Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2016 23:24 - Военна хроника – 19, 20, 21.01.2016 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1249 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да обстрелват позициите на украинската армия и цивилни обекти. Регистрирани са въоръжени сблъсъци със силите на АТО. Екстремистите продължават активно да действат на първа линия с малки пехотни групи, както и със сили на ДРГ /диверсионно-разузнавателни групи/  в тактическия тил на украинските войски, извършват миниране и диверсии. Обстрелват се основно предните опорни, наблюдателни и контролно-пропускателни пунктове на силите на АТО в дълбочина максимум на 5-6 км от предната линия.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 19 януари 2016 г. / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

Отбелязва се активността на два пункта за радиоелектронна борба (РЕБ) на противника – в района на Енакиево и южно от гр. Донецк (в района на Каменка), чрез които противникът се опитва да наруши работата на средствата за връзка на силите на АТО.

През последното денонощие екстремистите обстрелваха откъм Железная Балка и мина „Ленин” предните позиции на украинските войски източно от Новгородское. Обстрелите бяха с масиран характер – противникът задейства 4-5 82-мм минохвъргачки, бяха използвани и голямокалибрени картечници и гранатомети (СПГ-9 и АГС-17). Едновременно се обстрелваха и позициите на силите на АТО по́ на юг, близо до Новосьоловка, откъм Широкая Балка – с въоръжение на БМП-2 (бяха задействани две машини, едната за прикритие); терористите задействаха в този район и ЗУ-23-2).

По отработена „схема“ бяха обстрелвани позициите на силите на АТО в района на Опитное, Пески и южно от Авдеевка: пехотни групи на противника от 15 – 20 души излизаха в неутралната ивица и откриваха огън със стрелково оръжие при огнево прикритие от голямокалибрени картечници, включително на БТР-и, и масиран огън от гранатомети АГС-17. Екстремистите няколко пъти използваха и 82-мм минохвъргачки.

В района на Богдановка и Новогнатовка откъм Стила терористите обстрелваха с гранатомети и въоръжение на БМП-2. Северно от Богдановка по предварителна информация противникът е използвал стволна 122-мм артилерия (информацията се уточнява). Югозападно от Стила отново беше регистрирано придвижване на бронирана техника на екстремистите (ИС по-рано съобщи за усилването на формированията на руско-терористичните войски на това направление). Край Старогнатовка екстремистите използваха БМП, стрелково въоръжение и гранатомети.

В района на Водяное пехотна група на терористите се опита да приближи позициите на силите на АТО под прикритието на 120-мм минохвъргачки (бяха изстреляни 8 мини). Терористите използваха 120-мм минохвъргачки и южно от Майорск (бяха изстреляни 12 мини по посока на опорния пункт на силите на АТО).

Напоследък привлича внимание фактът, че на първа линия на формированията на руско-терористичните войски масово се появяват и се използват бойни бронирани машини (ББМ) – БМП-1,2, БТР-70,80, МТ-ЛБ – главно в района на Горловка, Донецк, Докучаевск. Също така в редица райони екстремистите (предимно в тъмните часове на денонощието) връщат на позиции танкове, които се маскират.

Разгърнатият източно от Горловка усилен батальон на екстремистите започна да оборудва позициите си. За тази цел в района се прехвърля инженерна техника – регистрирано е прехвърлянето на 2 багера, полкова земекопна машина ПЗМ-2 и булдозер.

На железопътната гара Краснодон от РФ пристигнаха четири вагона с боеприпаси.

В района Хорошее – Степовое пристигна ново артилерийско подразделение на екстремистите с шест 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика”.


20.01.2016 г.

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да обстрелват активно позициите на силите на АТО. ДРГ минират неутралната ивица и подстъпите към опорните и контролно-пропускателните пунктове на украинската армия.

През последното денонощие екстремистите откриваха огън по предните позиции на силите на АТО в района на Маринка и северно от нея. Обстрелите се извършваха от западните покрайнини на  Александровка и Трудовские с три автоматични гранатомета АГС-17 и стрелково въоръжение (от две точки и с голямокалибрени картченици).

image
20 януари 2016 г.

Терористите обстрелваха позициите на украинските войски в района на Пески откъм Жабунки и Весьолое с 82-мм минохвъргачки и голямокалибрени картечници. Откъм Донецкото летище и Спартак екстремистите обстрелваха позициите на силите на АТО в района на Опитное – използваха СПГ-9, ЗУ-23-2, стрелково въоръжение. Противникът използва 82-мм минохвъргачки и АГС-17 срещу Авдеевка (откъм Ясиноватския възел – кота 251.2 и Крутая Балка).

Също така в района от Пески до южните покрайнини на Авдеевка се отбелязва постоянна активност на снайперски групи на екстремистите – главно под прикритието на други огневи средства (най-често - 82-мм минохвъргачки и АГС-17).

Обстрели от страна на руско-терористичните войски са регистрирани и в района южно от Майорск, източно от Новгородское (с 30-мм автоматично оръдие на БМП-2), в района на  Зайцево (ЗУ-23-2), Старогнатовка (стрелково въоръжение и АГС-17). В района на Скеловое, Рассадки и Троицкое – обстрели със стрелково оръжие, няколко пъти екстремистите използваха 82-мм минохвъргачки.

Наблюдава се активизиране на противника на Приморското направление. Откъм Саханка се откриваше огън с гранатомети (АГС-17 и СПГ-9) по посока на Широкино, Водяное беше обстрелвано с 82-мм минохвъргачки. Отбелязват се опити на малки пехотни групи на терористите да излязат към неутралната ивица на близка дистанция за стрелба по предните позиции на силите на АТО със стрелково въоръжение и РПГ.

В района на Луганск екстремистите връщат по-рано изтеглената бронирана техника. В южните райони на града се отбелязва появата едновременно на няколко колони ББМ. В района на търговския център Южноград на северното направление е регистрирано прехвърляне на 2 БРМ-1К и няколко МТ-ЛБ (и осем автомобила в колоната), източно от квартал „Пролетариат Донбасса” са прехвърлени четири БТР-80, два МТ-ЛБ и 4 армейски камиона.

В района на Горловка през Румянцево и Никитовка екстремистите прехвърлят към предната линия усилване за тактическата си група, която постоянно обстрелва Зайцево. Регестрирано е прехвърляне с автомобилен транспорт на попълнение с численост до рота, както и на бронирана група (3 БМП-2 и 2 МТ-ЛБ).

Североизточно от Енакиево (между Булавинское и Александровское) са регистрирани 11 танка на терористите – окопани и маскирани в горския масив.

От района на Донецк терористите прехвърлят пункт за управление към южното направление. В колоната са регистрирани 3 командно-щабни машини (КШМ), два ГАЗ-66, два Камаза  (покрити), 2 БТР-80, 1 БМП-2.

В района на Стила пристигна бронирана група на екстремистите – 4 БТР-70,80 и 2 БМП-2. С тях пристигнаха и две цистерни с гориво.

В района на Телманово откъм Старобешево екстремистите прехвърлиха още едно минохвъргачно подразделение с четири 120-мм минохвъргачки.

 

21.01.2016 г.

През последното денонощие руско-терористичните войски в Донбас донякъде намалиха активността си, въпреки че бойните действия като цяло продължават. При обстрелването на позициите на силите на АТО екстремистите използваха стрелково оръжие (включително голямокалибрени картечници), минохвъргачки (82-мм), гранатомети, зенитни сиситеми ЗУ-23-2.

image
21 януари 2016 г.

Терористите активно обстрелваха позициите на украинските войски в района на Опитное, Пески и южните покрайнини на Авдеевка. Действаха няколко огневи групи на противника, бяха използвани 82-мм минохвъргачки и АГС-17, голямокалибрени картечници. Основните позиции, от които противника водеше огън, бяха разположени в района на Донецкото летище, Спартак, „Втора площадка”, височината в района на Ясиноватския възел. Терористите използваха и батарея 82-мм минохвъргачки от жилищните квартали на Донецк – от района на кръстовището на проспект „Маршал Жуков“ и улица „Стратонавтов“, която стреляше по посока на Пески и Опитное.

В района на Широкая Балка пехотна група на екстремистите опита под прикритието на плътен огън на АГС-17 и голямокалибрени картечници да излезе на позиции близо до предните наблюдателни и опорни пунктове на силите на АТО (североизточно от Новосьоловка) и да ги обстрелва със стрелково оръжие и РПГ. В резултат на въоръжен сблъсък, след откриването на ответен огън, терористите се изтеглиха в дълбочина на бойния ред.

Откъм  Александровка по предните позиции на силите на АТО стреляше група снайперисти на екстремистите – от позиции в неутралната ивица и под прикритието на огъня на 82-мм минохвъргачки 2Б9 „Васильок“ и голямокалибрени картечници.

Два опорни пункта на силите на АТО източно от Рассадки бяха обстрелвани с 82-мм минохвъргачки. В този район, както и съседния (в посока позициите на силите на АТО в района на Скелевое) е регистрирана и активност на снайперисти на противника (действаха две снайперски групи).

На Приморското направление екстремистите не прекратяват въоръжените провокации, опитвайки се предизвикат ответния огън на украинските войски. Противникът обстрелва със стрелково оръжие и АГС-17 контролно-пропускателен пост на силите на АТО на шосе Т0519Н. По посока на Широкино от височините край Саханка се откриваше огън с картечници и РПГ-7. Имаше и неприцелна стрелба с автоматично стрелково въоръжение от позициите на екстремистите северно от Коминтерново по посока на отбранителния район на украинските войски. Също така няколко пехотни групи на терористите от маскирани позиции югозападно от Коминтерново откриха огън с 82-мм минохвъргачки по Водяное.

Продължава прехвърлянето на войски на противника в района на Горловка. От района на Углегорск екстремистите изтеглят бронирана техника към тила на своята БТГ /батальонно-тактическата група/, разположена източно от Горловка - за послесното денонощие е регистрирано прехвърляне на 5 МТ-ЛБ. Между трикотажната фабрика и Горловското водохранилище екстремистите съсредоточват артилерия и бронирана техника – регистрирано е прехвърлянето на няколко 100-мм противотанкови оръдия МТ-12 „Рапира“, до пет БТР-70 и 2 МТ-ЛБ.

В района на Горловка едновременно на няколко терикона и депа за минни отпадъци ( в района на Железная Балка, мина Ленин, Посьолок 6-7, мина Гагарин) терористите организират наблюдателни пунктове и огневи позиции за минохвъргачки и гранатомети (от последните – главно СПГ-9). На една от височините е изтеглена ЗУ-23-2 – това позволява на екстремистите да наблюдават и да обстрелват прицелно дълбочината на позициите на силите на АТО. Оттам добре се виждат позициите на силите на АТО южно от Артьомово и Шуми, в района на Майорск.

През Приморское (южно от Телманово) екстремистите извършват усилване (или ротация – ситуацията изисква по-нататъшно наблюдение), на подразделенията си, разгърнати в триъгълника Октябр – Красноармейское – Заиченко. През последното денонощие са прехвърляни до 10 покрити камиона с личен състав, 1 БТР-80, 2 БМП-2.

В ивицата Первомайск-Стаханов-Брянка се наблюдава съсредоточване на сили и средства на руско-терористичните войски - не по-малко от 2 000 души личен състав на екстремистите и до 150 единици военна техника.

Продължава прехвърлянето на допълнителни подразделения на екстремистите в този район, като се спазват мерките за скрито предвижване на въоръжението.

Первомайск е затворен за цивилни лица (освен за жители с местна регистрация), по пътищата терористите са организирани усилени патрули. В Стаханов се отбелязва усилено вербуване сред местните жители за създаване на нови подразделения. Вербуването се извършва по-специално в Стахановския център по заетостта, в предприятията на града са изпратени писма с искане за предоставяне на списъци на подлежащите на военна служба.

Сред екстремистите от „ДНР“ се разпространява слуха за „рязко увеличаване“ на Мариуполското направление на „числеността на екстремисти от ИДИЛ“, уж идващи през Турция, за да участват на страната на Въоръжените сили на Украйна във въоръжения конфликт в Донбас. Според слуховете, с подкрепата на терористите от ИДИЛ украинските войски подготвят мащабно настъпление за превземане на Новоазовск.

Дмитрий Тимчук

военен кореспондент

Превод: M Dian








Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307637
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.