Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2016 22:35 - Военна хроника – 04.04.2016 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1350 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Оперативна информация от организацията „Информационна съпротива“:

През изминалите почивни дни (02-03.04.2016 г.) най-напрегната оставаше ситуацията в района на Авдеевка.
Там екстремистите многократно откриваха огън със 120-мм минохвъргачки от позиции в района на Ясиноватския възел и северно от улица Ленина в Минералное, както и с 82-мм автоматични гранатомети 2Б9 „Васильок” – от позиции в горския масив зад шосето в района на гара Ясиноватая-2. На позиции в западните покрайнини на Яковлевка са регистрирани пет 152-мм САУ 2С3 „Акация” (не са откривали огън). Източно от пазара „Стопанин” в горския масив  са забелязани 4 танка на терористите на маскирани позиции, още 3 танка продължават да действат южно от Ясиноватския възел.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 4 април 2016 г. / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/


В района на Авдеевка противникът продължава да използва активно и малки пехотни и диверсионно-разузнавателни групи, чиято цел е подразделенията на силите на АТО да бъдат изтласкани на изток и североизток от авдеевската индустриална зона. Тези групи обикновено действат под прикритието на масиран огън от голямокалибрени картечници, АГС-17 и СПГ-9М „Копие”.

Екстремистите вече „традиционно” обстрелваха с картечници и стационарни гранатомети украинските опорни и наблюдателни пунктове южно и югоизточно от Майорск и в района на Зайцево. В района на Новотроицк терористите използват голямокалибрени картечници и АГС-17 – от позиции южно от Централната кариера е бил обстрелван преден опорен пункт на силите на АТО. В дадения район е било забелязано и придвижване на няколко малки групи на екскремистите, които са извършвали разузнаване на минно-взривните заграждения.

Екстремистите използваха 120-мм минохвъргачки на приморското /Мариуполското/ направление. От позиции североизточно от Саханка и южно от Октябр са били обстрелвани с минохвъргачки редица опорни и наблюдателни пунктове на украинските войски в района северно от Широкино, както и населените места Водяное, Гнутово и Павлопол.

В редица подразделения на екскремистите, които заемат позиции в Петровския район на Донецк (района на Маринка), упорито се разпространяват слухове за действащи от украинска страна „снайперисти от НАТО” (говори се за американци, германци и граждани на прибалтийските страни) с изключително високо ниво на подготовка, които целенасочено се стремят да отстрелват снайперистите и командния състав на екскремистите. Дори се назовават позивните на терористите, които са били унищожени от тези „суперснайперисти” - чужденци (сред ликвидираните, например, се споменава и заместник-командира на бандитското формирование „Оплот” с позивна „Свая”, който наистина е бил унищожен).

В „закритите” сводки на щаба на „1-ви армейски корпус  на ДНР” се споменава, че в районите непосредствено до линията на разграничение, контролирани от Украйна, „украинската бойна авиация е възобновила полетите”. Същата информация се разпространява усилено в редиците на самите екскремисти от „1-ви АК”.

В Макеевка продължават „да ловят украински шпиони”. Служители на „МГБ” /Министерство на държавната сигурност/ на „ДНР” усилено претърсват местните жители за някакви „миниатюрни електронни устройства за коригиране на артилерийски и минохвъргачен огън”, които уж се слагат в близост до военните обекти на терористите от вербувани от украинските спецслужби местни жители. Има арестувани лица по това обвинение. В един от случаите в качеството на „веществено доказателство” служителите на „МГБ на „ДНР” са представили най-обикновен велосипеден звънец от съветско време.

Екстремистите за пореден път са „открили” някаква „братска могила на украински военни” в района на Дебалцево. Редица „информационно-пропагандни” структури в „ДНР” са получили разпореждане да подготвят „акция” с извършване на „ексхумация и видео заснемане”. Тече спешна подготовка за доставяне в района на „ексхумацията” на неидентифицирани тела, както и на снимачни групи за провеждането на акцията.

В Докучаевск сред екскремистите от „ДНР” и местните жители се разпространяват слухове, че украинската армия провежда операция за обкръжаването на града и че ръководството на „ДНР” планира да „предаде” града. На базата на тези слухове в града е започнала паника. Служителите на „правоохранителните органи” на „ДНР” масово подават рапорти да бъдат преведени в други населени места. „Военната комендатура” на Докучаевск е получила разпореждане да разлепва из града призиви да се прекрати паниката, но тези призиви провокират още по-силни панически настроения.

Луганските „медии” разпространяват активно дезинформация, че украинската армия е обстрелвала със 122-мм РСЗО БМ-21 „Град” позициите на екскремистите от „ЛНР” в района на Первомайск, в резултат на което уж са загинали няколко екскремисти и местни жители. Сред жителите на населените места в близост до линията на разграничение терористите усилено разпространяват слухове, че такива обстрели ще има и занапред, тъй като по този начин „укропите отмъщават” на местните жителите за това, че те отказват да се изселват от окупираната територия. Според версията на екскремистите, именно поради опасността от такива обстрели те са блокирали преминаването през КПП „Золотое” /вж. предишната хроника от 1 април/. В действителност не съществуват никакви обстрели и вменяеми причини  за блокирането на работата на споменатия КПП. Същевременно се отбелязва усилено миниране на местността в този район от страна на екскремистите.

Дмитрий Тимчук
военен кореспондент








Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307894
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.