Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2015 21:00 - Военна хроника – 27.11.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 867 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Оперативна информация от организацията „Информационна съпротива” (ИС).

През последните няколко денонощия се наблюдава прилагането едновременно в няколко района на еднаква тактика на екстремистите в действията им срещу силите на АТО: пехотни групи на руско-терористичните войски се приближават към позициите на украинските войски с цел откриване на стрелба по тях, като действат под прикритието на бронирана техника (главно БМП-1,2 и БТР) – това спомага и за увеличаване на мобилността на огневите групи на терористите, действащи непосредствено на предната линия. При обстрелите терористите използват предимно стрелково оръжие (в т.ч. голямокалибрени картечници), но е регистрирано използването и на минохвъргачки, гранатомети и зенитни системи.

Наскоро на приморското /Мариуполското/ направление северно от Саханка група екстремисти се опита под прикритието на огъня на БТР-80 да проникне в дълбочина на бойния ред на силите на АТО. Докато БТР с интензивния огън на своето въоръжение „отвличаше вниманието” на бойната охрана на украинските войски, група екстремисти от горския масив се опита да проникне в тактическия тил на силите на АТО. Тези маневри бяха своевременно забелязани от наблюдателите на бойната охрана и едно от предните подразделения на украинските войски откри плътен огън с картечници и автомати. След престрелката екстремистите се изтеглиха на изходните си позиции.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 27 ноември / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

По аналогичен начин екстремистите действаха и в района северно от Донецкото летище. Под прикритието на три БМП-2 екстремистите се опитаха откъм Спартак /район на Донецк/ и разрушената радиолокационна станция на летището да се придвижат в посока към Опитное. Тяхното движение се прикриваше с интензивен огън по двата фланга (бяха използвани АГС -17 и ЗУ-23-2). След откриването на ответен огън и последвалата престрелка екстремистите се изтеглиха на изходни позиции.

В района северно отАвдеевка група на екстремистите е излязла незабелязано напред в неутралната ивица и е заела позиции на разстояние 200-300 метра от опорния пункт на едно от подразделенията на украинската армия. След като по опорния пункт е открит неприцелен огън с 82-мм минохвъргачки, екстремистите са открили масиран огън с картечници и автомати, като са използвани и ръчни гранатомети. След половинчасов  бой екстремистите са се изтеглили.

В района на Красногровка е регистриран въоръжен сблъсък. Освен стрелково оръжие, екстремистите са използвали 82-мм минохвъргачки и СПГ-9 „Копие”.

Терористите са обстрелвали и позициите на силите на АТО в района на Пески, Авдеевка, Маринка, Новогородское, Шуми.

В Донецк в микрорайон „Вторая площадка” екстремистите са прехвърлили подкрепление – минимум 2 ЗУ-23-2 (транспортирани), минохвъргачна батарея – четири 82-мм минохвъргачки 2Б9 «Васильок» и до 100 души личен състав.

В района на Червоноармейското шосе е забелязана бронирана техника – 4 БТР-70,80, 2 БМП-2, 4 МТ-ЛБ.

Екстремистите изтеглят на по-голямо разстояние от линията на разграничение част от тежката техника и артилерията, забелязани по-рано в района на парк „Путиловский лес” (Донецк), където терористите бяха организирали „база” за бойната техника, която се използва в боевете за Авдеевка, Опитное, Пески. През изминалото денонощие са изтеглени шест 122-мм оръдия Д-30 и Д-30А, както и 2 МТ-ЛБ в района на проспект Партизански и улица Давиденко.

Екстремистите продължават да усилват позициите си между шосетата Мариупол – Красноармейское и Мариупол – Новоазовск по линията Заиченко –Дзержинское –Ленинское – Саханка – Широкино. Отбелязва се пристигането на бронирана техника в района на Заиченко (4 ББМ), на позициите в Саханка и северно от нея (3 БМП-2). В настоящия момент на приморското направление терористите са изтеглили повечето бронирана техника зад шосето Новоазовск – Телманово – Донецк. На предната линия действат главно мобилни групи на противника с минохвъргачки и гранатомети, като използват няколко опорни пункта. При все това на първа линия на дадения участък остава част от бронетехниката, включително и танкове – въпреки обявеното изтегляне, тук са регистрирани минимум 6 танка.

В Горловка пристигна „смесена комисия” (представители на силовите структури на РФ и „ДНР”) с 2 автобуса с тонирани стъкла и 7 джипа, съпроводени от 2 БТР-80 и 2 руски ББМ ГАЗ-2330 „Тигр”. Представителите на „комисията” се придвижват само с усилена охрана. Преди време източници на ИС в органите на управление на „ДНР” съобщиха, че няколко „високопоставени служители” от т.нар. „МГБ ДНР” /Министерство на държавната сигурност/ заедно с руските им „съветници” за заминали от Донецк за Горловка.

Подразделенията на екстремистите, които заемат позиции от Докучаевск до Новоласпа и Белая Каменка, са получили за допълнително окомплектоване няколко групи пехота (пехотни взводове по 25-30 души). Групите (взводовете) включват както местни екстремисти, преминали подготовка в учебните лагери в Донбас, така и руски наемници. Освен това, на няколко позиции в този район са се появили в допълнение към вече съсредоточената там бронетехника, нови пет БМП и МТ-ЛБ.

Военното ръководство на „ДНР” е изискало от ръководствата на фирмите (всички форми на собственост) в районите, контролирани от „ДНР”, да предоставят информация за наличните си автомобили, уж с цел създаване на общ регистър на „мобилизационните транспортни ресурси”. По-рано създадените подобни „регистри” в отделни населени места бяха използвани активно от екстремистите за незаконно отнемане на автомобили за личните им нужди.

Дмитрий Тимчук

военен кореспондент






Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1315208
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.