Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2015 13:29 - 6 декември – Ден на Въоръжените сили на Украйна
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 790 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 06.12.2015 17:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В Украйна днес отбелязват 24 години от създаването на украинската национална армия – Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

image

Празникът е учреден от украинския парламент с постановление от 19 октомври 1993 г. Избрана е датата на приемането на Закона за Въоръжените сили на Украйна – 6 декември 1991 г.

На национално ниво Денят на ВСУ се отбелязва с обръщение на президента – поздравление за всички военнослужещи, тържествена церемонията за полагане на цветя на гроба на Незнайния воин и божествена литургия. Във военните поделения се провеждат празнични концерти и връчване на държавни отличия. Денят завършва с  празничен фойерверк в градовете-герои и градовете, където са разположени главните центрове на украинската армия.

image

В момента Въоръжените сили на Украйна включват: Сухопътни войски, Въздушни сили, Военно-морски сили и Сили за специални операции. Последните са създадени през 2015 г. на фона на руската военна агресия, започнала през пролетта на 2014 г. в Крим и Донбас.

Силите за специални операции са предназначена за изпълнение на широк спектър от задачи в съвременните условия на „хибридна война”, включително и на територията на други страни. Това могат да бъдат тайни операции и разузнаване; създаване на агентурни мрежи; освобождаване, залавяне и доставка на лица, владеещи ценна информация; внедряване в структурата на службите за сигурност и военни организации с цел шпионаж или унищожаване на лица, които представляват заплаха за украинската държава.

През март 2015 г. украинският президент Петро Порошенко подписа указ за увеличаване на числеността на ВСУ до 250 000 души. 

image


След като Украйна получи независимост през 1991 г. до 2014 г., в страната наред с националния празник на 6 декември – Деня на Въоръжените сили – се отбелязваше и „съветския” „Ден на защитника на Отечеството” – 23 февруари. Но през 2014 г. с президентски указ този празник беше отменен.

По думите на украинския президент „Словосъчетанието „защитник на Отечеството” престана да бъде някакъв абстрактен ритуален израз. То се изпълни с конкретно съдържание, богато с подвизите на украинските воини, множество битки и дати. Аз съм категоричен: Украйна никога вече няма да отбелязва празник съгласно военно-историческия календар на една съседна държава. Ще почитаме защитниците на нашето, а не на някакво чуждо Отечество.”

image

Вместо това беше учреден нов празник – украинския Ден на защитника на отечеството на 14 октомври, който през 2015 г. за първи път беше отбелязан на национално ниво.


image

rbc.ua










Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1315104
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.