Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2015 15:15 - Военна хроника – 07.12.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 828 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.12.2015 15:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През изминалите почивни дни (05 - 06.12.2015) руско-терористичните войски в Донбас продължиха да обстрелват активно позициите на силите на АТО и цивилни обекти на редица направления. При обстрелите екстремистите използваха стрелково въоръжение, 82-мм и 120-мм минохвъргачки, въоръжение на ББМ и гранатомети. Регистрирани са опити за атаки на тактически групи на противника с директни въоръжени сблъсъци с подразделенията на силите на АТО, както и опити да приближат предните позиции на украинските войски, за да обстрелват със стрелково оръжие от дистанция за ефективен огън.

Едновременно в няколко района се отбелязва появата на първа линия на тежка бронирана техника (танкове) и артилерия на екстремистите, по-рано изтеглена според Минските споразумения. В момента това въоръжение не се използва (маскирано е на позиции на предната линия).

Най-голяма активност на терористите е регистрирана в района на Горловка, западно и северозападно от Донецк. През последното денонощие екстремистите обстрелваха позициите на силите на АТО в района на Красногровка, Пески, Авдеевка, практически по целия периметър на линията на съприкосновение между „Горловския гарнизон“ и украинските войски (особено активно – на линията Шуми, Майорск, Зайцево и източно от него). Активност на екстремистите се наблюдаваше и в района на Троицкое, Широкино, Счастие.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 7 декември / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/


Регистрирани са три опита за атака срещу позициите на силите на АТО от страна на екстремистите:

Северозападно от Старомихайловка група терористи до взвод (до 30 души), при поддръжката на четири 82-мм минохвъргачки, една  ЗУ-23-2 и две БМП-2 (обстрелваха от място), се придвижи скрито към предния опорен пункт на силите на АТО в района на Пески. След обстрела на минохвъргачките се опитаха да влязат в близък бой с подразделение на украинските войски. Скритото придвижване на пехотната група на екстремистите беше своевременно разкрито от наблюдатели на бойната охрана на опорния пункт и противникът беше посрещнат с плътен автоматно-картечен огън. Екстремистите бяха принудени да отстъпят на изходните си позиции. В хода на изтеглянето на противника активно се обстрелваха позициите на силите на АТО с минохвъргачки и и автоматични гранатомети тип АГС-17, както и със ЗУ-23-2 и въоръжение на БМП-2.

По подобен сценарий екстремистите действаха и в района южно от Новогородское и в района на Шуми – Зайцево. Същевременно в района на Новгородское беше регистриран опит на ДРГ /диверсионно-разузнавателна група/ на противника да проникне в тактическия тил на силите на АТО под прикритието на масиран обстрел по позициите на украинските войски (в неделя фактически през целия ден екстремистите обстрелваха опорните пунктове южно от Новгородское със стрелково въоръжение, 82-мм и 120-мм минохвъргачки) – възникна въоръжен сблъсък с използването на стрелково въоръжение.

В района на Шуми – Зайцево екстремистите задействаха едновременно няколко ББМ (БТР и БМП-2) и няколко доста големи пехотни групи (всяка по 45-50 души). „Съпровождащият“ настъпателните им действия обстрел се извършваше с 82-мм минохвъргачки, въоръжение на ББМ и ЗУ-23-2.

Нивото и начинът на организация на посочените въоръжени сблъсъци навежда на мисълта за необмислени действия и значителна нервност в тактическото командване на екстремистите: групите на терористите често водят неприцелен огън, действат хаотично и чисто ситуативно, извършват фронтални атаки срещу бойната охрана и позициите на украинските войски, разкривайки изключително ниското ниво на взаимодействие между силите и средствата си по време на извършваните атаки и въоръжените провокации.

Противникът продължава да увеличава (усилва) тактическите си групи, концентрирани в района на Горловка. При по-нататъшно натрупване на сили и средства в този район може да бъде създадена ударна групировка на екстремистите, способна да действа както на северното (Артьомовското) и североизточното, така и на северозападното направления.

Терористите продължават да усилват също и своите подразделения, съсредоточени в ивицата от Спартак и Донецкото летище до северните покрайнини на Горловка. Регистрирано е прехвърляне в района на Озеряновка на бронирана група на екстремистите (няколко БМП-2). В района на мина  „Гагарин” (Глубокая) е концентрирана усилена мотострелкова рота на екстремистите – осем ББМ, минохвъргачна батарея (шест 82-мм автоматични минохвъргачки 2Б9). Подобна усилена рота е прехвърлена в жилищния район „Строителей” (Горловка), а южно от този район са регистрирани 4 танка терористите (маскирани между частни домове).

Продължава усилването на групата, разгърната по линията Новоалександровка – Веселогоровка – Санжаровка. В този район терористите скрито прехвърлят през Ирмино и Стаханов (Алмазний) личен състав (на групи по 25 - 30 души). През изминалите почивни дни в този район също така пристигнаха шест ББМ (МТ-ЛБ и БМП-1).

В посока Станица Луганская откъм Луганск се насочи бронирана група – шест МТ-ЛБ и три БМП-1 (по предварителни данни – за усилване на контролно-пропускателните пунктове на екстремистите).

В района на Макеевка е регистрирано прехвърляне на два МТ-ЛБ със ЗРК „Стрела-10“ към южното направление.

Дмитрий Тимчук

военен кореспондент

Превод: Diana M Dian








Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1314153
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.