Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2015 13:52 - Военна хроника – 9-10.12.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 855 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“.

Обстрели от страна руско-терористичните войски са регистрирани практически на всички направления.

Освен автоматични гранатомети, въоръжение на ББМ, 82-мм и 120-мм минохвъргачки, е регистрирано използването от екстремистите на РСЗО БМ-21 „Град“ (ударите са нанесени в Марински район, Донецка област).

Екстремистите продължават скритото прехвърляне на артилерия и тежка бронирана техника (танкове) едновременно в няколко района. Също така, в редица райони се наблюдава дейност на сапьорни групи на противника, опитващи се да премахнат минните заграждения на силите на АТО и да минират местността в близост до позициите на украинските войски.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 9 декември / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

През последното денонощие екстремистите нанесоха следните огневи удари по позиции на украинските войски и населени места, намиращи се под техен контрол:

-      В района на Пески. Бяха използвани 82-мм минохвъргачки и автоматични гранатомети. В същия район тактическа група на екстремистите, действаща от автоцентъра „Волво-Център-Донецк“ близо до Червоноармейското шосе, се опита да обстрелва от близка дистанция опорния пункт на силите на АТО, опитвайки се скрито, по време на обстрел с голямокалибрени картечници и 82-мм минохвъргачки, да се промъкне през частните домове към позициите на силите на АТО. Беше открита от бойната охрана и спряна с автоматно-картечен огън. След кратка престрелка противникът се изтегли на изходните си позиции.

-    По позициите на силите на АТО в района на Опитное и по позициите пред околовръстното шосе. Екстремистите водеха интензивен огън от района на разрушените терминали на Донецкото летище и от Спартак /район на Донецк/.

-     - По южните покрайнини на Авдеевка. Огънят се водеше от коти 251.2 и 272.2 с 82-мм минохвъргачки, на два пъти екстремистите използваха и въоръжение на БМП-2 (30-мм автоматично оръдие, стрелбата се водеше от маскирани позиции).

-     - В района на Красногоровка, Каменка и Вехнеторецкое. Периодично се открива огън по предните позиции на силите на АТО с 82-мм и 120-мм минохвъргачки. В района на Красногоровка се отбелязва използване от терористите на  СПГ-9 и ЗУ-23-2.

-     - В района на Маринка. Екстремистите изтеглиха напред снайперски групи и минимум две 82-мм минохвъргачки. Обстрелите обикновено започват с минохвъргачки, а снайперистите откриват огън ако забележат  някакво придвижване на предните позиции на силите на АТО.

-     - В района на Жованка – Зайцево тактическа група на екстремистите извърши „разузнаване с бой“ (опитвайки се да се „опипа“ предните позиции на силите на АТО при престрелката). Тази група терористи се опита откъм фланга да доближи опорния пункт на украинските войски, при което екстремистите преждевременно откриха огън. В резултат на ответен огън от картечници и АГС-17 групата беше разпръсната и се изтегли на изходни позиции.

-    - Позициите на силите на АТО в района на Луганское и Рассадки откъм Санжаровка бяха обстреляни с въоръжение на две БМП-2 и две 82-мм минохвъргачки.

-    - Позициите на силите на АТО в района на Новгородское и Старогнатовка бяха обстреляни със система ЗУ-23-2, бяха регистрирани и няколко изстрела със СПГ-9. 

-    - По позициите на силите на АТО в района на Трьохизбенка и в района на Станица Луганска се водеше прицелен огън с  АГС-17 и две 82-мм минохвъргачки. От кота 195.3 се водеше неприцелен огън с голямокалибрени картечници по посока на позициите на силите на АТО.

-    - В района на Широкино екстремистите откриваха огън със стрелково оръжие, използваха и 82-мм минохвъргачки.

Тактически групи на екстремистите в района на Нова Маревка, Первомайское и Красний Октябр продължават да оборудват позициите по протежение на р. Калмиус. Отбелязва се пристигане на сили и средства от района на Телманово.

В района на Ясиноватая е прехвърлена тактическа група на екстремистите (110 - 120 души, по предварителни данни – руски наемници). Прехвърлянето се извършва със закрити камиони. Групата разполага с няколко (до четири) МТ-ЛБ, 120-мм минохвъргачки.

В района източно от Александровка пристигна сборна група терористи – четири ББМ (БМП и МТ-ЛБ), 2 камиона (със ЗУ-23-2 и 82-мм автоматична минохвъргачка „Васильок“).

Екстремистите усилват опорните си и контролно-пропускателни пунктове по протежение на Бахмутското шосе. В района на Желобок, край кота 195.3 се прехвърлиха допълнителни групи на терористите – общо до усилена рота. Групите са по 15-20 души, всяка от тях с по две бронирани машини (основно БМП-1, БРМ-1К и МТ-ЛБ).

 

10.12.2015 г.

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да обстрелват активно позициите на силите на АТО, включително с артилерия, РСЗО и въоръжение на тежка бронирана техника.

Както и през изминалото денонощие, екстремистите нанесоха удари с РСЗО БМ-21 Град в Маринския район на Донецка област от позициите си в Петровския район на Донецк.

Едновременно с това се регистрира прехвърляне в Петровския район на Донецк на нови сили и средства за екстремистите, включително артилерия и ББМ. В Донецк от ремонтната база на екстремистите в Снежное пристигна колона от 10 машини (включително четири БТР-80).

През последното денонощие противникът използва танкове.

 image
10 декември

Северно от Авдеевка (в района на Красний Партизан, танковете пристигнаха от района на  Пантелеймоновка) 2 танка на терористите излязоха на предварително подготвени позиции. Единият от тях произведе шест изстрела с осколъчно-фугасни снаряди по позициите на силите на АТО пред Новосьоловка-2, след това още 4 изстрела по посока към Верхнеторецкое. Вторият танк не откриваше огън (служеше за прикритие). След това двата танка се изтеглиха към частните домове в Красний Партизан.

В района на Широкино екстремистите използваха 122-мм артилерия. Това е вторият случай през последната седмица, в който терористите използват стволна артилерия с калибър 122-мм.

Също така екстремистите обстрелваха:

- В района на Донецк от позициите си от Весьолое и по протежение на Червоноармейското шосе (югозападно от автоцентъра „Волво-Център-Донецк“). През последното денонощие екстремистите няколко пъти откриваха интензивен огън с автоматични гранатомети и голямокалибрени картечници, използваха два БТР-80 и минимум две 120-мм минохвъргачки.

- В района на Красногоровка – 82-мм минохвъргачки и стрелково оръжие откъм Старомихайловка.

- Бяха обстреляни позициите на силите на АТО югоизточно от Луганское (с голямокалибрени картечници, въоръжение на БМП-2 и 82-мм михвъргачки – както откъм Светлодарските хълмове, така и откъм Нижне Лозовое).

- Позициите в района на Опитное (откъм Донецкото летище и Спартак, с 82-мм минохвъргачки и АГС-17), Маринка (от неутралната ивица пехотна група обстреля с автоматично стрелково въоръжение и ръчни гранатомети), позициите северозападно от Авдеевка, в района на шосе Н20 (огънят се водеше откъм Крутая Балка с 82-мм минохвъргачки и минимум две ЗУ-23-2).

- В района на Жованка - Зайцево – 82-мм минохвъргачки, стрелково въоръжение и АГС-17.

- С голямокалибрени картечници - позициите в района на кота 175.9 (района на Бахмутското шосе, югозападно от Соколники).

- В района на Широкино, на Приморско направление пехотна група на екстремистите с поддръжка на снайперска група обстреля опорния пункт на силите на АТО.

В района на Озеряновка (Горловка) екстремистите прехвърлиха от север пехотна група с четири ББМ (три БМП-2 и 1 БТР-70). В самата Горловка продължават въоръжените акции на  „МГБ ДНР“ /Министерство на държавната сигурност/ и екстремистите от „1-и армейски корпус на ДНР“, които претърсват града за украински „разузнавачи и диверсанти“. Също така сред терористите на т.нар. „Горловски гарнизон“ активно се разпространяват слухове, че скоро в града ще се появят „миротворци“ (по-скоро става въпрос за ОССЕ – по-рано от ОССЕ заявиха за откриването на наблюдателен пункт в Горловка).

Южно от Стаханов продължава прехвърлянето на подразделение с обща численост до батальон (прехвърлянето продължава вече 3 денонощия). През последното денонощие са прехвърлени: осем МТ-ЛБ и 2 Камаз-а – по посока към Брянка, 9-10 ББМ – през Михайловския възел към Перевалск (два МТ-ЛБ теглят противотанкови оръдия МТ-12, в колоната има и две БРДМ-2 с ПТРК). Регистрирано е и движение на 5 танка на екстремистите към Ломоватка.

В Новоазовск от РФ пристигна група руски наемници (общо до 100 души). Превозени са с четири автобуса. Част от тях са без оръжие.

 

Дмитрий Тимчук

военен кореспондент

Превод: Diana M Dian






Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307898
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.