Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2016 21:55 - Военна хроника – 23.12.2016 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1378 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 23.12.2016 21:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Оперативна информация от организацията „Информационна съпротива“ /ИС/:

В зоната на АТО формированията на окупаторите се привеждат в повишена бойна готовност, включително и тези във втория ешелон. Едновременно в няколко района окупаторите активизираха разузнаването на предната линия и тактическия тил на украинската армия. В редица райони се наблюдава прехвърляне на тактически резерви на противника към предната линия.

През последното денонощие окупаторите направиха два опита да атакуват позициите на силите на АТО в участъка Лозовое - кота 223.2 (на Светлодарската дъга). Противникът нанесе многократни масирани огневи удари  със стволна артилерия калибър 122-мм и 152-мм (5 огневи батареи, общо 20 оръдия и САУ), както и с минохвъргачки (до десет 120-мм минохвъргачки и осемнадесет 82-мм минохвъргачки, в това число автоматични тип 2Б9 «Васильок») - като предварителна артилерийска подготовка за активните си атакуващи действия. Трябва да се отбележи, че на 21-22 декември окупаторите имаха значително огнево превъзходство в дадения участък.

Екстремистите обстрелваха както предните позиции, така и тактическия тил на силите на АТО, като се опитваха да попречат на движението на украинските тактически резерви и да нарушат комуникацията и бойното управление, както и материално-техническото снабдяване на предните подразделения на ВСУ /Въоръжените сили на Украйна/. Обстрелвани бяха пунктовете за управление, подразделенията от втория ешелон, комуникациите.

Действайки по двата бряга на ез. Грязевский, по протежението на р. Карапулка и в посока към кота 223.2, два усилени мотострелкови взвода на окупаторите с подкрепата на бронетехника (6 БМП-12, 2 МТ-ЛБ и минимум 3 танка, които водеха стрелба, маневрирайки на предната линия) направиха два опита да атакуват позициите на силите на АТО югоизточно от Лозовое и северно от Калиновка. С масиран огън от страна на отбраняващите се украински подразделения и двата пъти противникът беше спрян и принуден да се върне на изходни позиции.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 23 декември 2016 г. / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/


Атаките на противника бяха съпроводени от интензивен артилерийско-минохвъргачен огън, както и от опити за маневри на фронтовата линия. В атаките участваха и малки пехотни групи, всяка по 10-12 души.

Окупаторите използваха активно 120-мм и 82-мм минохвъргачки на Приморското /Мариуполското/ направление – в района източно от Водяное – северно от Широкино (и срещу самия гр. Широкино). Откъм кота 206.9 и Новоласпи екскремистите обстрелваха активно със 120-мм минохвъргачки предните позиции на силите на АТО източно от Старогнатовка и северно от Новогригоровка. 120-мм минохвъргачки бяха задействани и при обстрелването на позициите на ВСУ в близост до южните и източните покрайнини на Красногоровка.

Противникът използва активно 4 огневи групи 82-мм минохвъргачки едновременно с интензивната стрелба с гранатомети АГС-17 и СПГ-9 срещу позициите на ВСУ в района на Авдеевка и околностите, северно от Василевка и източно от Новгородское.

Екскремистите направиха два опита с използването на СПГ-99М и ПТРК от позиции в близост до Бахмутското шосе, в района между Новотошковка и Кримское, да унищожат инженерните съоръжения и леката бронирана техника на украинската армия, намиращи се на предната линия.

***

Командването на окупаторските войски продължава да усилва предните подразделения на своята «7-а отделна мотострелкова бригада» на Углегорското направление. Във втория ешелон (зад път Е50) в участъка Углегорск - Булавино се разгръщат подразделения на резервна тактическа група на руско-терористичните войски (2 усилени мотострелкови роти и една танкова, общо до 300 души с 14 ББМ и 8 танка). В района северозападно от Дебалцево е заела позиции 6-оръдейна батарея 122-мм гаубици Д-3030А, която през последното денонощие периодично откриваше огън.

Окупаторите извършват прегрупиране северно от Кадиевка (бивш.Стаханов). Между Ирмино и Первомайск е регистрирано движение в южна посока на 10 покрити камиона с жива сила, два от тях с прикачени 120-мм минохвъргачки и един автоматичен 82-мм миномёт, както и два МТ-ЛБ.

По данни на организацията ИС, за периода 18-20 декември (по време на бойните действия в района на Светлодарската дъга) в областната болница «М. Калинин» (гр. Донецк) са доставени телата на 42 загинали екстремисти и около 70 ранени.

В «1-ви армейски корпус на ДНР» командването (кадрови руски офицери) настоява за въвеждането на строг «сух закон» в подразделенията на «армейския корпус» на предната линия. В разпореждане до командирите на «частите и подразделенията» на «1-ви АК на ДНР» се изисква прилагане на най-строги мерки спрямо нарушаващите забраната за употреба на алкохол, включително «изправяне пред военен трибунал». Също така в разпореждането се говори за много случаи, когато екстремистите в нетрезво състояние самоволно се сменяли или изоставяли бойните позиции, губели са оръжие и боеприпаси, откривали са огън без повод и без заповед, като по този начин «са разкривали местоположението на огневите средства». Тази строга забрана е предизвикала недоволство сред екстремистите, които, напротив, настояват за даване на алкохол преди предстоящ бой, както и на групите, извършващи рейд на предната линия.

В «ЛНР» се наблюдава сериозен резонанс след публикуването в медиите на интервю с «командира на разузнавателен взвод» от «ЛНР»,  екстремиста от Беларус Сергей Бондар, който разказва как екстремистите са обстрелвали Луганск с минохвъргачки. Командването на «2-ри АК на ЛНР» е забранило категорично всякакъв контакт с представители на медиите (независимо дали са руски, местни или чуждестранни) без специално разрешение . Ръководството на «МГБ на ЛНР» /Министерство на държавната сигурност/ е предложило на И. Плотницкий да избере дали да бъдат изфабрикувани документи и да бъдат събрани «свидетелски показания», доказващи, че С. Бондар е психично болен, или такива, които доказват, че той «работи за СБУ» /Службата за сигурност на Украйна/.

По разпореждане на ръководството на «МГБ на ДНР» са взети «под специален контрол» служителите от промишлените предприятия и учрежденията във временно окупираните райони на Донецка област, които имеат сметки в «Приватбанк». Това е свързано с националирането на банката, в резултат на което според ръководството на «МГБ на ДНР» украинските спецслужби могат да получат личните данни на редица «граждани на ДНР», като впоследствие тези лица могат да бъдат «обработвани».

Представители на «ДНР» са провели съвещание на «ръководителите на органите на властта и местното самоуправление на ДНР» с участието на В.Сурков, представител на администрацията на руския президент. По време на срещата В.Сурков е отбелязал, че «представителите на властта на ДНР» трябва повече да се срещат и да контактуват с местните жители с цел да разпространяват информацията за големия принос на Русия в развитието на «ДНР». Той е обещал, че след година - година и половина «ДНР» и «ЛНР» ще бъдат включени в Руската федерация като пълноправни административни единици.

Едновременно в Амвросиевка и Снежное («ДНР») е регистрирана появата на групи руски граждани, занимаващи се с организиране на контрабанда на стоки, както и с нелегален трансфер на местни жители в Русия. За тези групи са характерни «дъмпингови» цени на контрабандния превоз, както и връзки с руските граничари. Сред местните контрабандисти се разпространяват слухове, че новоизпечените «конкуренти» са представители на ФСБ.
......

Дмитрий Тимчук
военен кореспондент









Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307586
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.