Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2015 11:31 - Украински експерти: "Газпром" иска да провокира нова газова криза
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1198 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 27.11.2015 12:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Украинското правителство и "Нафтогаз" уверяват, че разполагат с достатъчно средства за закупуване на газ в Русия, но в момента е по-изгодно да купуват от Европа и освен това запасите в подземните хранилища са достатъчни.
Дойче веле се опита да разбере дали това наистина е така.

image 

В момента за Украйна не е изгодно да купува руски газ, в Европа газът е по-евтин. Приблизително такива изявления в сряда, 25 ноември, направиха НАК "Нафтогаз Украини" и украинското правителство – няколко часа след като руският газов монополист "Газпром" обяви, че прекратява доставките на "синьо гориво" в Украйна поради липсата на плащане и съответната заявка от украинска страна.

Украинското правителство и "Нафтогаз" реагираха почти едновременно. "Министерският съвет даде поръчение на "Нафтогаз" да прекрати вноса на руски газ. Те нещо бъркат: те не ни дават газ, ние го купуваме от тях", заяви украинският премиер Арсений Яценюк на заседание на правителството, като с това подчерта, че въпросът не е в липсата на средства.

"Днес "Нафтогаз" разполага със средства за закупуване на газ, но в момента в подземните хранилища има много повече газ, отколкото през миналата година", заяви в коментар за DW заместник-директорът на "Нафтогаз Украини" Андрей Пасишник. Освен това, той сподели, че консумацията на "синьо гориво" в Украйна "е намаляло значително". "Цената на природния газ в Европа намалява. В момента тя е по-ниска от тази, която предлага "Газпром". Така че засега е икономически безсмислено да купуваме по-скъп газ от Русия", отбеляза Пасишник.

"Нафтогаз" иска да икономиса?

В подземните хранилища в момента наистина има повече газ, отколкото миналата година по същото време.
Според данните на Асоциацията на европейските оператори на подземни газови хранилища (GSE), към 24 ноември запасите в тях възлизат на 16 481,11 милиона кубометра, което е с 12,5 % повече, отколкото в края на миналия ноември. И европейските цени наистина са по-изгодни за Украйна.

По информация на Държавната статистическа служба на Украйна, за последните 8 месеца средната цена на внасяния от "Газпром" газ е 302,3 долара за хиляда кубометра, а от Европа - 282,9 долара.

"В този контекст прекратяването на вноса представлява абсолютно обосновано решение, особено като се има предвид, че през първото тримесечие на следващата година цената на газа ще бъде още по-ниска предвид спада в цените на петрола", споделя енергийният експерт от украинския аналитичен "Центр Разумкова" Михаил Гончар. Според него "Нафтогаз", който "не разполага с излишни средства", се опитва да икономиса – газът, закупен на по-висока цена, да бъде използван сега, а впоследствие да се купува вече по-евтин газ – ако "Газпром" предложи по-приемливи условия.

Европейската комисия също реагира спокойно на прекратяването на доставките на руски газ в Украйна. "Комисията не изразява особено безпокойство по повод доставките на газ от Русия за Украйна", се казва в нейно заявление.

Наскоро и председателят на управителния съвет на "Нафтогаз" Андрей Коболев заяви, че Украйна е в състояние да изкара зимата без руския газ.

Същевременно независимият енергиен експерт Владимир Саприкин смята, че главната причина за спиране на купуването на газ в Русия е липсата на финанси: "От Световната банка не постъпиха средства за купуването на газ, тъй като не е приключило реформирането на НАК "Нафтогаз". Затова Украйна - макар и да не беше осигурено достатъчно количество газ в подземните хранилища - бе принудена да спре неговото закупуване в Русия."

Това решение е било предизвикано и от завишената според украинските специалисти цена. Но според Саприкин, междувременно е изразходвана голяма част от газа в газохранилищата и очевидно ще се наложи купуване на газ през януари. "И отново ще трябва да се купува от Русия", отбелязва експертът.

Но според него от голямо значение е доколко ще са успешни преговорите за намаляването на цената, което в момента се отхвърля от Русия. Освен това, ситуацията може да се повлияе и от изострянето на конфликта в енергийния сектор - енергийната блокада на Крим и заявленията за прекратяване на доставката на въглища от Русия.

Спекулациите на "Газпром"

Въпреки всичко, експертите съветват украинците да не се притесняват особено, тъй като дългосрочни спирания на доставките от Русия - до шест месеца - е имало и преди, но никога не се е стигало до някакъв колапс. Единственият риск при преминаването към купуване на газ от Европа е увеличаване на цената на спот пазара в случай на голямо застудяване през зимата. Но за зимата в Европа през последните години не са характерни екстремални студове.

Гръмкото заявление на "Газпром", че спира доставките, е "абсолютно пропагандистско", смята Михаил Гончар. "Абсурдно звучат думите, че количеството газ в газохранилищата намалява: те са точно затова, за да може през зимния период от тях да се взима газ – отбелязва експертът. - "Газпром" експлоатира мита, че в Украйна има огромна консумация". Но всъщност Украйна през последните 10 години е намалила потреблението на газ почти двойно - от 76,4 милиарда кубометра през 2005 г. до около 36,6 милиарда кубометра през тази година.

Според Гончар "Газпром" е заинтересован да провокира нова газова криза, което е свързано с подписването на споразумението за строителство на газопровода "Северен поток-2". "Този проект не се възприема положително никъде, освен в Германия, отзивите са скептични не само от икономическа гледна точка, но и защото той противоречи на фундаменталния европейски принцип за диверсификация на източниците. Затова "Газпром" трябва да представи доказателства, че Украйна не е надежден партньор."

 По темата:  Украйна и Полша обединяват своите газопреносни системи





Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313602
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.