Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2016 13:28 - Руските мрежи в България - контрол с „мека сила“
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1085 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Публикация на украинския сайт "Левый берег"

България повтаря руския модел, при който „новото дворянство“, състоящо се от посткомунистически олигарси начело с Владимир Путин, е продължение на старата система. Всички ключови длъжности в страната, включително премиер-министъра Бойко Борисов, така или иначе са свързани с бившата Комунистическа партия и ДС – българскато КГБ, пише в материала си за украинския сайт „Левый берег“ журналистката Ксения Кирилова.

Това е контрол с „мека сила“ на една от балканските държави от страна на Русия – за разлика от черногорския сценарий, когато Кремъл се опита да смени местната власт чрез държавен преврат.

image

 

Неотдавна между Руската федерация и Сърбия се разрази сериозен скандал – няколко граждани на тези страни подготвяха съвместно терористически атаки и държавен преврат в Черна гора.

При това експертите твърдят: Русия разпространява влиянието си във всички балкански държави, разликата е само в това, че в някои от тях тя предпочита да действа с „мека сила“, както например в България.

„Дори след краха на Съветския съюз България никога не се е освобождавала напълно от въздействието на Русия и досега не се е превърнала в пълноценна демокрация“, – заяви пред LB.ua българският политически коментатор Георги Димитров.

По негово мнение, основната причина за това е, че собствеността в най-важните държавни сектори, както и ключовите постове в сферата на сигурността, средствата за масова информация, в областта на културата и т.н., през 1990-1994 г. са разпределени между бившите членове на Българската комунистическа партия.

В това отношения България повтаря руския модел, при който „новото дворянство“, състоящо се от посткомунистически олигарси, начело с Владимир Путин, е продължение на старата система. Всички ключови длъжности в страната ни, включително премиер-министърът Бойко Борисов, така или иначе са свързани с бившата Комунистическа партия и КДС – българското КГБ. От 1944 г. именно комунистическата партия и КГБ започнаха да убиват и хвърлят в затвора стотици хиляди демократически настроени българи и представители на елита. Въпреки че много от тях бяха освободени след 1990 г., те така и не получиха шанса да окажат съществено влияние върху новия живот в страната. Нещо повече, правиха им спънки, само че в по-мека форма“, – обяснява Димитров.

image
София, 13 ноември 2010 г.
 

Както отбелязва експертът, за да избегне неприятните сюрпризи, Русия внимателно следи за осъществяването на приемственост във властта в комунистическа България, и това продължава и след падането на комунизма. Например социалистите, които дойдоха на власт след 1990 г. бяха сменени от т.нар. „неутрални“ фигури, свързани с бившите комунисти, като например екипа на бившия крал Симеон Сакс-Кобург-Готски през 2000-те години, или екипа на Бойко Борисов сега.

„През цялото постсъветско време в България са съществували само две горе-долу демократични правителства: на Филип Димитров (1991-1992) и на Иван Костов (1997-2001). Борисов е бивш сътрудник на МВР, пожарникар и телохранител на Тодор Живков – последния комунистически диктатор в България, а също и на крал Симеон (има се предвид цар Симеон – бел.ред.) и на други хора, така или иначе свързани с руските специални служби. Именно Симеон Сакскобурготски помогна на Борисов да стане генерал от МВР и да започне политическа кариера. Една година след назначаването му за кмет на София, през 2006 г., Борисов се хвалеше, че бил единственият чуждестранен гост на ФСБ в Москва, по време на празнуването на поредната годишнина на силите със специално предназначение „Вымпел“. Наскоро той отбеляза, че съветското КГБ е „организация, от която много специалисти могат да се поучат“, а министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров е „най-великият дипломат“, – изброява българският наблюдател.

По думите на Димитров в навечерието на президентските избори в България на 6 ноември, най-влиятелните кандидати са излезли от Комунистическата партия или КГБ, като например социалистите и национал-популистите, които наричат себе си „патриоти“.

„Общо взето от всички 23 кандидати двадесет и двама имат в една или друга степен проруски възгледи. Например кандидатът от социалистите Румен Радев посочва като свой главен приоритет добрите отношения с Русия. Той критикува позицията на Запада по отношение на Украйна, изказва се срещу западните санкции и не вижда никаква заплаха от руските хибридни войни. Повечето кандидати споделят същите възгледи и поне няколко от тях са били в миналото сътрудници на ДС и дори са участвали в операции в западни страни, а днес транслират „християнски ценности“ в интерпретацията на Путин и неговия идеолог Александър Дугин. Нещо повече, Радев лично е посещавал Москва и се е срещал с хора, близки до президента Путин“, – разказва Димитров.

По думите на коментатора, Борисов, който преди време е наричал себе си „най-големият американски приятел на България“ (в оригинала е „величайшим американским другом Болгарии“ – бел.ред.) много прецизно избира кои американски компании да бъдат допуснати до разработката на българските нефтени кладенци вътре в страната (на западните компании им е по-лесно да работят на морския бряг и континенталния шелф).

„Вместо да осигури страната си с по-евтин нефт и газ, правителството следва старата си стратегия да остава в почти пълна зависимост от Русия и да купува от нея по едни от най-високите цени в света. Дори географски по-близките до Русия Балтийски страни взеха комплексни мерки за осигуряването на по-евтин и стабилен газов поток. Благодарение на своята зависимост от руския нефт и на единствената рафинерия, продадена на „Лукойл“, България съхранява почти пълния монопол на Русия в сферата на енергетиката, а възможността да бъде построена втора атомна електростанция ще увеличи зависимостта от руско ядрено гориво и ще осигури на Москва пазар за реализиране на отработения плутоний. При това директорът на „Лукойл“ Валентин Златев е считан за един от най-богатите хора в България и за близък приятел на Борисов“, – предупреждава Георги Димитров.

image 

Експертът отбелязва, че строгите ограничения, които ЕС налага на импорта на руския нефт и газ за страните-членки на Съюза е можело да окажат стимул за приемането на определени енергетични стратегии, които да позволят да се избегнат руските доставки и да се увеличи тяхната диверсификация. Но проблемът е там, че руското влияние върху България не е само чрез газа. По думите на Димитров неотдавна Борисов предава под руски контрол няколко телевизионни канала. Българската телекомуникационна компания Vivacom също е продадена на руски собственик.

„Още един сериозен проблем за НАТО е модернизацията на българската армия, която, както и преди, е силно зависима от руското оборудване. Преди в нея е имало 320 000 човека персонал, заедно със строителните войски, граничарите и т.н. Днес тя е намалена почти 10 пъти, а сроковете за превъоръжаване според стандартите на НАТО постоянно се удължават. Последната инициатива, одобрена от НАТО, за въвеждането на регионален флот на Алианса в Черно море, беше отхвърлена от премиер-министъра през юни тази година“, – съобщи експертът.

 

image

Георги Димитров посочва още един тревожен знак – в България се откриват нови паметници в чест на съветските воини, освен вече съществуващите.

„През последните двадесет и пет години България не можа да усвои напълно западните ценности и отговорност за това носят посткомунистическото съзнание и структурите, които постоянно се опитват да контролират страната. В културно отношение България се намира някъде между Запада и Русия, но по-близо до Русия, отколкото до Запада, въпреки че формално се е съгласила да участва в ЕС и НАТО. През 1989 г. САЩ и Европа не обърнаха достатъчно внимание на бившите страни от Варшавския договор, тъй като считаха, че след падането на Берлинската стена демокрацията и свободата, като естествени инстинкти на народите от Източна Европа, автоматически ще доведат до вътрешни изменения в обществото. Но тези очаквания не се оправдаха нито в Русия, нито в България. Ако НАТО иска да измени ситуацията, то трябва да се въведат по-строги изисквания за членовете по отношение на техните реверанси към Русия. НАТО трябва по-внимателно да определя своята политика и да обяснява на правителствата, чиито държави влизат в Алианса, че днес Москва е сериозен проблем за организацията“- прави извод анализаторът.


Превод: 
stopfake.org/bg/




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1306640
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.