Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2015 23:19 - Военна хроника – 25-26.11.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 898 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 26.11.2015 23:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Оперативна информация от организацията „Информационна съпротива” (ИС).

Сред командирите от средното командно звено на „ДНР” и „ЛНР” се разпространяват слухове, че през декември се подготвя широкомащабно настъпление на руско-терористичните войски в Донбас, което ще трябва да изпревари уж готвещото се настъпление на украинската армия в края на декември – началото на януари. Според тези слухове, в Украйна се готви голяма (като вариант – всеобща) мобилизация, във връзка с което на мъжете до 45-годишна възраст уж е забранено да напускат страната.

През последното денонощие при активното обстрелване на позициите на силите на АТО в Донбас руско-терористичните войски „традиционно” използваха стрелково въоръжение, гранатомети, 82-мм и 120-мм минохвъргачки, зенитни системи ЗУ-23-2 и въоръжение на ББМ.

По-специално, терористите обстрелваха активно позициите на украинската армия на Донецкото направление. Със зенитни системи и гранатомети бяха обстрелвани предните позиции и опорните пунктове на силите на АТО в районите на Пески, Опитное, Авдеевка и северно от нея. В района на Маринка под прикритието на огъня на няколко 82-мм минохвъргачки екскремистите опитваха да водят снайперски огън.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 25 ноември / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/


В района на Донецкото летище терористите обстрелваха позициите на силите на АТО едновременно с 4 ББМ (2 БМП-2, 1 БТР-80 и 1 БМП-1) от предварително заети маскирани позиции на предната линия. След стрелбата ББМ бързо се изтеглиха в дълбочина на бойния ред на екстремистите.

Със стрелково оръжие (в т.ч. голямокалибрени картечници), гранатомети и 82-мм минохвъргачки терористите обстрелваха позициите на силите на АТО в района на Счастие и североизточно от Луганское. В тези райони, както и южно от Донецк се отбелязва активност на пехотата на противника на предната линия.

В района на северните и северозападните покрайнини на Горловка (Майорск, Шуми, Новгородское, Зайцево) екстремистите извършваха постоянни опити да нанесат огнево поражение на предните подразделения на силите на АТО с масиран огън на гранатомети и 82-мм минохвъргачки. Същевременно няколко пехотни групи на противника (до 20 души всяка), водеха огън от неутралната ивица с АГС-17, РПГ и СПГ.

Откъм Старомихайловка със 120-мм минохвъргачки и гранатомети екстремистите нанасяха удари по позициите на силите на АТО в района северно и североизточно от Красногоровка.

В Донецк екстремистите използват активно района на улица Стратонавтов, путиловския и ясиноватския възел за извършване на рокади на личен състав и въоръжение, както и за маневри на сили и средства на участъка между.п.Пески и Авдеевка. Всеки ден тук се наблюдава прехварляне на пехота (до рота), минохвъргачки, ЗУ-23-2, леки бронирани автомобили.

Североизточно от Крутая Балка (Ясиноватски район) в деретата и горските насаждения екстремистите  са съсредоточили тактическа група – 14 единици бронирана техника и до 150 терористи, разделени на няколко пехотни групи (по предварителна информация, тук е прехвърлена и батарея 120-мм минохвъргачки).

Екстремистите от „ЛНР” очакват в рамките на седмица на гара Краснодон да пристигнат от Русия няколко влакови композиции с цистерни с гориво – минимум по 8-10 цистерни всяка. Като цяло става дума за не по-малко от 20 000 тона гориво, предназначено както за „нуждите на републиката”, така и для за попълване на запасите на „2-и армейски корпус на ЛНР”.

Забелязва се увеличаване на активността на екстремистите по оста Снежное – Донецк. В този район едновременно няколко групи на екскремистите са се насочили към фронтовата линия.

От Старобешево към участъка на фронта в района на Стила командването на терористите е прехвърлило личен състав с 6 камиона, както и един МТ-ЛБ със 120-мм минохвъргачка и два БТР-80.

По поречието на р. Калмиус в ивицата между Первомайское и Старомаревка са съсредоточени допълнителни сили и средства на екстремистите - не по-малко от две мотопехотни роти (180 екстремисти, съсредоточени на няколко участъка, 16 ББМ и автомобили, съсредоточени и маскирани източно от шосето Телманово-Старобешево). От другата страна на шосето, както  по-рано съобщаваше ИС, са разположени позициите на друга тактическа група на екскремистите (в т.ч. 8 танка на маскирани позиции).

Няколко пехотни подразделения на екстремистите (общо до батальон) са прехвърлени в района на Широкино, Саханка, Заиченко. Отбелязва се наличието на 3 минохвъргачни подразделения (батареи, по 4-6 82-мм и 120-мм минохвъргачки).

Екстремистите от „ЛНР” продължават да прехвърлят попълнение през Антрацит и Красний Луч в района на Алчевск – Стаханов. През последните два дена са прехвърлени три 120-мм САУ 2С9 «Нона», 16 автомобила с боеприпаси и снаряжение, 2 МТ-ЛБ, 3 БТР-80, 1 БМП-1 и 2 БРМ-1К).

 

26.11.2015 г.

Екстремистите продължават да държат на позициите си и да използват артилерийски подразделения в близост до линията на разграничение, от която артилерията и бронетехниката трябваше да бъдат изтеглени съгласно Минските споразумения. Например, в района на Спартак (район на Донецк) мрежата на ИС е регистрирала 14 оръдия буксирна артилерия и 6 РСЗО на терористите. Последните са били използвани от терористите вчера, на 25.11.2015 г., за провокационна стрелба срещу Горловка.

Въпреки обявения от ГЩ на ВС на Украйна „режим на тишина”, екскремистите продължаваха да обстрелват активно позициите на силите на АТО едновременно на няколко участъка (включително с уж изтеглени 82-мм и 120-мм минохвъргачки, както и със зенитни системи ЗУ-23-2).

В редица райони терористите продължават да действат на предната линия и в неутралната ивица с пехотни групи от 8-10 души до усилен взвод (30 и повече души), като изпълняват най-различни задачи – от внезапна прицелна стрелба по предните позиции на силите на АТО до наблюдаване и разузнаване на бойния ред на украинските войски. Диверсионно-разузнавателни групи на екстремистите извършват активни опити да минират непосредствено подстъпите към опорните пунктове и контролно-пропускателните пунктове на силите на АТО, комуникациите тактическия тил и т.н.

image
25 ноември 2015 г.


През последното денонощие малки пехотни групи на екскремистите многократно опитваха „да се промъкнат” през линията на предните позиции на украинските войски (в района на Болотенное и Сизое, както и в района северно от Авдеевка).

В района на Сизое терористите откриха огън с три-четири 82-мм минохвъргачки по позициите на силите на АТО на участъка югоизточно от Болотенное (с цел отвличане на вниманието). След това две групи по 15-20 души от направлението Хряшчевка – Береговое се опитаха под прикритието на няколко АГС-17 да приближат до позициите на украинските войски на разстояние за ефективен огън със стрелково оръжие и да пробият линията на украинските позиции между Сизое и Болотенное. Екстремистите бяха спрени от едно от предните  подразделения на силите на АТО с масиран огън от стрелково въоръжение и след 30-минутна престрелка се изтеглиха на изходните си позиции.

Едновременно в няколко района екстремистите извършват радиотехническо разузнаване и се опитват да инсталират средства за радиосмущения с цел нарушаване на работата на системата за връзка на силите на АТО. Това се извършва от подразделения (групи) специалисти – военнослужещи от ВС на РФ.

В района северно от Авдеевка взвод на екстремистите при подкрепата на 2 БМП-2 (водеха огън от стационарни позиции) и пет-шест 82-мм минохвъргачки се опита да проникне откъм Широкая Балка между два опорни пункта на силите на АТО южно от Новгородское в посока към Юриевка. След интензивна стрелба по позициите на силите на АТО екстремистите в крайна сметка се установиха в западните покрайнини на окраину Широкая Балка.

Екстремистите обстрелваха позициите на силите на АТО в района на Саханка, Широкино, Красногоровка, Пески (в последните два – и със ЗУ-23-2), Опитное, Авдеевка (с използването на минимум три 120-мм минохвъргачки), Новгородское (с въоръжение на ББМ и 82-мм минохвъргачки). Бяха обстреляни позициите на силите на АТО и в района на Зайцево и Гладосово откъм Голмовский. Регистрирана е стрелба със стрелково оръжие (в т.ч. с голямокалибрени картечници) на участъка от Троицкое до Новозвановка. Откъм Весьолая Гора екстремистите нанасяха огневи удари с АГС-17 и 82-мм минохвъргачки по позициите на силите на АТО в района на Счастие.

В Донецк (район Спартак и летището) есктремистите извършват ротация на подразделенията, които редовно обстрелват и опитват да атакуват позициите на силите на АТО в района на Опитное и Пески. По предварителна информация, подразделения от различни бандитски формирования („отделни батальони със специално предназначение”) ще бъдат заменени с подразделения на „мотострелкова бригада” на „1-ви армейски корпус на ДНР”. Южно от улица Стратонавтов (Донецк) е регистрирано движение на бронетехника на екстремистите при смяна на позициите. През последните две денонощия са забелязани 4 БМП-2, 2 БТР-80, 1 Урал със ЗУ-23-2. Зад Петровския мост в посока към районите Жилплощадка и Трудовские екстремистите прехвърлят минохвъргачни подразделения – през последното денонощие са прехвърлени 3 минохвъргачни подразделения (всяко с две-три 82-мм автоматични минохвъргачки 2Б9 „Васильок”).

След като екстремистите прехвърлиха бронетехника в района на Телманово, сега там се доставя гориво. През последното денонощие е регистрирано движението на 5 цистерни с гориво.

В подразделенията на екскремистите се прехвърля ремонтирана техника от ремонтната база в Перевалск. В района на Желобок пристигнаха няколко ремонтирани БТР-80 и 2 МТ-ЛБ, в района на Фрунзе – 5 БМП-1.

Дмитрий Тимчук

военен кореспондент











Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1311971
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.