Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2015 19:45 - Българският Св. Синод (вечна дружба с СССР?) с активно мероприятие срещу Украйна и с явно изпълнение на явна политическа поръчка от Москва. И отговорът...
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1705 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 26.12.2015 20:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Този, който пише текстовете на Неофит, да се ориентира, че официалното название на страната, където изпращат писмо, е „Украйна”, а не „Република Украйна”.

Загрижеността им доста странно не се забелязваше, когато в Донбас църкви бяха използвани като складове за оръжие и бази на руските наемници и терористи. Когато същите тези помияри унищожаваха църкви...

image

image

О да, рашистите по всички земни кълбета се надпреварват да обвиняват за това "киевската хунта". Същевременно тези безмозъчни двуноги нямат отговор на въпроса защо тая хунта не е обстрелвала и унищожавала православни храмове в Донбас примерно през 1998, 2005, 2012 година или защо хунтата /о да, зловещите бандеровци-католици от Западна Украйна - гробокопачите на православието!/ днес не обстрелва православни храмове из цяла Украйна...


С дата 15 декември 2015 г. на сайта на Светия Синод на БПЦ четем следната новина:

БПЦ-БП се застъпва за светините на УПЦ пред президента на Украйна Петро Порошенко 

ДО

Г-Н ПЕТРО ПОРОШЕНКО

ПРЕЗИДЕНТ НА Р. УКРАЙНА

К И Е В

 

К О П И Е: ДО

НЕГОВО БЛАЖЕНСТВО ОНУФРИЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЕВСКИ И НА ЦЯЛА УКРАЙНА

К И Е В

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

Българската православна църква-Българска Патриаршия, която се намира в братско общение с Украинската православна църква, внимателно и с тревога наблюдава развитието на ситуацията в религиозната сфера в Република Украйна. Сериозно безпокойство будят многочислените факти за нарушаване правата на вярващите християни на единствената канонична Православна църква в Украйна.

Най-напред става дума за превземането със сила на храмове на Украинската православна църква.

В тази връзка особено тревожна е информацията за опитите за отнемане от каноническата Църква на две светини за цялото Вселенско православие – Успенската Почаевска лавра и световноизвестната Киево-Печорска лавра – в полза на непризнатата от нито една Поместна православна църква в света т.нар. «УПЦ - Киевска Патриаршия». В тази връзка БПЦ-БП заявява своята категорична позиция, че осъществяването на такъв сценарий може не само да дестабилизира ситуацията в Украйна, но и да направи невъзможно за православния епископат, духовенството и вярващите от други страни да посещават горепосочените светини, тъй като ние нямаме евхаристийно и молитвено общение с религиозни структури, преминали в разкол.

Г-н Президент,

Св. Синод на БПЦ-БП се обръща към Вас с молба да предприемете всички необходими мерки за защита правата на Украинската православна църква, като я предпазите от превземане на храмовете й, а също така и от всякакви други форми на насилие.

С уважение,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Плача от умиление............

Ето и отговорът на това безумие:


До негово светейшество, патриарха на Българската Православна Църква Неофит от архиепископ Климент, архиепископ Симферополски и Кримски от Украинската Православна Църква – Киевска патриаршия

image
Архиепископ Климент


Ваше Светейшество,

Учуден съм от Вашето обръщение към Президента на Украйна относно нарушаване на правата на православните от „каноничната” Украинска Православна Църква (Московска патриаршия).
Изразявам и загриженост относно факта, че Вие необосновано и необективно давате оценка на събитията в една суверенна държава – Украйна, като по този начин рисувате изкривена картина на случващото се в моята Родина.

Надявам се, че изказаното от Вас мнение е резултат единствено на липсата на достатъчно познания за реалната ситуация в Украйна.

Аз принадлежа към стария български род Пейчеви, който през втората половина на 19 век се заселва в Крим. Част от семейството ми е било унищожено през 30-те години на 20 век в съветски концентрационни лагери в Архангелска област. Друга част е била депортирана от Крим в Сибир през 1944 г.

Затова, след като принадлежа към българския род, мисля, че имам право да попитам: защо мълчахте, когато през 2014 година в Крим бяха завземани и унищожавани православните храмове на Кримската епархия на Украинската православна църква – Киевска патриаршия; когато отвлякоха и измъчваха моите енориаши Андрей Шчекун, Анатолий Ковалски, Олег Сенцов, Александър Колченко, Александър Костенко? Когато аз молех и призовавах световната общност и архиереите на Православните църкви по света да защитят вярващите от Кримската епархия на УПЦ-КП – къде бяха тогава Вашите християнска любов, справедливост и състрадание?

Надявам се, че Вие добре познавате историята на собствената ви Българска Православна Църква, която в продължение на 75 години, след като самостоятелно се е провъзгласила за автокефална и се е отделила от Константинополската Църква – Майка, се е смятала за „схизматична”.

Спомнете си онова време: как тогава йерарсите на Българската Православна Църква и българските държавници са се отнасяли към декларациите на Константинополската Патриаршия, че „българите завземат храмове на каноничната църква”? Дали и тогава, и до ден днешен БПЦ не смята всички свои действия, свързани с провъзгласяването на Автокефална църква, за правилни, а обвиненията за „схизма” – за безпочвени? Защо тогава Вие прилагате двойни стандарти: своите действия оправдавате, а същите тези действия, извършени от украинците – осъждате?

Агресията срещу Украинската държава доведе до това, че православните вярващи в Украйна вече не искат да търпят над себе си властта на Църква, която подкрепя тази агресия и окупация. Затова днес все повече украинци изразяват волята си да не бъдат повече на подчинение на Московската Патриаршия и да се присъединят към вярващите от Украинската Православна Църква – Киевска Патриаршия, което е тяхно законно право.

Конституцията на Украйна (Раздел II, член 35) гласи: Всеки има право на свобода на убеждение и вероизповедание. Това право включва свободата да се практикува която и да е религия или да не се изповядва нито една религия.

В Закона на Украйна за свободата на съвестта и религиозните организации (част II, член 8) се казва: Държавата признава правото на религиозната община да бъде подчинена по канонически и организационни въпроси на всеки действащ в Украйна или извън нея религиозен център.

Ваше Светейшество,
Въпреки критичното ми отношение към съдържанието на Вашето писмо, чувствам Вашето желание за спомогнете за църковния мир в Украйна. Затова искам да Ви информирам, че към настоящия момент православните вярващи от Киевската Патриаршия в Крим – а те според последните данни на „Център Разумков” са 11% от населението, тоест около 200 000 енориаши, са подложени на непрекъснати гонения. 

Заплашен е от унищожаване Катедралният храм на Св. св. Владимир и Олга в град Симферопол: част от неговите помещения вече са продадени незаконно на търг.

Затова Ви моля да се обърнете към руския президент Владимир Путин и към Московския Патриарх Кирил относно защитата от преследвания на вярващите от Кримската епархия на Украинската Православна Църква – Киевска Патриаршия и за съдействие за запазване на собственното им църковното имущество.

 Също така Ви моля да се застъпите в защита на моите енориаши, кримчаните Олег Сенцов, Александър Колченко, Генадий Афанасиев, Андрей Чирний, Александър Костенко, невинно осъдени по законите на Русия само за това, че са украинци. Готов съм да ви предоставя необходимите Ви разяснения за всички факти и събития, и очаквам Вашия отговор.

С любов во Христа, Климент

Превод: Desislava Jovanovi
ch


Украинската Православна Църква - между Константинопол и Москва - един подробен анализ за УПЦ в съвременна независима Украйна, за каноничност, спазване на църковни закони (по-точно неспазването им от страна на РПЦ) и др.




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307904
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.