Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2015 21:36 - Военна хроника – 09.11.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 713 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 09.11.2015 21:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Оперативна информация от организацията „Информационна съпротива” (ИС).

През изминалите почивни дни (07-08.11.2015 г.) се наблюдаваше по-нататъшна ескалация на конфликта в зоната на АТО от страна на руско-терористичните войски. Освен стрелково въоръжение (вкл. голямокалибрени картечници) терористите използваха и автоматични гранатомети, 82-мм минохвъргачки, зенитни системи ЗУ-23-2, както и въоръжението на бронирани машини (30-мм автоматични оръдия).

В много райони екстремистите проявяват значителна активност: действат ДРГ /диверсионно-разузнавателни групи/ и снайпери, има опити за миниране на пътищата към опорните пунктове на силите на АТО и районите между тях, както и на комуникациите в тактическия тил. Освен това, терористите продължават да водят активно наземно разузнаване на бойния ред на украинските войски, както и радиоелектронно разузнаване. Терористите противодействат на мисията на ОССЕ с цел да не бъде разкрито разположението на техните сили и средства на първа и втора линия.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 9 ноември / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

Бяха обстрелвани позициите на силите на АТО в районите на Красногровка, Пески, Опитное, Авдеевка (северно и южно от нея), Маринка, Голмовский, Зайцево, Верхнеторецкое, Дачное, Гранитное, Шуми.
Продължиха въоръжените провокации на екстремистите и в района Кримское – Соколники – Трьохизбенка, Счастие, на Приморското направление, в района Коминтерново – Зайченко – Гнутово – Пишчевик (маневри на пехотни групи на предната линия и откриване на огън, включително с АГС-17 и 82-мм минохваргачки).

В района на Горловка през последното денонощие ескремистите демонстрираха особено голяма активност северно от Новгородское. В района на Зайцево терористите обстрелваха по няколко часа без прекъсване позициите на украинските войски и „неутралната ивица”, като използваха стрелково въоръжение, АГС-17, ЗУ-23-2.

В района на Авдеевка, Красногровка и Пески екскремистите използваха 82-мм автоматични минохвъргачки 2Б9 „Васильок” (преди време руските представители в СЦКК /Съвместен център за контрол и координация на прекратяването на огъня/ заявяваха, че това въоръжение е изтеглено от линията на разграничение).

По информация на ИС, екстремистите нарушават активно Минските споразумения освен с извършваните обстрели, така и по отношение на изтеглянето на бойната техника и въоръжението от линията на разграничение, по-специално в следните райони:

- Киевски район на Донецк – на две места се отчита струпване на артилерия – общо 18-20 гаубици 2А65 „Мста-Б” (152-мм).

- Донецк, в района на проспект Шведова и улица Светлова – минимум 6 танка, маскирани между жилищните блокове, в градинките, в промишлени и складови обекти.

- Алчевск (южните покрайнини и край шосето за Луганск) – шест 122-мм РСЗО БМ-21 „Град” и пет 122-мм оръдия Д-30 и Д-30А.

В района на Александровск (източно от Луганск) екскремистите прехвърлиха ново минохвъргачно подразделение с 6 автоматични 82-мм минохвъргачки 2Б9 „Васильок”, теглени от 2 Урала и 4 Газ-66.

В Луганск са се появили минимум две нови подразделения руски военнослужещи, всяко по 60-80 души.

Екстремистите продължават да усъвършенстват района за отбрана между Моспино и Старобешево. Взводни и ротни опорни пунктове са разположени южно от Бирюки, в района на Вербовая Балка, югоизточно от Александровка, западно от Вознесенка и Старобешево. Във всеки опорен пункт са регистрирани по няколко ББМ, общо до 20 – главно БМП-1,2, няколко БТР и МТ-ЛБ, някои от последните са с ПТРК „Щурм-С”. В два опорни пункта са забелязани общо 4 танка.

 Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания






Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1315112
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.