Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2017 13:16 - Украинските хакери и новата кибер реалност за страните от НАТО
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1442 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 29.01.2017 13:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 informnapalm.org/bg/

Руският политолог А. Пионтковский още през 2014-а година каза, че Русия много добре разбира, че във военен план не може да се мери с НАТО и ще търси възможности за водене на друг тип война, в частност информационна, опитвайки се на първо място да влияе върху съзнанието на хората и върху тяхното възприемане на действителността.

Украинците живеят в условия на кибер война с Русия вече почти три години – Западът едва сега започва да разбира сериозността на тази война. 


През седмицата украинската група на „белите” хакери от Киевския политехнически институт „Игор Сикорски” с името dcua беше призната от CTF (Capture the flag) за най-добра за 2016 година сред повече от 12 хиляди групи от целия свят в сферата на кибер сигурността.

За екипа на InformNapalm това не е изненада, защото той от повече от година работи с Украинския кибер алианс (UCA), в който влизат хакери от украинските групи Trinity, FalconsFlame, КиберХунта и Ruh8.
През изминалата година UCA проведе множество успешни операции по проваляне работата на руската пропаганда (информация и анализ на резултатите можете да намерите  на нашия 
сайт), от които най-успешната беше операцията по разбиването на офиса на помощника на руския президент, Владислав Сурков, получила кодовото име #SurkovLeaks.

Провеждането на тази операция доведе не само до оставката на Александър Павлов, началник на кабинета на помощника на президента на РФ Владислав Сурков, за която съобщи руското издание «Ведомости», но предизвика и широк резонанс в световните медии.

Автентичността на хакнатите документи беше потвърдена от множество експерти, а лаврите, полагащи се на украинските хакери, се опитват да припишат на различни интернационални специални служби. Дори уважавания от нас западен експерт Марк Галеотти, който още през 2014 година вникна в кремълската «доктрина на Герасимов», се усъмни във възможностите на украинските хакери. Най-смешен в тези съмнения е фактът,  че някои експерти обясняват съмненията си с това, че нашият анализ на хакнатите данни от кабинета на Сурков е публикуван на „отличен английски език”, освен това и на български език. На западните експерти не им пречи да посетят нашия сайт и за разберат, че ние сме международна общност, към дейността на която се включиха активисти от целия свят, и над това кой от тях, от коя държава, и на какъв език превежда ние не упражняваме влияние. Ние се радваме на всяка помощ, а да открием нова езикова редакция ни коства 15 минути – от там нататък всеки работи според своите сили, възможности и желания. Българската редакция е една от най-активните в нашия ресурс, а „владеенето на английски” в 21-и век отдавна не е рядко срещано.)

Радваме се на всяка награда и споменаване на украински хакери на международната сцена – очевидно Западът още не е разбрал, че украинските IT-специалисти отдавна са едни от най-добрите в света, а през последните 2,5 години кибервойната с Русия ги направи истински майстори, от които Западът може да се учи.

Впрочем, осъзнаването на важността от собствена кибербезопасност и защита от цифрови заплахи в новите условия, наложени от Русия, постепенно стигна и до Запада. Не само във връзка с атаките на немския Бундестаг и намесата в изборите в Америка: по данни на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, в последно време броят на цифровите атаки срещу западния алианс е нарастнал значително.

Според информация в немския вестник  «Die Welt», в изказването си в Давос Столтенберг съобщава: „Според нашите най-нови данни през 2016 година са проведени около 500 опасни кибератаки на  учреждения на НАТО, при които е имало нужда от интензивната намеса на нашите експерти. Това е приблизително с 60% повече от 2015 година. Повечето от тези атаки са проведени не от частни лица, а са спонсорирани от държавни организации на други страни. Аз съм крайно притеснен от това развитие на събитията. Киберзащитата ще бъде важна тема при следващата среща на върха на НАТО. Ще ни се наложи да увеличим усилията си в тази област”.

Кибератаките са потенциално много опасни, понеже могат да навредят на енергийната, здравната и  други жизненоважни инфраструктури. „Освен това те могат да повредят защитната система на НАТО и да повлияят на работата на нашите въоръжени сили. Към настоящия момент всички военни действия са базирани на предаване на данни. Ако това спре да работи, може да бъде нанесена голяма щета”, – обяснява Столтенберг.

Затова кибератаки от голям мащаб, могат да доведат до изпълняване на колективните задължения по чл.5 от Устава на НАТО, счита генералният секретар.

Той изказа и притеснението си от възможността да бъдат манипулирани данните по време на избори: „НАТО разполага с документи, предоставени от правителствата на различни държави – членки на алианса, които се страхуват, че ще бъде упражнена намеса от страна на хакери по време на вътрешни избори в държавите. Това подкопава самите основи на демокрацията.

От известно време, както казва Столтенберг, НАТО предлага на държавите-членки кризисни екипи, които им помагат да защитят по-добре системите си.

Сега, когато сферата на безопасността непрекъснато се променя и става все по-нестабилна, са необходими такива силни организации като НАТО. „Алиансът непрестанно се развива и е способен да се реформира според новите условия. Светът се променя, и ние се променяме заедно с него. Ние правим това вече 70 години”.

За нас е очевидно, че акцентът на руската пропаганда през последните години се премести от САЩ върху Европа – в частност върху Германия, като двигател на санкциите срещу Русия. Кремълската пропаганда все по-често подхвърля дезинформации, опитвайки се да скара Украйна със западните й съюзници. Наскоро и нашият информационен ресурс стана жертва на подобна дезинформация:

image

 

Руският политолог А. Пионтковский още през 2014-а година каза, че Русия много добре разбира, че във военен план не може да се мери с НАТО и ще търси възможности за водене на друг тип война, в частност информационна, опитвайки се на първо място да влияе върху съзнанието на хората и върху тяхното възприемане на действителността.

Украинците живеят в условия на кибер война с Русия вече почти три години – Западът едва сега започва да разбира сериозността на тази война. Едва през ноември 2016 година европейският парламент прие резолюция (текстът на резолюцията на български), в която сравни руските средства за масова информация с пропагандата на ИДИЛ, а през януари тази година американският фейсбук блокира РТ.

Много се надяваме, че западните експерти най-накрая ще разберат, че Украйна и украинските активисти и хакери за трите години, в които водят кибервойна, натрупаха безценен опит и в това изпревариха значително Запада, който има какво да научи от тях.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307712
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.