Изтеглена е техника на две „мотострелкови роти“ на руско-терористичните войски (включително общо 12 танка). Характерното е, че при изтеглянето на техниката личния тсъстав на тези подразделения остава на позициите си на първа линия.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 22 октомври / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/


На Приморското направление, северно от Безименное, както и североизточно от Коминтерново екстремистите са концентрирали 24-25 единици бронетанкова техника (главно танкове) – уж подготвени за изтегляне. В същото време екстремистите са изтеглили  част от бойната техника и транспорта на север зад Телманово и се маскират в ивицата от Богдановка до Греково - Александровка (регистрирани са най-малко 7 танка).

Терористите постепенно изтеглят бронирана техника от южните райони на Горловка, от района на Пантелеймоновка и Ясиноватая към Енакиево и Углегорск. Няколко дни се прехвърлят средно на ден по 2-3 танка и по 3-4 ББМ. На гарата в Дебалцево демонстративно („за пред ОССЕ“) са докарани железопътни платформи, но не се наблюдава товарене и превозване на въоръжение – техниката се концентрира в района на Дебалцево и Углегорск. По предварителни данни, командването на екстремистите формира на Артьомовското направление мощна тактическа група във втория ешелон – за увеличаване на възможностите  в случай, че започне настъпление в района на Светлодарския плацдарм. Ситуацията изисква по-нататъшно наблюдение.

Екстремистите водят активно разузнаване, включително с използването на ДРГ /диверсионно-разузнавателни групи/, минират местността, наблюдава се активно прегрупиране на силите и средствата на руско-терористичните войски, както и активно инженерно оборудване на позициите и материално-техническо снабдяване.

Едновременно с това продължават въоръжените провокации от страна на екстремистите с цел провокиране на украинските войски да открият ответен огън. При много от тези провокации на позициите на терористите присъстват представители на руски и местни (контролирани от терористите) медии, които трябва да отразят евентуалното откриване на ответен огън от силите на АТО. Това е повод да се твърди, че подобни провокации са планирани от командването на руско-терористичните войски и се извършват с неговото одобрение (тоест не става дума за „случайна“ стрелба или обстрели от страна на „бандитски формирования,  неконтролирани от ръководството на Л/ДНР“).

През последното денонощие в района на Голмовский две групи от пехотата на екстремистите, които са действали съгласувано, са се опитали да провокират украинските войски да открият огън. Едната от групите е заела позиции в неутралната ивица, а втората с 82-мм минохвъргачки (минимум 2 броя) е обстреляла район в близост до опорен пункт на силите на АТО, опитвайки се да предизвика ответен огън. След което двете групи прикривайки се една с друга са се изтеглили в дълбочина на бойните позиции на незаконните въоръжени формирования. През последното денонощие в този район е пристигнало ново подразделение на екстремистите – 80-90 души.

В района на Маринка, южно от Авдеевка, както и в района на Гранитное са регистрирани единични изстрели със стрелково оръжие към украинските позиции.

Единични изстрели по предните позиции на силите на АТО е имало и в района на Опитное и Донецкото летище (в последния случай е действал снайпер).

Групи наблюдатели на противника разузнават първата линия на украинските войски в района на Кримское, Счастие, Попасная, Зайцево.

Отбелязват се и опити на терористите чрез разузнавателни групи да наблюдават предната линия и тактическия тил на силите на АТО на Приморското направление (едновременно в няколко района - Саханка, Гнутово, Набережное, Широкино), както и в района южно от Волноваха. В отделни длучаи тези разузнавателни групи откриват огън по украинските позиции.

Продължава реформирането на „мотострелковия батальон“ на терористите, дислоциран в западната част на Петровския район на Донецк. Част от по-рано пристигналото „попълнение“ (за което съобщи ИС) се присъедини към подразделението, разположено на улица Рационализаторов (110-120 души, въоръжени с ръчни гранатомети, няколко 82-мм минохвъргачки и голямокалибрени картечници),  а друга част – към подразделението, разгърнато в района на Александровка.

Отбелязва се едновременната поява на няколко „рекогносцировъчни“ групи руски военнослужещи, маскирани като местни екстремисти, в районите на Свердловск, Краснодон, Амвросиевка, Антрацит. Задачата на тези групи е търсене на места за „престой“ на въоръжение и военна техника (ВВТ). Може да се прогнозира изтегляне към държавната граница на известна част от ВВТ, по-рано доставени на екстремистите от РФ, с цел по-нататъшно завръщане в Русия; или това концентриране на ВВТ е с цел извършване на ротация, ремонт или целево обслужване.

Съгласно заповед на командването на руско-терористичните войски, в частите и подразделенията на екстремистите са започнали регламентираните сезонни дейности по обслужване на техниката и въоръжението. Но тези дейности се извършват епизодично и с бавни темпове поради проблеми с резервните части и консумативите.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian






Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1311552
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.