Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2016 23:11 - Военна хроника – 27.05.2016 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1050 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 27.05.2016 23:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Оперативна информация от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да нарушават грубо Минските споразумения,  като нанасят огневи удари по позициите на силите на АТО и цивилни обекти със 120-мм и 82-мм минохвъргачки, с въоръжението на бойни бронирани машини, гранатомети, голямокалибрени картечници и снайперски винтовки. Окупаторите активизираха разузнаването в оперативно-тактическия тил на силите на АТО (с използването на дронове) с цел откриване на командните пунктове и местата на съсредоточаване на резервите на украинската армия. Използването на дронове за разузнаване е регистрирано на приморското /Мариуполското/ направление (откъм морето) и на Горловското направление – в района на Константиновка. На участъка от Светлодарск до Луганское се отбелязва активизиране на диверсионно-разузнавателни групи /ДРГ/ на противника, които се опитват да проникнат в тила на силите на АТО.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 27 май 2016 г. / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

Едновременно на няколко участъка от линията на разграничение в подразделенията на терористите се извършва ротация, попълване и усилване на предните позиции на руско-терористичните войски. Допълнителни сили на терористите са пристигнали в незаконните въоръжени формироваия /НВФ/, дислоцирани в района на Счастие, Станица Луганская, Новотошковка и Кримское. Откъм Горловка, с цел усилване на подразделенията на екстремистите на участъка Майорск-Зайцево, е пристигнала огнева група, включваща няколко БРДМ-2 и армейски камиони със зенитни установки ЗУ-23-2. От южното направление в района на Старомихайловка е пристигнала мобилна група от общо 7 БТР-80, БМП-1 и МТЛБ с цел обстрелване на позициите на силите на АТО в близост до Красногоровка.

Предните позиции на силите на АТО в района на Новотроицкое и Берьозово са били атакувани от екстремистите откъм Докучаевск и Еленовка. Под прикритието на голямокалибрени картечници две пехотни групи на екстремистите са обстрелвали опорните пунктове на силите на АТО с подстволни гранатомети. Ответният огън е принудил терористите да отстъпят.

В района на Авдеевка противникът предприе няколко кратки, но мощни минометни атаки. Откъм вилната зона водеха стрелба снайперисти на противника, а от района на Ясиноватския мост – БМП-2.

В района на Маринка опорните пунктове на украинската армия бяха обстрелвани с картечници и голямокалибрени снайперски винтовки (калибър 12,7 мм).

Терористите използваха забранените от Минските споразумения 120-мм минохвъргачки на Светлодарската дъга. По предварителна информация, новопристигнало на позициите подразделение на терористите е отработвало точността на стрелбата.

В района на Широкино терористите са проникнали в „сивата зона” и са обстрелвали позициите на силите на АТО със стрелково оръжие и подстволни гранатомети.

В района на Алчевск са започнали батальонни учения на т.нар. „6-и полк” на екстремистите (дислоциран в гр. Стаханов), включително с преодоляване на водни прегради. Планът за провеждането на занятията е подписан и одобрен от командването на Южния военен окръг на Въоръжените сили на Русия. Ученията ще преминат на няколко етапа общо за 30-35 дни.

Руски инструктори подготовят екскремистите от „9-и полк” на руско-терористичните войски (дислоциран в с. Казацкое, Новоазовски район) за действия в бойни условия на предната линия с използване на  оръжия, които стрелят безшумно и без пламък.

Командирите на НВФ от т.нар. „1-ви и 2-ри армейски корпуси” на руско-терористичните войски са получили заповед да извършат „разузнаване с бой” на най-проблемните участъци на линията на разграничение с цел определяне на огневите позиции на силите на АТО. Предполага се, че това е свързано с пристигането на генерал-майор от ГЩ на ВС на РФ в качеството на съветник, който ще ръководи военна операция на екстремистите (подробностите за операцията се изясняват).

Предвид лошото морално и психологическо състояние на терористите, т.нар. „заместник-командири по политическата част” на подразделенията на руско-терористичните войски са започнали да разпространяват различни слухове с цел повишаване нивото на бойна готовност на личния състав. За пореден път им разказват за планираното след 1-2 месеца настъпление на украинската армия. В НВФ на т.нар. „1-ви АК на ДНР” се разпространява информация за подготвяната в Киев „амнистия на опълченците от ДНР”, планирана за есента на 2016 г. Тази дезинформация е предназначена за терористите – жители на контролираните от украинските власти райони, които се надяват след обявяването на амнистията да се върнат по домовете си.

В ръководството на „ДНР” на най-високо ниво се разгаря поредният финансов скандал, свързан с кражбата на част от парите, изпратени от Русия. Става ясно, че средствата за официално създадения „Център за управление на възстановяването на ДНР” (ЦУВ), редовно изпращани от Русия, са били присвоявани от ръководството на „ДНР”. За целта средствата са били превеждани на строителни фирми, контролирани от ръководството на „ДНР”, като са изготвяни фалшиви приемо-предавателни протоколи или изобщо не са били извършвани никакви дейности. Това е било съобщено от заинтересованите „опозиционни вождове” на „ДНР” (сред които е бившият председател на „съвета за сигурност на ДНР” А.Ходаковский) на представители на руските държавни структури, в резултат на което от руска страна е била извършена ревизия на дейността на ЦУВ. Проверяващите от РФ са документирали факти за кражби в голям мащаб на целеви парични средства. В заключителния си доклад комисията от РФ препоръчва проектът ЦУВ дабъде закрит, а „правоохранителните органи на ДНР” да разследват престъпленията на местните чиновници (вече е бил разпитан „кметът” на Донецк и е бил арестуван първият му заместник). Главатарят на „ДНР” А. Захарченко е взел решение да бъдат „разследвани” и наказани отделни „длъжностни лица”, които да станат „изкупителна жертва”, и въз основа на това да поиска от президентската администрация на Руската федерация да не закрива ЦУВ.

Ръководството на „ДНР” е приело решение за създаването на структура с работно название „Информационо бюро « Югоизток»”, чиято задача да е събиране на информация за „престъпленията на киевския режим”, за корупцията в органите на украинската власт и друга инфорчация, дискредитираща официален Киев. По информация на ИС, автор на идеята за създаването на подобна структура е Александър Епифанович Копнов (роден през 1960 г., заместник генерален директор на „Информационное телеграфное агентство России /ИТАР-ТАСС/”, РФ). В настоящия момент А. Копнов ръководи от руска страна дезинформационно-пропагандаторската „Донецка новинарска агенция” (ДАН) на екстремистите и непосредствено влияе върху редакционната, финансова и кадрова политика на „ДАН”. Поне веднъж в седмицата ръководителят на „ДАН” Галина Едуардовна Жукова (която е от Крим) се отчита пред А. Копнов, решава с него въпроси, свързани с финансиране от Русия, и съгласува текущите планове на „агенцията”.

Дмитрий Тимчук
военен кореспондент








Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1311495
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.