Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2012 20:42 - От Украйна: Обръщение към потомците на Кубрат
Автор: ykpaina Категория: Други   
Прочетен: 4996 Коментари: 6 Гласове:
18

Последна промяна: 18.05.2012 20:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageУважаеми братя и сестри българи!

През 2012 г. се навършват 100 години от археологическото разкритие на погребението в с. Мала Перешчепина (Украйна) на Кан Кубрат, градителя на Старата Велика България
 – втората най-голяма държавна формация в Европа през VI-VII в. Една призната от времето  държава, знак на чест, достойнство, култура и просперитет, в която във взаимна търпимост и взаимопомощ са живели и съществували всички познати за времето си религии. Много народи се считат потомци на Кан Кубрат – и българите, и волжките и кримските татари, чувашите, кара-балкарците, кюрдите, украинци, руснаци и т.н. С тази мисъл те живеят и сега по петте континента на света.

Ние българите сме пръснати по целия свят. Освен взаимопомощ на битово и морално ниво, необходима е по-коректна, по-дълбока и съдържателна българска национално-историческа символика.
imageРъководството на Асоциацията на българите по света, Постоянният Организационен комитет Събор на българите в Украйна, МБФ «Хан Кубрат», българските организации от Украйна и по света, областното и районното ръководства на Полтава и Нови Санжари, имат честта да Ви засвидетелствуват своите почитания.
През 2001 г. от инициативна група в състав на Николай Габер, Дора Костова, Михаил Ченков, Иван Влаев, Антон Гержиков, и др. беше
организиран Събор на българите в Украйна и повдигнат въпроса за увековечаване паметта на Великия Кубрат. Беше създаден благотворителен фонд «Наша Отчизна», с помощта на който бе разработен проект на историческо-културен комплекс «Мемориал кана Кубрата». На мястото на намереното съкровище, т.е. гроба на кан Кубрат в с. Мала Перешчепина, Полтавска област, по време на Събора през август 2001 г. беше установен паметник, на който със златни думи е изписан неговия девиз: «В единението е силата». Проектът, изработен от фонда «Наша Отчизна», предполага строителство на музей на Кубрат, православна църква и манастир, мемориална джамия, ресторант с различни кухни, хотел на 100 места. Предвижда се, че всеки българин, макар веднъж за своя живот трябва да посети гроба на кан Кубрат. Всяка година, започвайки от 2001 г. от Постоянния оргкомитет и Събора на българите в Украйна (Кубратовия) на мястото на намереното съкровище на кан Кубрат се провеждат Събори. Вече след проведения първи Събор на българите в Украйна мероприятието придоби многонационален и международен характер, като участваха неравнодушни хора от Украйна, България, Русия, Германия, Румъния, Молдова, Чехия и други държави. Във фестивалите и концерти, провеждани по време Съборите, вземаха участие голям брой художествени колективи от Украйна и България, а също прочути артисти като Бедрос Киркоров, Паскал, Иво Бобул и др.
Първичният и настоятелен импулс, както и идеята за създаване на съвременен организъм за честването на 100 годишния юбилей дойде от Асоциацията на българите по света, която с помощта на свой активен член, президента на Международния благотворителен фонд «Хан Кубрат» Румен Спасов, инициира създаването организационен комитет. През февруари 2012 г. със съвместните усилия на различни организации от цял свят беше създаден Международен организационен комитет за празнуването на 100 годишнината от археологическото разкритие на гроба на кан Кубрат. Организационен комитет – 100 обединява десетки български общества, фондове и пр. организации от Украйна, България и света. Взети бяха две основни решения: за провеждане на съвместен Кубратов Събор, посветен на 100 годишнината от разкритието на погребението на Великия кан на българите на 17-19 август в Мала Перешчепинада се активизират дейностите по благоустрояването на мястото на погребението, за построяване на мемориален комплекс (обявено е международно събиране на средства) и бе утвърдена концепция за поетапно строителство на комплекса:
  1. Благоустрояване на мястото на погребението, укрепване на могилата, строителство на арка при входа на гората и пътечка към могилата, строителство на паметника.
  2. Строителство на религиозни храмове.
  3. Строителство на хотел със 100 стаи и ресторант.
Време е българчето, родено в Украйна, Франция, Македония, Татарстан, Чувашия, Крим, Австралия, Италия, България или Америка да разбере откъде идва и накъде се е запътил светът. Как оцеляваме и съществуваме. В миналото. В настоящето. И в бъдещето. На света и на Вселената. Ние – българите.
Във връзка с това се обръщаме към всички българи и към всеки, който се чувства потомък на Кан Кубрат, където и да живее по света, да внесе своята лепта за чествуването на паметта на Великия български кан и за построяването на мемориален комплекс на неговата могила край село Мала Перешчепина.
Каним всички, които се определят като потомци на основоположника на съвременната българска държавност Кан Кубрат да се включат в честванията на 100 годишнината от разкриването на гроба му и да участват в Събора в с. Мала Перешчепина на 17-19 август 2012 г.!

С уважение:

Координатор на Организационния комитет
Николай Габер


Организации:
Асоциация на българите по света
Конгрес на българите в Украйна
МБФ «Хан Кубрат»
Събор на българите в Украйна
Редакция на вестник «Роден край» от Украйна
Асоциация на българите от Украйна
Българска организация «Родолюбие» от Украйна
БФ «Наша Отчизна» от Украйна
Асоциация на българите в Ломбардия от Италия
Асоциация приятели на българите в Отания от Франция
Българска общност в Берлин от Германия 
Асоциация «Балкан» Мадрид, Испания
Асоциация на българите в Банат от Румъния
Асоциация на българите от Македония
Федерация на американските граждани от български произход – САЩ
Киевска татарска община
Всеукраински татарски център «Тагантел»
Национално дружество «Традиция»
Фондация «Тангра ТаНакРа»
Издателство «Славена»
и др.

http://www.kubrat.in.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=32:2012-04-30-15-25-41&catid=15:2012-04-30-15-18-31&Itemid=14 


В момента на това място:
image

В началото на пътечката, която води към този паметник, има такава арка:
image
Надписът на украински гласи: "Кубрат - основател на Велика Булгария".

А ето проекта на новия мемориален комплекс:


http://www.kubrat.in.ua/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=13&Itemid=15 

Идейният  проект на Мемориалния комплекс в чест на Кан Кубрат в с. Мала Перешчепина, Полтавска област, Украйна.

 

Автори: Юрий Петрук, Румен Спасов, Оксана Саливон.


image

 

Идеята на мемориалия комплекс се базара на легендата за завета на кан Кубрат към синовете му - винаги да се държат заедно, да не се разделят, да бъдат силни и да не разрушават държавата, която той е създал.
Мемориалният комплекс се състои от централна композиция и фонова информационна стена.
Централната композиция се състои от пет полуарки, разположени на хълм, съединени в горната част с пръстен. Всички елементи на централната композиция имат символично значение:
- хълмът с тревата - това е типичен метод за погребение от VII век;
- петте полуарки - петимата синове на кан Кубрат;
- фиксиращият пръстен изобразява пръстенът на Кубрат с монограм - това са събраните заедно Кубратови синовете, основната тема на завета на великия владетел.
В центъра е разположен паметникът.
Фоновата информационна стена се състои от две части: горелеф и плоска стена.
На плоската стена е разместена историческа справка за създаването на Велика България, основополагащата роля на кан Кубрат и синовете му.
Горелефът служи за засилване на смисловото възприемане на значимите исторически събития от VII век - дейността на великия владетел кан Кубрат, сцени от живота на прабългарите.

Беше утвърдена концепция за поетапно строителство на комплекса:

  1. Благоустрояване на мястото на погребението, укрепване на могилата, строителство на арка при входа на гората и пътечка към могилата.
  2. Строителство на религиозни храмове.
  3. Строителство на хотел със 100 стаи и ресторант.
Ориентировъчната стойност на работите и материалите по първия етап е около 250’000 евро. 

Параклис. Общ вид
Автори: Юрий Петрук, Виталий Никоноров. 

image

Хотел. Общ вид
Автори: Юрий Петрук, Виталий Никоноров.
image




Гласувай:
18



1. bven - За всеки българин е чест и гордост да даде своя дял за изграждането на този комплекс!
18.05.2012 20:54
Чудесна инициатива - за събиране всички българи на свещеното място.
Може би трябва да се даде още информация по въпроса (или аз съм я пропуснала?).
Успех и Бог да пази България!
цитирай
2. sparotok - поклон пред пазителя!
18.05.2012 20:56
Ех, напълни ми сърцето с радост! Нека се случват повече такива неща, нека се будят нашите братя и сестри и да помнят, че сме потомци на благородници, не на степни диваци!

Като благородници трябва да се държим, ако искаме да оцелеем!
цитирай
3. ykpaina - За всеки българин е чест и гордост да ...
18.05.2012 21:04
bven написа:
За всеки българин е чест и гордост да даде своя дял за изграждането на този комплекс!
Чудесна инициатива - за събиране всички българи на свещеното място.
Може би трябва да се даде още информация по въпроса (или аз съм я пропуснала?).
Успех и Бог да пази България!


Разгледай сайта
http://www.kubrat.in.ua/

В поста има два линка към него. Там има океан от информация)) Аз още не съм успяла да го разгледам целия.
цитирай
4. ykpaina - Прав си!
18.05.2012 21:05
sparotok написа:
Ех, напълни ми сърцето с радост! Нека се случват повече такива неща, нека се будят нашите братя и сестри и да помнят, че сме потомци на благородници, не на степни диваци!

Като благородници трябва да се държим, ако искаме да оцелеем!

цитирай
5. sparotok - гробът на Кубрат
19.05.2012 10:51
ykpaina написа:
sparotok написа:
Ех, напълни ми сърцето с радост! Нека се случват повече такива неща, нека се будят нашите братя и сестри и да помнят, че сме потомци на благородници, не на степни диваци!

Като благородници трябва да се държим, ако искаме да оцелеем!



Заделил съм пари да посетя свещеното място -гроба на Кубрат, само дано да намеря свободно време. Не искам да ходя до Украйна само за ден-два, поне десетина дни са нужни, за да види човек най-големите забележителности, а в музеите какви приятни изненади чакат:)
Сега ги гледам само по каталози изпратени от приятели, но ще дойде ден да видя находките на живо....Искам също да се срещна и със сънародниците живеещи в Украйна, сигурен съм, че има какво да си кажем:)

Поздрави!

Поздрави!
цитирай
6. ykpaina - sparotok,
19.05.2012 21:02
Завиждам ти, че всичко това тепърва ти предстои )))

Мала Перешчепина в интерес на истината е едно свръхзатънтено селце, дано да има кой да ти покаже точния път дотам)) а на мястото усещането е невероятно...
А за сънародниците, живеещи в Украйна.... е няма такова преживяване!))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307759
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.