Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2015 21:59 - Военна хроника – 21.12.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1061 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 21.12.2015 22:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През изминалите почивни дни (19-20.12.2015 г.) се отбелязва активизиране на руско-терористичните войски в Донбас. При обстрелите, освен „традиционното“ въоръжение, което екстремистите използват в последно време (стрелково оръжие, ръчни и автоматични гранатомети, бронирана техника (включително танкове), зенитни системи ЗУ-23-2, 82-мм и 120-мм минохвъргачки), бяха използвани и РСЗО БМ-21 „Град“, както и 122-мм артилерия (вероятно, гаубици Д-30А).

Освен обстрелите, чието количество рязко се увеличи, са регистрирани и многобройни случаи на настъпателни действия на тактическо ниво от страната на подразделенията на терористите. При опитите им да доближат позициите на силите на АТО, след откриването на ответен огън от украинските войски терористите във всички тези случаи са били принудени да се изтеглят на изходните си позиции.

Според организацията ИС, подобно активизиране на руско-терористичните войски през последните дни е предизвикано от наближаването на датата, до която номинално трябваше да бъдат изпълнени Минските споразумения (които де факто към днешна дата са абсолютно провалени в резултат на действията на екстремистите и руските войски), като целта е от началото на 2016 г. да бъде продължен т.нар. „мирен диалог“ според условията, диктувани от Москва – т.е. провеждане на „местни избори“ в Донбас единствено под контрола на Кремъл, след това – легализиране на бандитските формирования под формата на „народна милиция“ и в крайна сметка формално предаване на региона под контрола на Украйна (като Киев ще трябва да решава социално-икономическите проблеми на този регион, докато всъщност той остава фактически под контрола на Москва).

Същевременно руско-терористичните войски се опитват да „изтласкат“ силите на АТО по-далеч от Донецк и извършват активно прегрупиране на силите си, подготовяйки се за евентуално настъпление на Артьомовското, Волновахското и Приморското (Мариуполското) направления, както и на север от Луганск.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 21 декември / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

През изминалото денонощие най-напрегната беше ситуацията в района на Опитное, южно от Авдеевка, Пески, района на Донецкото летище. На тези направления противникът водеше масирана и продължителна стрелба. Откъм Спартак /район на Донецк/ действаха два танка на екстремистите (единият от тях произведе 8 изстрела с осколъчно-фугасни снаряди, а вторият го прикриваше). След обстрела танковете се изтеглиха в дълбочина на позициите на терористите под прикритието на активен огън от пет автоматични гранатомети 2Б9 „Васильок“. В района на Маринка и Красногоровка екстремистите обстрелваха с картечници, АГС-17, 82-мм и 120-мм минохвъргачки.

В Петровски район на Донецк действат няколко мобилни огневи групи екстремистите, въоръжени с минохвъргачки. Тези групи действат чрез огневи атаки – избират предварително позиции, заемат ги непосредствено преди огневата атака, разгръщат се бързо, нанасят удар по предварително разузнатите цели (позиции), бързо се групират и се изтеглят от позициите.

Екстремистите обстрелваха украинските позиции и в района на Новгородское, Шуми, Дзержинск, Гранитное, Жованка, Зайцево, Гладосово. Между Жованка и Зайцево е регистриран опит на тактическа група на екстремистите от неутралната ивица скрито да приближат предния опорен пункт на силите на АТО и да го обстрелят от близка дистанция. Тази група е била разкрита от бойната охрана на украинските войски и спряна с плътен огън от стрелково оръжие.

Отбелязва се появата в района на Травневое на група екстремисти (до 50 души с четири-пет 82-мм минохвъргачки тип 2Б9 „Васильок“), действаща във взаимодействие с подразделенията на терористите в района на Зайцево.

В района на Гранитное, северно от Красний Октябр са регистрирани старателно маскирани позиции на пет 120-мм минохвъргачки на терористите.

На приморското направление са регистрирани обстрели от страна на екстремистите в района на Широкино и северно от него.

Мрежата на организацията ИС регистрира доставка на боеприпаси за 220-мм РСЗО 9К57 „Ураган“ (фугасни 9М27Ф и касетъчни тип 9М27К) в района източно от Донецк. Съдейки по движението на транспорта с боеприпасите, в триъгълника Макеевка – Нижняя Кринка – Харцизск е вероятно наличието на позиции на РСЗО „Ураган“.

В района на Еленовка екстремистите се готвят да съсредоточат (да разгърнат) ново подразделение на междинна линия между Александровка и Еленовка. Две денонощия подред се регистрира прехвърляне в този район на бронирана техника и въоръжение. В момента са прехвърлени девет ББМ (шест БМП-2 и три БТР -80), както и три 82-мм автоматични минохвъргачки 2Б9 „Васильок“ и пет автомобила Камаз с личен състав.

Екстремистите продължават да усилват своите подразделения, разгърнати южно от Попасная в непосредствена близост до Нижнее Лозовое. В района на Новоалександровка, Калиново и Санжаровка се отбелязва прехвърляне от Стаханов и Алчевск на усилени пехотни групи на терористите с бронирана техника (общо за две денонощия – до 30 ББМ: главно МТ-ЛБ и БМП-1,2, както и 11 БТР-70,80, 2 БПМ-97 „Изстрел“ и един ГАЗ-2330 „Тигър“.

Дмитрий Тимчук

военен кореспондент


Превод: Diana M Dian













Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313235
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.